Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.02.1992

Delo, Šport: ... Pripravljen predlog nove kategorizacije

Na seznamih je 65 imen: 35 alpinistov in 31 plezalcev - Ostaja pa nekaj dilem
LJUBLJANA - Pred dnevi so bile opravljene še zadnje primerjave in korekture nove kategorizacije. Ker pa kategorizacija uradno še ni potrjena, jo komisija za alpinizem še ni objavila. Njen načelnik Brane Žorž, ki je po lanskih podatkih tokrat opravil preračune, pa je vendarle že lahko dal nekaj podatkov.
Skupno je na seznamih 65 imen. 35 na tistem za alpiniste in 31 za plezalce. Vsota se ne ujema, ker bomo, kakor kaže imeli prvič ločeno kategorizacijo in nekoga, ki bo imel razreda kot alpinist in kot plezalec! To bo sicer verjetno pokazalo na nekatere anomalije (npr. nekdo si lahko s plezalskimi dosežki podaljša alpinistično kategorizacijo ali obratno, dosežki se dopolnjujejo ipd.), toda za sedaj je pač težko.
Letos so na kategorizacijo precej vplivala tekmovanja. Kar osem jih je med plezalci, ki so si kategorijo pridobili z rezultati tekmovanj. Druga zanimivost je, da je za alpinistične dosežke kategorizirana ena sama ženska, za plezalske pa kar 11.

FRANCI SAVENC

Za ekološko ozaveščene
Nerazgradljivi izdelki morajo z gora v dolino z obiskovalci — Zanimiva popotovanja

LJUBLJANA - Klasični hotelski turizem je postal za mnoge dolgočasen, nezanimiv, nadomeščajo ga popotovanja, tudi bolj avanturistična — trekingi. Pod to besedo se skriva vrsta nepozabnih doživetij na vseh koncih sveta: hoja po divjih predelih daljnih dežel, stik z avtentičnim prebivalstvom, spanje pod šotori, tudi pod najvišjimi gorami, spuščanje po divjih rekah, ogled festivalov, doživljanje zgodovinskih mest ali pa vzponi na gore, spoznavanje eksotičnih rastlin in živali ... Skratka dogodki, ki pustijo v človeku globoke spomine
EPSI, podjetje za turizem, propagando in fotografijo, Nazarje (063/831-957), se je odločilo, da bo dalo svojim tovrstnim akcijam poseben pomen. Odločili so se za »ekotrekinge«, s katerih bodo vsi udeleženci prinesli vse nerazgradljive izdelke naše civilizacije nazaj, v nepropustnih vrečkah epsitrek.
In katera popotovanja imajo v načrtu?
Sedaj že klasični »Anapurna treking«, v kraljevino Nepal. Bogata preteklost, tropski pragozdovi, divje ledeniške reke in prijazni domačini, predvsem pa gore. Anapurna je pravo pogorje, dviga pa se čez 8000 m visoko. Okoli njega vodi zanimiva pot z več kot 5000 m visokim sedlom Torong La, za pravo gorniško doživetje pa je v programu še vzpon na Pisang (6091 m). Odhod 10. aprila, povratek pa 1. maja 1992.
Aprila bo tudi popotovanje v Sikim, skrivnostno deželo vkleščeno med Nepal in Butan. Do leta 1975 je bila indijski prorektorat, sedaj pa je 22. država indijske zveze. Dolgo je bila zaprta za turiste, v zadnjih letih pa so se meje vendarle malo odprle.
Od 5. do 25. junija imajo na programu Aljasko z vzponom na najvišji vrh Severne Amerike Denali (6196 m, za alpiniste), za jesen načrtujejo obisk enega najbolj odročnih predelov Nepala, Gorka Himal, pod zimo pa še argentinske Patagonije (Fitz Roy in Cerro Torra).

FRANCI SAVENC

Uspešen treking Afrika '92
Iz Afrike je prišla novica, da je bilo vseh 23 udeležencev trekinga PZS »Afrika '92« na Pt. Lenani (4985 m), trije na Mt. Thompsonu (4955 m), štirje na grebenu (ok. 4700 m) nad Kočo Austria, dva pa na Melhuichu (4880 m); vse v pogorju Mount Kenia. 2. februarja pa so se vsi povzpeli še na Kilimandžaro (5896 m), kar je skupini zelo dvignilo ugled, saj jih do vrha pride povprečno le 15 odstotkov. Tri dni kasneje jih je osem odpotovalo še v skupino Ruvenzori. Računajo, da bodo doma 16. februarja.

(F. S.)

Himalayan Journal 47
Jožef Nyka nam je poslal zanimivo recenzijo. Iz njega povzemamo, da The Himalayan Journal, ki ga izdaja Himalayan Club iz Bombaya v Indiji, o našem alpinizmu ne poroča prav pogosto (tudi prvega stika z njimi nam še ni uspelo navezati). Toda s 47 številko, ki obravnava obdobje 1989—90 je presenetil. Prvič ima barvni ovitek, na njem pa je Silvo Karo z zahodno steno Bagitarija III. Sicer pa je članek o vzponu, ki sta ga opravila z Janezom Jegličem, obširno predstavljen tudi z besedo (strani 88-93). Tudi južna stena Lotseja in vzpon Toma Česna je lepo predstavljen v posebnem članku. V uvodniku častnega urednika Harisha Kapadie pa sta oba ta dva vzpona označena kot »brezčasna rekorda«.
Pomembna je njihova Kronika (151—201), opis dogajanj v Himalaji, še zlasti za področje Indije, kar druge podobne revije spremljajo preveč »mimogrede«, še posebej ker nimajo dopisnikov.

(F. S.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Uspešna predstavitev športnega plezanja na ZOI '92
Teden dni pred pričetkom zimskih olimpijskih iger je bilo v mestu Chambery, nekaj deset kilometrov oddalje-nem od Albertvilla, tekmovanje v športnem plezanju. Prireditve »International Mountain Sports Week« sta se udeležila tudi naša predstavnika Miranda Oltar in Tadej Slabe.
Tekmovanja v hitrostnem in težavnostnem plezanju so se poleg najboljših plezalk in plezalcev sveta udeležila po dva predstavnika držav članic mednarodne alpinistične zveze UIAA. Plezalci so prišli kar iz devetnajstih držav, tudi iz Koreje, Norveške, Švedske in Madžarske, kar ni prav pogosto na tekmovanjih v športnem plezanju. Kot samostojni državi sta nastopili Audi Slovenija in Hrvaška.
V težavnostnem plezanju se je pomerilo 27 plezalcev in 18 plezalk, med katerimi sta bila najuspešnejša svetovna prvakinja Susi Good in Stefan Glowacz — dvakratni »Rock Master«, v zadnjem času pa na tekmah za svetovni pokal ne preveč uspešen. Miranda Ortar in Tadej Slabe z doseženima 16. oziroma 21. mestom nista izpolnila pričakovanj. V hitrostni preizkušnji sta slavila zmagi sedemnajstletni Elie Chevieux in Francozinja Agnes Brard.
Rezultati — hitrostno plezanje: Ženske: 1. Agnes Brard (FRA), 2. Anna Ibanez (SP), 3. Isabelle Lafond (FRA), moški: 1. Elie Chevieux (CH), 2. Christian Brenna (ITA), 3. Jean-Baptiste Tribout (FRA), težavnostno plezanje: ženske: 1. Susi Good (CH), 2. Isabelle Patissier (FRA), 3. Robyn Erbestfield (USA), 4. Nanette Raybaud (FRA), 5. Andrea Eisenhut (D). 16. Miranda Ortar (Slo),i.. 1«. Slavka Stojakovič (Hr), moški: 1. Stefan Glowacz (D), 2. Didier Rabo-utou (FRA), 3. Stephan Furst (AUT), 4. Yuji Hirayama (JAP), 5. Francois Legrand (FRA), 21. Tadej Slabe (Slo) in Boris Čujič (Hr).

NUŠA ROMIH

Sestanek PŠP
Tretja seja podkomisije za športno plezanje bo 11. t. m. ob 17. uri v prostorih Planinske zveze Slovenije. Pregledu lanskoletnega dela vseh organov PŠP bosta sledila sprejem pravilnika o sojenju in organizaciji tekmovanj v letu 1992 in obravnava novega predloga za kategorizacijo športnih plezalcev.

Terra Mystica tudi v CD
Po izjemnem sprejemu knjige Bogdana Kladnika Terra Mvstica se nadaljuje tudi njegova serija čudovitih multivizijskih prikazov krasa, sotesk in slapov, podzemlja in naravnih znamenitosti pod enakim naslovom.
V Ljubljani bo le še eno v srednji dvorani Cankarjevega doma 18. t. m. ob 19. uri. Vstopnice so že v prodaji. Ob predavanju bo avtor tudi podpisoval svoje knjige, ki bodo tudi naprodaj po »avtorski ceni« 2200 SLT (v knjigarnah stanejo že več kot 3000 SLT).

(F. S.)

Tudi to bi bil lahko rekord
Južna Tirolca Hans Kammerlander (8 osemtisočakov) in Hanspeter Eisendle sta med druge svoje uspehe uvrstila tudi nevsakdanjo »povezavo«.
V 24 urah sta preplezala 1400 m visoko S steno Ortlerja in enako Velike Cine, razdaljo med njima pa prekolesarila, z gorskim kolesom seveda. In to vsega 24 urah.

Planinski koledarček
Čeprav je že nekaj časa v prodaji (v planinskih društvih), ne bo odveč nekaj besed o vsakoletni ediciji Planinske akcije in Planinske postojanke 1992. Tudi letošnjega je pripravil Bojan Brvar, ima pa 56 strani (11,8 cm x 16,2 cm).
V uvodnem delu je koledar 1992 in 1993 s podatki o vzhodu/zahodu sonca (pomembno za načrtovanje tur!) ter luninih menah. Eden temeljnih delov koledarčka ima naslov Planinske akcije v letu 1992: datum, ime/opis akcije. PD/organizator in naslov, kje je mogoče dobiti dodatne podatke. V nadaljevanju so posebej opisane še vzgojno izobraževalne akcije PZS. Novost so »Družinska potepanja«. Vsak teden bo objavljen podroben opis enega od izletov, ki naj bi bil v pomoč mladim družinam.
Pomemben je seznam planinskih postojank: nadmorska višina, PD ki jo upravlja in naslov za informacije, pa še telefonska številka postojanke in čas obratovanja. Za mnoge bo novost kategorizacija planinskih poti. Potem je seznam »transverzal«; 59 jih je, od Slovenske planinske poti, do Ormoške. Seveda tudi v njem ne manjkajo osnovni podatki: leto otvoritve, število kontrolnih točk in podatek, kje je mogoče dobiti dodatne informacije. Ker je bila lani nekoliko spremenjena Slovenska planinska pot, ne manjka tudi seznam obveznih kontrolnih točk.

FRANCI SAVENC

Registracija AO Bohor
Načelnik AS Krško Arnold Koštomaj in predsednik PD Bohor Senovo sta komisijo za alpinizem PZS zaprosila za registracijo AO Bokar, ki naj bi deloval v okviru istoimenskega PD. V okviru novega AO bo 18 članov, en inštruktor, štirje alpinisti, pet pripravnikov in osem tečajnikov, z njimi pa bo sodeloval tudi inštruktor Jože Zupan.

(F. S.)


Messnerju spodletelo
Najslavnejšemu alpinistu na svetu, Južnotirolcu Reinboldu Messnerju in njegovima norveškima prijateljema je spodletel poizkus, da bi prečili Grenlandijo peš. Vsi trije so se vrnili na izhodiščno točko Isortoq, od koder so jih s helikopterjem prepeljali v Amassilik. Krajevni policijski šef je Messnerja in njegovo skupino imenoval »amaterji«, ki jim je - in njegovi kolegi - že pred pustolovščino napovedal, da bo spodletela - zaradi slabega vremena. Reinhold Messner je nameraval prvi prečiti Grenlandijo pozimi z vzhodne obale na zahodno. Taki poizkusi so doslej spodleteli, saj so jih pestile temperature pod minus 50 stopinj Celzija. Figil Knuth, star 87 let, eden izmed najpomembnejših polarnih raziskovalcev tega stoletja, je Messnerjeva početje imenoval »neumno in nesmiselno. »Sprva je nameraval Messner na pot v še ekstremnejših razmerah sredi decembra, a je dobil ustrezno dovoljenje šele sredi januarja. Vse kaže, da bodo na Grenlandiji sedaj sprejeli zakon, ki bo prepovedal take ekspedicije - za varnost reševalnih ekip.

  10.02.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti