Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turni smučarji v Avstriji zaželeni!?

Servus TV: Po poročanju Salzburške televizijske hiše so v sosednji Avstriji po dolgotrajnih pogajanjih obeh strani danes prvič sprejeli sklep, katerega sporočilo je: turni smučarji so na urejenih smučiščih zaželeni.

V Avstriji je preko 700.000 aktivnih turnih smučarjev, število pa se še povečuje. Prihod prvega oktobrskega snega je številnim ljubiteljem snežnih razmer bil dovolj velik povod za prvo uporabo turnosmučarske opreme to zimo. To, da se trend širi, pravijo, da ni nič nenavadnega. Dovolj zgovorno pove že bežen pogled v gorniške trgovine, kjer so turnosmučarska oprema, plazovna oprema  in tudi ustrezna zimska oblačila vse bolj zastopani.

Ob opaznem porastu turnosmučarskih aktivnosti v zadnjih letih ugotavljajo, da se je sorazmerno s porastom udeležbe v tej športni veji, povečala tudi potencialna možnost za nezgode. Zato so že pred leti poleg gorniških društev, številni veliki ponudniki opreme pričeli z organiziranjem strokovnih izobraževanj iz področja zaščite in reševanja pred plazovi. Tako ima recimo velika trgovska veriga Eybl eno takih izbraževanj v svojem standardnem programu. Tudi proizvajalci, kot sta Mammut in Salewa se poizkušata na področju izobraževanj, predvsem s svojo alpinistično šolo, kot tudi z lastnim turnosmučarskim poligonom.

Množično izobraževanje in ponudba tečajev

Kot kaže so se njihova planinska društva dobro znašla s to novo obliko "konkurence". Samo pri največji avstrijski zvezi, Österreichischen Alpenverein (OeAV) je ponudba tovrstnih aktivnosti letos porasla za 30% na okoli 500 turnosmučarskih tur in tečajev zaščite pred plazovi. Prav tako aktivne so tudi druge zveze. Vikend tečaji, vodeni turni smuki, posebni tečaji za visokogorsko turno smuko so najavljeni tudi pri Turistovski zvezi, Österreichischen Touristenverein (ÖTV).

Po besedah Larcher Michaela, strokovnjaka za gorništvo pri OeAV, mora biti osnovna naloga avstrijskih zvez skrb in opozarjanje na pogosto podcenjene nevarnosti, ki pretijo zunaj urejenih smučišč, ter s pomočjo izobraževanj zagotavljanje večje varnosti tudi samostojnim turnim smučarjem.

Poziv za razumost turnih smučarjev

Poleg debat povezanih z varnostno problematiko, je bila do sedaj prisotna tudi problematika turnih smučarjev na urejenih smučiščih kjer so bili na številnih progah vse kaj drugega kot zaželjeni. Planinske zveze in Gospodarsko združenje žičničarjev do nedavnega še niso našli skupnega jezika. "To je mogoče rešiti samo z dialogom po posamičnih smučiščih in ne globalno," pravi Erik Wolf, direktor žičničarske zveze. Istočasno pa apelira na razumnost turnih smučarjev.


Turni smučar med vzponom tik ob sveže pripravljeni progi
foto: APA/Barbara Gindl

Tudi funkcionar največje planinske zveze Larcher se zavzema za lokalne predpise. Tako so bili predlogi da bi na nekaterih urejenih smučiščih omogočili turno smuko zvečer ali v določenih dnevih, piste pa bi se urejale po tem. Kako bo z uporabnino parkirišč se še ne ve. Planinske zveze pa zahtevajo prosto uporabo urejenih smušišč za vzpon turnih smučarjev ob robu pist.

Turni smučarji na (ob) urejenih pistah dobrodošli

Če je verjeti današnji (07.12.2012) sveži novici televizije Servus TV je bil danes sprejet skupen sklep obeh strani, po katerem so turni smučarji na urejenih smučiščih dobrodošli. To podrazumeva upoštevanje vseh varnostnih pravil in vzpone samo tik ob robu smučišč.

Povzeto po Servus TV, ORF TV in drugih virih 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti