Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drajtulanje opremljenih večraztežajnih smeri

AO Tržič: Pred kratkim smo na enem od rednih sestankov našega odseka načeli to temo.

Spraševali smo se o smiselnosti in etiki, iskali pluse in minuse ter bili na koncu soglasni, da se s takim početjem ne moremo strinjati.

O čem pravzaprav gre:
V zadnjem času se kar pogosto zasledi vzpone z orodji in derezami v večraztežajnih športno opremljenih smereh (opremljene s svedrovci in urejenimi sidrišči), predvsem v begunjski Bornovi steni (Šentanska smer ...).

Dejstvo je, da so opremljene smeri namenjene izključno letnim vzponom, brez orodij in derez, da ima Bornova stena bolj kot ne karakteristike plezalnega vrtca in da se, glede na naravo kamnine na tistem območju, z orodjarjenjem naredi precej nepopravljive škode v smereh.
Skratka, spornih je kar nekaj stvari iz etičnega kodeksa, ki ga vsi alpinisti, plezalci in ljubitelji gora dobro poznamo.

Plezalce, željnih tovrstnih vzponov, dobro namerno naprošamo, da preusmerijo želje in energijo v "drytoolišče" Ander-Prem, čez cesto ali v katero drugo, neopremljeno, alpsko smer v ostenju Begunjščice. Izzivov je več kot dovolj!

Miha Zupan,
načelnik AO Tržič

Odmev:

AO Rašica, Forum: Virtualni ferajn - 11.12.12

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

2 komentarjev na članku "Drajtulanje opremljenih večraztežajnih smeri"

Blaž Grapar,

To bo vedno bolj postajal pereč problem. V pogosto plezanih smereh se poleti že dobro vidijo praske od derez in cepinov. Ne vem kako v tujini recimo gledajo na ta problem, ampak glede na to, da se je prisop zimskega plezanja deloma kopnih smeri nekoliko spremenil, bo pomoje treba tudi glede tega začet osveščat in se držat nekih smernic.

Iz naravovarstvenega vidika, ne vem koliko te praske škodijo, ker nisem strokovnjak. Iz estetskega pa vsekakor ni najlepše.

Za začetek si morda lahko malo pogledamo obstoječe smernice...

http://ao.rasica.org/prikaz.php?stran=eticni_kodeks

Zaenkrat vidim rešitev samo v tem, da postanemo bolj pazljivi, kam in kako stopamo z derezami in piknemo ledno orodje ter bolj odgovorno izbiramo način plezanja. Konec koncev čistejši slog plezanja idejo alpinizma le še bolj krepi.


Luka Murn,

Sicer ne povsem povezano, pa vseeno - na angleškem portalu UK Climbing se ravno istočasno odvija podobna (burna) debata, vendar je tam vprašanje: drajtulanje v izrazito skalnih trad smereh: http://www.ukclimbing.com/forums/t.php?t=530607

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti