Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vandalizem na Veliki planini

Jutro (1932): Ljubljana, 19. decembra.

V »Jutru« smo že pred dobrim tednom priobčili poročilo o vlomih v pastirske koče, katere imajo v najemu nekateri turisti in smučarji, predvsem iz Ljubljane. Preteklo soboto je zopet odšlo par turistov na Veliko planino V mnoge koče je bilo ponovno vlomljeno, ključavnice razbite, zapahi odlomljeni, v koči sami pa vse razmetano, vlomilci so preobrnili vse postelje najbrž so celo tudi iskali denar, ki ga pa v pastirskih kočah prav gotovo ne bodo našli.
Koče imajo v najemu večinoma navdušeni a slabo situirani smučarji, ki gledajo predvsem na to, da s skromnimi izdatki preživijo par dni na smučeh in soncu. Zato je treba to skrajno predrzno vlamljanie tem bolj obsoditi in krivce eksemplarično kaznovati.
V mnogih kočah so bila pokradena živila, odeje, obleke in tudi par smuči je odnesel pohlepni tat. Koliko truda so žrtvovali ti mladi in navdušeni smučarji, da so si lahko skromno opremili koče. lahko vidimo iz naslednjega: mnogo teh ljudi je znosilo na Veliko planino vse mogoče potrebščine, živila, odeje, celo štedilnike so nesli štiri ure v hrib — in razumeli boste ogorčenje teh idealnih smučarjev, ko najdejo ali kočo oropano ali pa štedilnike razbite.
Prizadeti so zadevo že javili županu v Stranjah, ki jim je obljubil posredovanje, toda vlamljanje se vrši nemoteno dalje. Zato apeliramo na merodajne činitelje, da stvar preiščejo in krivce pošteno primejo. Sumijo tudi, da gre za maščevalno akcijo gotovih ljudi, ker je mnogo stvari razbitih in uničenih, da je onemogočeno prebivanje v pastirskih kočah.

Jutro, 20. december 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti