Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.05.1994

Delo, Šport: ... Čufarjevi in Mejovšku nove točke SP

MOSKVA - V nedeljo zvečer se je iz Rusije vrnila slovenska športno-plezalna reprezentanca. Nastop na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal sicer ni bil tako uspešen kot v Beljaku, smo pa lahko veseli novih točk za svetovni pokal, ki sta jih dobila sedemnajstletna Mojstrančanka Martina Čufar in Velenjčan Matej Mejovšek.
V Moskvi je zmaga že drugič letos pripadla lanskoletnima zmagovalcema v svetovnem pokalu: Američanki Erbesfieldovi in Francozu Legrandu, presenetljivo dobro pa se je odrezal tudi naš stari znanec s tekem v Kranju, Francoz Tribout.
Vrstni red: ženske - 1. Erbesfield (ZDA), 2. Ovčinikova (Rus), 3. Patissier (Fra), 4. Inozemčeva (Rus), 5. Guillot (Fra)..., 23. Čufar, 38. Lukančič (obe Slo); moški - 1. Legrand, 2. Iribout (oba Fra), 3. Vickers (Ang), 4. Mazuer, 5. Albrand (oba Fra) ..., 27. Mejovšek, 45. Grom, 48. Guček (vsi Slo).
Nastop A reprezentance na tekmi v Moskvi so omogočili: NIL - Ljubljana, JAN-SON rent-a-car Trzin, Eva Sport - Ljubljana, Mojster Janez - Ljubljana, Gradbeno podjetje Grosuplje, Eurosport - Ljubljana, Prizma Dommerce
- Ljubljana, Primož d.o.o. - Ljubljana in Adria Airways.

(N. R.)

Na umetni steni prva Grom in Lukančičeva
V Kamniku je bila prva tekma državnega prvenstva članov in članic v športnem plezanju - Med mladinci najbolje Urh Čehovin na 5. mestu
KRANJ - Alpinistični odsek Kamnik je bil preteklo nedeljo prireditelj letošnje prve članske tekme v športnem plezanju. Na tekmovanje se je sicer prijavilo nekoliko manj tekmovalcev kot običajno, kljub temu pa so bili prisotni praktično vsi najboljši. Poleg naših so sodelovali tudi predstavniki Hrvaške.
Pri ženskah, kjer je zaradi poškodbe manjkala Osredkarjeva, sta v kvalifikacijah splezali smer do konca Metka Lukančič (AO Trbovlje) in Martina Čufar (AO Mojstrana). V finalu je bilo tako pričakovati končno odločitev. Trboveljčanka je tudi finalno smer z lepim plezanjem zaključila čisto na vrhu, mlada Čufarjeva, ki nas je tako razveselila z odličnim 11. mestom na tekmi svetovnega pokala v Beljaku, pa ni bila dovolj pazljiva. Zdrs pred začetkom velikega previsa ji je prinesel samo tretje mesto.
Pri fantih si je po dopoldanskih kvalifikacijah priplezalo finale 8 tekmovalcev. Tam pa se je vse razpletlo skoraj tako, kot na zadnji tekmi v lanskem letu v Škofji Loki. Vendar so bile razlike majhne, saj je zmagovalca od petega mesta ločil dober meter dolžine. Aljoša Grom je moral odnehati dober meter pred koncem smeri, za njim sta se istega oprimka dotaknila Vili Guček in Matej Mejovšek, toda Guček je bil boljši v kvalifikacijah.
Državna reprezentanca je torej stala na zmagovalnih stopnicah, družbo sta jim delala še Franci Jensterle na četrtem in Urh Čehovin kot najboljši mladinec na petem mestu.
Rezultati - ženske: 1. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 2. Lenča Gradišar (ŠPO Tržič), 3. Martina Čufar (AO Mojstrana), 4. Rebeka Poček (ŠPO Radovljica), 5. Maja Šuštar (AO Kamnik), 6. Miranda Ortar (ŠPO Tolmin); moški: 1. Aljoša Grom (AO Vrhnika), 2. Vili Guček (AO Trbovlje), 3. Matej Mejovšek (Šaleški AO), 4. Franci Jensterle (AO Žiri), 5. Urh Čehovin, 6. Stanko Zidan (oba AO Lj. Matica), 7. Miha Golob (AO Trbovlje), 8. Dani Vezonik (AO Ravne), 9.-10. Borut Kavzar (AO Trbovlje) in Uroš Perko (AO Kamnik).
Naslednja preizkušnja za člane bo 14. maja na umetni steni v dvorani Poden v Škofji Loki, medtem ko ostale kategorije tekmujejo že konec tega tedna. V soboto, 7. maja bo v Celju na sporedu prva tekma (od šestih) za srednje kategorije (starejši dečki/deklice in kadeti/kadeti-nje), v nedeljo, 8. maja pa bo že tretja tekma najmlajših (cicibani/ cicibanke in mlajši dečki/deklice) v Pirničah. Za njih bo to zadnja tekma v spomladanskem delu. Jeseni jih tako čakajo še tri.

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Na pogled že 8b
Ob svojem obisku španskega plezališča Cuenca je Stefan Glowacz na pogled preplezal smer »Public Enemy«, ki ima oceno 8b. Že prej je neko drugo smer z enako oceno uspel na pogled ponoviti Severino Scassa, vendar je pri svojem vzponu v smeri že imel vpete komplete, Glowacz pa jih je vpenjal sproti. Prav tako v Cuenci pa je Glowacz na pogled uspel se v dveh težjih smereh: ena ima oceno 8a+, druga pa 8a.
V odlični formi pa je, kot kaže, tudi Robyn Erbesfield, saj je lanskega novembra v samo štirinajstih dneh preplezala dve smeri z oceno 8b+, poleg tega pa je na pogled splezala »Overdose« v Buouxu, ki ima oceno 8a+, kar naj bi bil najtežji ženski vzpon na takšen način. Za nameček pa je še isti dan preplezala smer z oceno 7c+ in še eno 7c. Tudi s tema dvema je opravila - na pogled.

(U. B.)

Športne smeri z alpskim priokusom
Avstrijec Beat Kammerlander je dobro leto po preplezani smeri Unendliche Geschichte dodal še eno novo. Tudi ta smer, imenuje se Silbergeier, je v Ratikonu in je dolga več raztežajev. Štirje raztežaji izmed šestih so v deseti stopnji in tudi ostala dva nista kaj dosti lažja. Po končanem študiju je vso smer preplezal v enem dnevu. Kmalu za tem pa mu je uspel vzpon v novi, krajši smeri z oceno XI-.
Takoj po zmagi na mastersu v Serre Chevalieru pa se je Francois Petit odpravil na počitnice na Korziko. Rezultat njegovega počitnikovanja je šest raztežajev dolga smer, polovica od teh sega v francosko 8. stopnjo. Smer »Delicatesse«, v kateri je najtežji raztezaj ocenil z 8b, je Petit opremil od spodaj.
Podobne načrte ima tudi Stefan Glowacz. V Wilder Keiserju je navrtal smer, ki je dolga 9 raztežajev in so po vrsti ocenjeni: VII-, IX, X, IX, X/X+, X-, VII-, X+ in VII-. Do uspeha, da bi vse skupaj splezal v enem dnevu mu, kot pravijo, ne manjka več veliko.
Svoje prosto-plezalne hribovske cilje pa je lani poleti že izpolnila Nemka Tamara Schlemer. Opravila je prvo žensko prosto ponovitev Švicarske smeri v Zahodni Cini. Za 23 raztežajev dolgo smer, ki jo je prvi prosto ponovil leta '87 Kurt Albert in jo ocenil z IX-, je Tamara potrebovala le dan in pol, z bivakom že nad težavnejšim delom stene. Vse raztežaje je preplezala na pogled ali pa v drugem poskusu.

(U. G.)

Izpiti za sprejem med alpiniste
Izpiti za sprejem med alpiniste bodo potekali 21. in 22. maja 1994 v Koči na Gozdu, pod Vršičem. Začetek izpitov bo v soboto ob 8,30, zbor pa ob 8. uri na istem mestu. Izpiti bodo potekali dva dni. Hrana in namestitev sta všteti v ceni prijavnine, ki znaša 3.000 SIT, nakazati pa jo je treba na žiro račun PZS št. 50101-678-47046, s pripisom »izpiti za alpiniste«.
Kandidati morajo izpolnjevati splošne pogoje za alpiniste, za kar jamči njihov AO in morajo dopolniti starost 18 let. Prijava mora vsebovati ime in priimek, naslov, rojstne podatke, seznam najpomembnejših alpinističnih vzponov, potrjenih od AO, mnenje odseka in potrdilo o plačani prijavnim. Prijave pošljite najkasneje do 13. maja 1994 na naslov Planinska zveza Slovenije, Dvoržakova 9, Ljubljana, s pripisom »Izpiti za alpiniste«.
Še to: Kandidati z nepopolno ah neustrezno opremo izpitov ne bodo mogli opravljati.

(U. G.)

Težave odprave Hiunchuli '94
Iz Nepala so se oglasili člani Slovenske odprave Hiunchuli '94. Vodja odprave Bojan Počkar sporoča, da so bazni tabor postavili 14. aprila, vendar pa njihovega cilja, JV stene Hiunchulija, zaradi neprehodnosti terena, težav z nosači, predvsem pa zaradi izredno slabega vremena, sploh niso mogli doseči. Zato so se preselili pod 1900 m visoko, še nepreplezano SV steno, ki jo bodo skušali preplezati takoj, ko jim bo vreme to dovoljevalo. Da pa so vremenske razmere neverjetno slabe potrjuje dejstvo, da imajo v bazi cel meter snega in da zaradi izredne nevarnosti plazov še niso mogli opraviti prave aklimatizacijske ture. Kakorkoli že, pod goro bodo vztrajali do 14. maja, ko bodo odšli proti Katmanduju. Sporočajo še, da so vsi zdravi in da se dobro počutijo.

(U. G.)

Veleslalom za alpiniste
Koroški alpinisti iz AO Črna vabijo 8. maja na tekmovanje v veleslalomu izpod Durc, v Raduhi. Tekma bo v navezah, nastop tekmovalcev se bo začel spustom ob vrvi (»abzajl«), vsak član naveze pa mora imeti še 5 kg težak nahrbtnik. Start veleslaloma, ki se ga lahko udeležijo le alpinisti, bo ob enajsti uri.

(U.G.)

Ob 125-letnici
Österreichischer Touristenklub pripravlja šestčlansko himalajsko odpravo, ki jo bo vodil Peter Weingarten (25). Njihov cilj je Kula Kangri (7556 m), gora blizu meje z Butanom. Na zahodnem vrhu so bili prvi Japonci 1986. leta, srednji vrh - verjetno najvišji - pa je še neosvojen. Vzpon načrtujejo prek 2000 m visoke S stene na alpski način. Vzporedno pa bo odprava opravila še nekaj raziskovalnega dela, tam je namreč še precej topografskih neznank.

(J.N.)

Predavanje o smučanju s Šiša Pangme
Zaradi velikega zanimanja bodo člani lanskoletne odprave »SKI 8000« ponovili predavanje o smučanju z najsevernejšega osemtisočaka - Šiša Pangme (8046m). Ob diapozitivih bodo predstavili alpinistično smučanje v himalajskih razmerah in svoje vtise o skrivnostnem Tibetu, kjer leži Šiša Pangma. Tudi tokrat bo predavanje ob živi glasbi, ki jo bo izvajal Lado Jakša. Vljudno vabljeni v Dom španskih borcev v sredo, 4. maja ob 19. uri. Vstopnice bodo v prodaji uro pred začetkom.

(U. G.)

Znova na K2
Znana poljska alpinista Krzysztof Wielicki (44) in Wojciech Kurtyka (47) v družbi s prav tako znanim Američanom Carlosom Buhlerjem spet načrtujeta vzpon na drugi najvišji vrh sveta K2 (8611 m). Odprava (poljsko-ameriško-pakistanska) bo posvečena seveda - kot še številne druge akcije letos - 40-letnici prvega pristopa (Italijani; Compagnoni in Lacedeli). Načrtujejo prvenstveni vzpon prek Z stene, oz. prek »Srpa«, levo od Hruške. Kurtyka ima za seboj že tri neuspešne poskuse na to goro 1987, 1989 in 1992, Wielickemu pa naj bi bil to 11. osemtisočak.

(J.N.)

Avstrijke v Wandin spomin
Začetkom aprila je v Tibet odpotovala prva povsem ženska himalajska odprava. Njen cilj je Šiša Pangma (8027 m), organizatorke pa so jo posvetile spominu na znano poljsko alpinistko Wando Rutkiewicz; Wanda Rutkiewicz-Gedàchtnisex-pedition. V 17-članski odpravi sodeluje tudi Ewa Pankiewicz, njena partnerka na številnih turah, v Lasi pa sta se jim pridružili tudi dve Tibetanki.

(J.V.)

Presmučal SZ steno Prisojnika
V četrtek, 21. aprila je Žiga Krofi najverjetneje kot prvi presmučal SZ steno Prisojnika. Po tej steni sta sicer že 4. 6.1991 smučala Aljoša Hribar in Dejan Ogrinec, ki sta sledila poti skozi Prednje Prisojnikovo okno, Krofi pa je verjetno opravil tako prvenstveni vzpon, kot rudi smuk. Po Hanzovi poti se je povzpel do mesta, kjer se ta pot loči od poti skozi Prednje Prisojnikovo okno, nato nadaljeval do dvojnega snežišča in od tam v grapo ter po najboljših prehodih na njen vrh. Od tod do vrha ni večjih težav, vendar se je Krofi odločil za smučanje s tega mesta zaradi časovne stiske.
Smučal je v smeri vzpona in je zgonji del ocenil z S7/S6, prečnico z S7 in spodnji del z S5/S6-. Zaradi dolžine, težavne orientacije in velike izpostavljenosti v zgornjem delu, je smer kompleksno ocenil s VII-. Sicer pa je v smeri, ki jo je imenoval Nirvana - v spomin pevcu Kurtu Cobainu, naletel na raznolike razmere: zgoraj je bilo trdo, spodaj pa gnilo. Ponavljalcem priporoča smučanje v navezi, da imajo s seboj najmanj 20 m vrvi in da dobro preučijo snežne razmere.
Že 7. aprila pa je Žiga presmučal Kačji jezik v Špikovi skupini, ki je ocenjen s V-, S 5 +. Razmere je imel odlične: od krnice Za Akom naprej pol metra pršiča, zgornjih 150 m pa trd sneg.

URBAN GOLOB

03.05.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti