Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.04.1987

Delo, Šport: ... Direktna na vrh Trisulov, spust s smučmi in padalom

Odprava iz Medvod ima v pogorju Trisulov velike načrte - V treh navezah na vrh in prečenje - Vodja odprave Vanja Matijevec
MEDVODE - V pogorje Trisulov, kjer so naši alpinisti pred 27 leti nabirali prve himalajske izkušnje, bo 30. t.m. odpotovala že tretja odprava. Člani druge so deset let za prvo osvojili 7116 m visoki vrh Trisula I. in tako poravnali dolg svojih predhodnikov. Šesterica alpinistov iz Medvod, ki jih bo vodil Vanja Matijevec, pa namerava v skladu s sodobnimi pogledi na himalaizem dodati še svoj delež. V 2300 m visokem zahodnem ostenju imajo v načrtu »diretisimo« na glavni vrh, radi pa bi dodali še spust s smučmi in padalom, prav tako z vrha.
Vanja Matijevec, poznavalec Trisulov in član druge odprave 1976 leta, je na predstavitvi društvene odprave, takole opisal alpinistični cilj: »Vedeti je treba, da bomo imeli opraviti z eno najdaljših sten, ki se dviga iz doline Nanda Kini. Predvidevamo, da težave ne bodo ekstremne, saj po naših podatkih ni nevarnih serakov in plazov, vendar pa je za pogorje Trisulov znano pogosto slabo vreme. V treh navezah bomo poskušali osvojiti vrh kar po njegovi vpadnici, in nato opraviti še prečenje na sosednji Trisul II.«
Vlado Vidmar, ljubitelj ekstremnih smučarskih spustov, bo z vrha tudi smučal. Dodatni cilj odprave bosta skupaj z vodjo odprave poskušala uresničiti po tem, ko bodo že opravili s prvenstveno smerjo.
»Po krajšem odmoru načrtujemo ponovni vzpon na vrh po običajni smeri, prek sedla, da si bomo dobro ogledali in tudi označili traso za spust,« je povedal Vidmar. Matijevec pa je v pogovoru s prijatelji, ki so ga vprašali, kako bo s smučanjem, dejal: »Seveda bom smučal, ampak če si bom upal ...« Odgovor poznavalca terena kaže, da bo uresničitev smučarske avanture zagotovo vsaj tako odmevna kot alpinistični cilj.
Vlasta Kunaver in Sandi Marenčič si na Trisulu želita primernega vremena, ki bi jima omogočil spust s padalom proti dnu izredno globoke doline Nanda Kini. S padali so se alpinisti doslej spuščali že z višjih vrhov (Gašerbrum, Pik Lenin, Aconcagua, Kilimandjaro), vendar pa bi spust z vrha sodil med daljše polete. Sandi Marenčič, ki si je izkušnje nabral že kot športni padalec - za seboj ima približno 400 skokov iz letala - je povedal nekaj podrobnosti tudi s tega zornega kota. »Imamo dovolj znanja, da bomo znali oceniti ali so možnosti za spust s padalom ali ne. Izpolnjenih bo moralo biti kar precej pogojev: zaradi redkejšega zraka bova z Vlasto morala imeti dovolj prostora za zalet, pri katerem je treba napihniti padalo, pomemben bo pravšnji veter in najbrž še kaj. Če bova videla, da spust ne bo izvedljiv zaradi katerega koli vzroka, seveda ne bova izzivala nesreče.«
V odpravi sta še Janez Kastelic in Slavko Frantar, že preizkušena alpinista, ki bosta nosila pomemben delež pri uresničitvi alpinističnega cilja. S skromno društveno odpravo bo sodelovalo 10 nosačev in dvojo šerp. Kaj bo peterica fantov in dekle opravila v Himalaji pa bomo zvedeli sredi junija, ko načrtujejo prihod v domovino.

N. S.

Izšel je Utrip gora
LJUBLJANA - V programu Utripa Delavske enotnosti je izšla publikacija Utrip gora, namenjena planincem in vsem, ki se namenjajo v gore. Ljubitelji gora bodo na nekaj manj kot 50 straneh prav gotovo naši marsikaj koristnega pred začetkom planinske sezone; ob zanimivih zapisih tudi pregled planinskih postojank v Sloveniji. Publikacijo, ki stane 850 dinarjev, je uredila Neva Brun.

Prvenstvena vzpona
KATMANDU - Lani jeseni je v nepalski Himalaji uresničilo načrte komaj 40 odstotkov odprav. Od 50 odprav, kolikor jih je poskušalo, jih je bilo uspešnih le 19. Mini odprava Jerzyja Kukuczke je najprej poskušala v dolgem Z grebenu Manasluja (8163 m). Zaradi hudega mraza in snežnih padavin pa so na višini 7600 m odnehali. Potem so naskočili še, (prav tako nepreplezano) SV steno. 10. novembra sta Artur Hajzer in Kukuczka uspela, Mehičan Carlos Carsolio pa je moral dan prej, potem ko so že premagali vse tehnične težave in prišli pod vrh, zaradi težkih omrzlin odnehati. Plezali so na alpski način, petkrat bivakirali in vmes opravili tudi prvi pristop na vzhodni vrh (7992 m) Manasluja.
SZ steno Anapurne (8091) pa sta v prvenstvenem vzponu preplezala Pier Gabarrou in Pemba Norbu. Nova smer vodi med smerema Messner -Kammerlander (1985) in nedokončano (Sigayret - Norbu, 1984) v SZ stebru Vrha brez imena. Visoka je 2800 m, v največji meri ledna, težka in izpostavljena. Opremila sta si en sam tabor (7000 m), z vrvmi pa opremila - ob pomoči Bouvarda in Sigayreta - ključno mesto v prvi pregradi serakov nekako na višini 7500 m. Peti dan po odhodu iz baznega tabora in bivaku na 7500 m, sta bila na Vrhu brez imena (ok. 7900 m). Potem sta sestopila nazaj na mesto, kje sta bivakirala, naslednji dan (9. oktobra) sta po Z grebenu poskušala priti še na glavni vrh Anapurne. Toda sneg je bil preglobok in na višini 7900 m sta morala odnehati.

24 ur smučanja
PRAGA - Nedaleč od Novega mesta na Moravi je bilo (sedmič!) nenavadno smučarsko tekmovanje: kdo bo v 24 urah presmučal več. 145 tekmovalcev, med katerimi so bili večinoma alpinisti, kolesarji in tekmovalci v orientaciji, je smučalo na krožni progi dolgi 10 km. Najboljši rezultat in nov rekord je dosegel Jožef Pernij - 288,4 km.

Uspešen 90-letnik
DRESDEN - Wili Erlich je prav gotovo najstarejši plezalec NDR, saj je nedavno praznoval 90 - letnico. Planinski pevski zbor mu je pripravil poseben koncert na domu, on pa - da bi se jim oddolžil - je naslednji dan pokazal, kaj še zmore. V eni od peščenih skalnih gmot ob Labi je naslednji dan preplezal smer, v kateri je tudi 15-metrska previsna poč.
Wili Erlich se s plezanjem ukvarja že več kot 70 let, leta 1932 pa je sodeloval tudi v alpinistični odpravi, ki se je izkazala v Kavkazu. Še sedaj pa redno obiskuje bližnja plezališča in pridno korespondira s prijatelji po vsem svetu.

Izgubljen pulover
POKLJUKA - Predzadnji vikend je bil za visokogorske smučarje zelo uspešen. Od vsepovsod poročajo o naravnost množičnih obiskih »smučarskih vrhov«. Na Draškem vrhu jih je bilo vsaj štirideset, še kakih deset več na Viševniku itd. Bilo je tako prijetno, da je nekdo najbrž šele doma pogrešil pulover Rašice. Če ga želi nazaj, naj kliče Klemenca na (061) 319-255, int. 2710.

Prepoved vstopa
SARAJEVO - PD Željezničar je za leto dni prepovedal vstop v planinski dom, ki ga upravlja, osmerici članov treh sarajevskih PD. Vzrok je v prekomernem uživanju alkohola in izigravanju hišnega reda. Bilo bi lepo, ponekod pa tudi skrajni čas, če bi jim sledili še kje.

Kosijev dom bo odprt
LJUBLJANA - Kosijev dom na Vogarju bo ponovno odprt za prvomajske praznike od 25. t m. do 4. maja. V mesecu maju in do 15. junija bo dom odprt za vikende (od petka do nedelje) le v primeru, če se bo prijavila skupina vsaj 20 obiskovalcev. Po 15. juniju bo dom ponovno stalno odprt do konca sezone.
Vse informacije PDŽ - Ljubljana ali tel. (061) 313-044 int. 43-23. Čepon ali Lasnik.

Po sledeh F. Nansna
OSLO - Trojica znanih norveških alpinistov O. Eliasen, S. Aasheim in N. Hagen se pripravlja, da ob 100-letnici ponove uspeh svojega rojaka F. Nansna. Na pot bodo odšli 15. avgusta prihodnje leto, opraviti pa nameravajo smuško prečenje Grenlanda, in sicer od vzhoda na zahod

Mednarodni tabor
WELLINGTON - Mednarodni alpinistični tabor, prvi pomembnejši kar so jih organizirali na Novi Zelandiji, je združil predstavnike kar 40 držav. Med njimi so tudi štirje sovjetski alpinisti, ki so se s tem prvič srečali z novozelandskimi gorami.

Saudan tudi po skalah
TOKIO - Silvan Saudan je eno najbolj znanih imen alpinističnega smučanja. Presmučal je že prenekateri ozebnik in steno v Alpah pa tudi drugod po svetu. Manj pa je znano, da smuča tudi po kamenju. Smučal je tudi z najvišje gore Japonske Fudžijame (3776 m) in ob tem premagal več kot 1350 m višinske razlike.

PP Paranoika
Člani Zgornje savinske alpinistične sekcije so 4. t.m. plezali v Klemenči peči. Grudnik, Lekič, Pavlič in Robnik so opravili prvo ponovitev Paranoika (VII-, A1). Robi in Samo Supin pa sta splezala Mrtvaškega pajka. Za konec zimske sezone so Grudnik, Erjavc in Pavlič splezali Belo grapo v Planjavi.

Alpinistično smučanje
Mirko Oblak in Borut Črnivec sta 2. t.m. smučala z vrha Prestreljnika (2499 m) na Sedlo. Spust sta ocenila s S5/4+, IV+, 200 m. 12. t.m. pa je Borut Črnivec z Andrejem Terčeljem obiskal Debelo peč nad Krmo. Smučala sta z vrha Brda (2009 m) po 1000 m visoki smeri Zapiralka v severozahodni steni. Kot kaže, gre za prvenstveni spust, saj v tem predelu še nihče ni smučal. Razmere sta imela idealne - zgornjih 300 m je bil sneg celo za spoznanje pretrd, poročata pa, da je orientacija v smeri težavna. Spust sta ocenila s S6/4, V+.

Knjižica Turno smučanje bo nadvse koristen pripomoček
Delo dr. Silva Kristana smiselno dopolnjuje strokovno literaturo FTK - Dragoceno tudi za vse ljubitelje

LJUBLJANA - Vid Mesarič, recenzent knjižice Turno smučanje je v predgovoru zapisal: Knjižica je sicer namenjena študentom FTK, toda njen pomen je večji. Uporabili jo bodo lahko vsi, ki jih zanima turno smučanje, saj je v njej na enem mestu zbrano skoraj vse, kar je potrebno vedeti o tej aktivnosti. Skupaj s strokovnim delom prav poetično opisuje tudi lepote turnega smučanja.
Takšen odnos do turnega smučanja in aktivnosti v naravi, lahko dobiš le po dolgoletnih izkušnjah in številnih doživetjih. Vsega tega dr. Silvu Kristanu, profesorju na Fakulteti za telesno kulturo v Ljubljani, seveda ne manjka. Tudi pedagoške prakse ne in izkušenj v pisanju tovrstne literature ne.
Na vprašanje, kaj je pravzaprav turno smučanje, avtor duhovito odgovarja s Svetinovimi verzi, ki se končajo s trditvijo: »... turno smučanje je duhovna varianta smučanja.« Med hojo (tekom) na smučeh, smuškim izletništvom in turnim smučanjem so ideološki oz. filozofski razločki! Spiritus agens turnega smučanja je obvladovanje zasneženega visokogorskega sveta.
Preveč bi bilo naštevati, kaj vse je dr. Kristan zajel s svojim učbenikom. 185 gosto popisanih strani dopolnjujejo številne skice in črnobele (ne ravno najbolje odtisnjene) fotografije ... V njem je res mogoče dobiti odgovor skoraj na vsako vprašanje v zvezi s turnim smučanjem. Posebno podrobno so obdelane možnosti za delovanje na tem področju, oprema, tehnika in taktika gibanja v zasneženi pokrajini, pa tudi vse nevarnosti, ki preže na turnega smučarja v visokogorskem svetu. Kot dopolnilo pa je nanizanih še nekaj osnovnih navodil za primer nesreče.
V tako obsežnemu delu bo seveda marsikdo odkril tudi kaj, kar mu bo premalo (ali pa preveč) razloženo, drugi se ne bo povsem strinjal z izrazjem itd. Toda to je »slabost« vseh tovrstnih učbenikov: niso in ne morejo biti univerzalni, za osnovo začetniku in izpopolnjevanje izkušenemu smučarju - gorniku. Sicer pa je avtor že v uvodu zapisal: Snov je na ravni srednje zahtevne in nekoliko zahtevnejše športno rekreativne oblike delovanja (v tej zvrsti) in ne posega na zelo zahtevno področje ekstremnega alpinističnega smučanja.

FRANCI SAVENC

Za šolo v Manangu
Komisija za odprave v tuja gorstva razpisuje tudi letos mesto vodje, dveh inštruktorjev in zdravnika za (začetniški) tečaj v Nepalu. Odhod na tečaj za gorske vodnike, ki bo v šoli Aleša Kunaverja v Manangu, bo okoli 10. avgusta, povratek pa konec septembra. Za vodjo tečaja lahko kandidirajo le tisti, ki so že sodelovali na taki akciji, za inštruktorje pa GV, izjemoma AI. Vsi pa morajo obvladati tudi angleščino. Prijave je potrebno poslati do 15. maja na naslov KOTG. Planinska zveza Slovenije, Ljubljana, Dvoržakova 9.

Vojvodinci vabijo četrtič
Zveza PD Novega Sada (Cara Lazara 6, 21000 Novi Sad) že četrtič vabi na popotovanje po najvišjih vrhovih Turčije. Izlet je v načrtu od 8. do 28. avgusta, povzpeli pa se bodo na Dag Evi (2150 m), Kurulu Sekit (3357 m), Erciyesin Dogu Dorugu (3891 m) in Ana Doruk (3916 m) v Taurusu (Toros Daglari) ter Buyuk Agri Dagi v Armenskem gorju, ki je bolj znan kot Ararat (5165 m). Cena prevoza, zavarovanja in organizacije je 100.000 din, taksa pa bo za okoli 300 DM. Prijave sprejemajo do 25. maja.

Črnjani na Rakapoši
Člani pripravljalnega odbora za odpravo Rakapoši 87 se redno sestajajo vsak teden. Osnovna in največkrat edina tema pa so finance. Sredstva zbirajo na vse načine, tudi s prostovoljnimi prispevki. Posebno velik odziv je med krajani Črne in Žerjava. Čeprav je znano, da je v PD Črna včlanjeno kar 41 odstotkov vseh krajanov, jih je odziv prijetno presenetil: denar je prispevalo več kot 90 odstotkov gospodinjstev.
Odprava AO Črna ima dovoljenje za ponovitev vzpona na Rakapoši (7788 m) s SZ strani. Na razpolago imajo torej ponovitev S grebena (prvi pristop) ali pa poskus prve ponovitve poljsko - pakistanske smeri (1979) po SZ grebenu. Dovoljenje pakistanskih oblasti velja za deset ljudi in tri mesece (od 15. junija dalje).

ID

Pohod in kros Po poteh Rašice
Planinsko društvo Janez Trdina Mengeš, ki letos praznuje 35 - letnico obstoja, bo v počastitev tega jubileja pripravilo več prireditev. V sodelovanju z nekaterimi sosednjimi planinskimi društvi bodo tudi letos pripravili že tradicionalni trimski pohod Po poteh Rašice. Tokrat prvič pa bodo v okviru te prireditve pripravili tudi planinski kros.
Trimski pohod, ki je primeren tudi za starejše pohodnike in mladino, bo 25. t. m. Pohodniki bodo lahko začeli kar s štirih štartnih mest. V Mengšu bo start med osmo in deveto uro pred osnovno šolo Matije Blejca - Matevža, v Domžalah bo začetek pohoda ob 8. uri izpred spomenika pri pošti, v Trzinu bo štartno mesto pred kulturnim domom, pohodniki iz Ljubljane in Črnuč pa bodo lahko začeli ob 8. uri z mosta v Črnučah. Udeleženci pohoda z vseh štartnih mest se bodo najprej z različnih strani povzpeli do stolpa na vrhu Rašice, od tam pa bodo imeli skupno pot po grebenski poti do Mengeške koče na Gobavici, kjer bo zaključek prireditve. Udeleženci krosa bodo štartali z istih štartnih mest kot pohodniki, pa tudi tekli bodo po istih poteh. Na vseh štartnih mestih bodo štartali ob 8. uri, nagrade pa bodo prejeli prvi z vsakega od štartnih mest. Na vseh poteh bo več kontrolnih točk, kjer bo treba žigosati kontrolne kartončke. Tekmovalci bodo imeli pri žigosanju prednost. Vsak pobudnik bo na cilju prejel izkaznico.
PD Janez Trdina Mengeš bo v počastitev 1. maja, na predvečer praznika na Gobavici pripravilo kresovanje.

V spomin Boruta Berganta
Odbor za športno rekreacijo TKS Tržič vabi na II. štafetni tek po ulicah Tržiča v spomin na Boruta Berganta - Čito. Zadnji rok za prijavo poteče na dan tekmovanja v petek, 24. aprila ob 12. uri, sprejemajo pa jih na naslov TKS Tržič, UI. heroja Bračiča 4 (064) 50-342.
Najprej bodo štartale štafete pionirjev (3x1000 m), za njimi pionirke itd. Zadnji start (članov nad 35 let na 10 km) ob 17.30, tričetrt ure kasneje pa bo že razglasitev rezultatov in podelitev priznanj in praktičnih nagrad. Memorialno tekmovanje bo na najdaljši progi (10 km), priznanje pa bo prejel tekmovalec, ki bo najhitreje pretekel progo.
Pravico nastopa imajo učenci OŠ občine Tržič v pionirski kategoriji, v vseh drugih pa mladinci in mladinke ter člani in članice.

ID

Uvrstitev v sredino
Na alpinistično - smučarski rallv »Pico Tre Signori« v Italiji bi morala sicer odpotovati večja skupina naših alpinistov, odšla pa sta le Kranjčana Matjaž Beguš in Matej Kranjc. V dveh dneh, kolikor traja to tradicionalno tekmovanje, so morali premagati 37 km in 7 km višinske razlike. Prečili so Pico Tre Signori, ki je le nekako 200 m nižji od našega Triglava, opravili dve višinski preizkušnji z vzponi in presmučali dve veleslalomski progi. Naša dva - njuno udeležbo so omogočili Kokra - Globus, ZTKO, GRS in AO Kranj - sta se uvrstila z zlato sredino, na 20. mesto. Za drugo leto pa organizatorji, ki jim načeluje direktor tovarne CAMP, vabijo (torej brez plačila štartnine) tri naše dvojke.

Honkong direkt
Po tekmovanju v športnem plezanju na pobočjih Marjana v Splitu so se nekateri plezalci poskusili še z drugimi smermi. Honkong direct je najprej splezal Rok Kovač, za njim pa še Vili Guček. Strinjata se z oceno IX-. Ključno mesto je takoj med prvim in drugim svedrovcem, zgoraj pa je lažje (VIII ali VIII+).

2. ŽP Gobe
Betka Galičič (AO Škofja Loka) in Ksenija Lenarčič (AO Ljubljana Matica) sta 11. t.m. opravili 2. žensko ponovitev Gobe v Ospu. Čeprav sta vstopili šele ob dvanajstih, sta iz stene izplezali tik pred nočjo. Naslednji dan sta splezali še Medota. Prejšnja dva vikenda so v Ospu plezali tudi drugi člani AO Škofja Loka. Damjan Vidmar in Uroš Rupar sta ponovila Prečenje, Gobo, Hard Rain in Italijansko (slednjo oba prosto). Zadnji dve smeri je prosto ponovil tudi Jure Bogataj v navezi z Markom Demšarjem. Več navez je ponovilo tudi Luknjo.

AO TAM spet pleza v Avstriji
S toplejšim vremenom se je povečala tudi aktivnost mariborskih alpinistov. Člani AO TAM so spet začeli zahajati v avstrijski Kugelstein, ki jim je najbližje plezališče. 8. t.m. sta Milan Jolič in Franci Topolovec preplezala Severni steber. Jolič je plezal prosto (VII-, 100 m). Sašo Prosenjak in Marko Lukič pa sta tega dne preplezala Ostwand. Previsno ploščo v drugem raztežaju je prosto zmogel le Lukič (VIII, 100 m). 11. t.m. sta Darinka Lečnik in Milan Jolič preplezala varianto med smerema Ostwand in Z, ki je ena redkih izrazito tehničnih smeri v Kugelsteinu in verjetno tudi še nima proste ponovitve. Dušan Habulin in Gorazd Bunc pa sta preplezala Henkelgarlerie. Marko Lukič tudi poroča, da je v Vipavi prosto ponovil Orgazem (VIII-).

Kamniški reševalci so vadili
Prejšnjo nedeljo so člani GRS Kamnik imeli vajo, med katero so se urili v reševanju v zimskih razmerah. Največ pozornosti so namenili reševanju izpod plazov. V plazu pod Kalcami so s sondami, psi in različnimi tehničnimi pripomočki iskali zasute ponesrečence. Vadili so različne načine reševanja, obnovili pa so tudi znanje o reševanju z improviziranimi sredstvi. Ocenjujejo, da je vaja dobro uspela, saj je bila tudi udeležba na njej zelo dobra.

  20.04.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti