Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.03.1996

Delo, Šport: ... Kacempoh v Baški grapi

Kacempoh je eden od najtežjih ledenih slapov iz zapuščine legendarnega Slavca Svetičiča. Čeprav je slap relativno kratek (90 m), se ga je Slavc lotil s soplezalcem Vojkom Pajntarjem. Navkljub varovanju si je moral pri vzponu pomagati s tehniko, tako da je slap ocenil 6, A1.
Letos je slap, ki le redko zamrzne, dočakal prvi prosti ponovitvi. Slap je ponovljen prosto, če se plezalec med vzponom samo drži za ledna orodja, vanje pa se lahko vpne le na stojišču. Torej mora tudi vmesna varovanja nameščati ne da bi se vpel v orodja.
Prvo prosto ponovitev Kacempoha sta opravila Marko Čar in Andrej Štremfelj. Povedala sta, da v ključnem raztežaju težave ne popustijo celih 50 metrov.
Drugo prosto ponovitev sta opravila Aljaž Anderle in Klemen Premrl, ki si v nobenem od številnih slapov, ki sta jih letos preplezala, nista pomagala s tehniko. Slap sta plezala že v prvi odjugi, tako da ju je ogrožal padajoči led. Ocenila sta ga s 6.

(M. P.)

Čedca
Najvišji slovenski slap Čedca pada v Makekovo Kočno na Jezerskem. Za ledne plezalce predstavlja ta slap prvovrsten izziv. Prvi ga je leta 1985 v drznem solo vzponu preplezal Jože Povšnar. Njegove smeri ni ponovil še nihče, vendar pa so desno od nje plezalci potegnili še tri nove smeri.
Leta 1994 sta Desni krak Čedce preplezala Marko Čar in Uroš Rupar. To smer sta letos ponovila Igor Kopše in Miha Marenče in jo ocenila 6/6+, A0. Ker nista našla sidrišč za spust po vrvi, ki sta jih pustila prva plezalca, sta zavrtala svedrovec v poševni plošči 5 m desno od zadnje izstopne sveče in v njem pustila gurtno.
Tomaž Humar (Servis Debevc Mengeš) je s soplezalci preplezal dve novi smeri na območju Čedce. S Kočarjem, Malijem in Američanom Evansom so že v začetku februarja preplezali Solzo za Pubija (6/6+, 120 m). Takrat so mislili, da so ponovili Desni krak, vendar pa je Humar pri kasnejših preverjanjih ugotovil, da so v resnici preplezali novo smer.
Zadnji dan februarja je z Robertom Poličnikom med originalno Čedco in Desnim krakom preplezal še novo smer Zavesa (6-, 90 m). V obeh novih smereh so naleteli na izredno suh in krušljiv led.

(M. P.)

Analize in Terapije
V vznožju severne stene Bavha (Loška stena) se čez navpično rjavo steno v dobrih zimah naredi širok sistem ledenih sveč. V njem sta bili do letos preplezani dve smeri - Psihoanaliza in Psihoterapija. 8. marca pa sta Igor Kopše in Miha Marenče dodala še Fizioterapijo. Plezala sta po najbolj desnem sistemu sveč in ledenih gob do votline, kjer se konča Psihoterapija, nato pa po skalno ledeni rampi nadaljevala levo do roba. Najtežji je bil drugi raztežaj, ki se je začel z ledenimi gobami, nalepljenimi na skalo in nadaljeval s svečo. 140 metrov visok slap sta plezala 6 ur. Ocenila sta ga III-, 6/6+, A0 (ker ni šlo prosto) in X (ker obstaja možnost porušitve). Čeprav se jima je slap zdel težji od Čaše (6/6+) in Desnega kraka Čedce (6/6+), se mu nista upala dati višje ocene, saj nista ponovila še nobenega slapu z višjo oceno.
Drugi marčevski vikend sta dve navezi ponovili Psihoterapijo (Ines Skok, Janez Skok in Peter Šubic ter Marko Prezelj in Matjaž Wiegele), ena pa Psihoanalizo (Damjan Kočar - Robert Poličnik). Za Psihoterapijo je Šubic dejal, da je težek slap s konstantnimi težavami. Led ni bil najboljši, vendar za svečo skoraj ne more biti bolje. Iz Psihoterapije so izstopili po isti rampi kot Kopše in Marenče.

(M. P.)

Karničarja na tretjem mestu
Alpinisti z Jezerskega se zadnja leto redno udeležujejo mednarodnih smučarsko-alpinističnih rallyjev za Alpski pokal. Letos so sodelovali na štirih, ki so sestavljeni iz dolgega pohoda na turnih smučeh (vsaj 4 ure in pol ter 2000 m višinske razlike), šprinta v breg na smučeh (250 do 300 višinskih m, časi se gibljejo med 10 in 15 min.) ter veleslaloma. Tekmujejo dvočlanske ekipe. Oba člana morata opraviti vse preizkušnje, za končni rezultat pa štejeta rezultata šprinta in veleslaloma.
Najboljšo letošnjo uvrstitev za Slovenijo sta dosegla Drejc in Luka Karničar s 3. mestom na rallyju Lizzolla. V VSL sta dosegla celo najboljši čas, vendar pa sta zaradi slabšega rezultata v šprintu (10.) v skupni razvrstitvi pristala na 3. mestu. Na ostalih tekmovanjih so se naši uvrščali v prvo polovico. Omeniti velja še rally Pellicioli/Nembrini, kjer sta Luka Karničar in Milan Šenk zasedla 10. mesto, vendar pa sta v šprintu dosegla naš najboljši rezultat dosedaj - 7. mesto.

(M. P.)

Kugyjeva v Razorju
Počasi se začenja glavna sezona za alpinistične smučarje, ki se v naših gorah običajno zaključi nekje sredi maja. Tomi Pilipovič je 9. marca opravil drugo smučarsko ponovitev Kugyjeve smeri v severni steni Razorja. Smer je prvi presmučal nek italijanski ekstremni smučar, prvo slovensko ponovitev pa je opravil Pilipovič z Žigo Kroflom spomladi 1994. Tedaj sta smer ocenila V+, S6, sedaj pa je Pilipovič mnenja, da bi bila ustreznejša kompleksna ocena VI-.

(M. P.)

Treking v Nepal
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor organizira v mesecu septembru treking v Nepal. Zainteresirane vabi na informativni sestanek v četrtek, 28. t.m. ob 18. uri v gostišče Štajerc v Mariboru. Informacije: Miro Potisk, tel. 062 105-301.

(H. U.)

Tečaj športnega plezanja
Tečaj športnega plezanja AO Ljubljana Matica se bo začel v sredo 27. marca ob 18. uri v društvenih prostorih na Trdinovi 8, 1. nadstropje.

(M. P.)

Izpiti za Al
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA organizira izpite za alpinistične inštruktorje. Prijavijo se lahko alpinisti z najmanj dvema letoma alpinističnega staža. Teoretični del izpitov bo 19. aprila od 15. ure dalje v prostorih PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana. Prijave s potrdilom o vplačilu (1500 SIT na žiro račun PZS, s pripisom Izpiti za AI) sprejemajo do 12. aprila. Ker se letos uvaja veliko novosti pri alpinistični tehniki, bi bilo za vsak odsek dobro, da pošlje vsaj enega kandidata.

(M. P.)

Odhod Himalajcev
Obe pomladanski himalajski odpravi - Everest in Ama Dablam bosta z ljubljanskega letališča odpotovali v petek, 29. marca, ob 15.20 uri. Uradno slovo s tiskovno konferenco bo ob 14. uri na letališču. Odprava Everest' 96, ki jo vodi Viki Grošelj ima za glavni cilj smučarski spust Dava Karničarja z najvišje gore sveta, kar doslej še ni nikomur uspelo. Odpravo na Ama Dablam pa vodi Vanja Furlan z namenom, da prva prepleza skrajno zahtevno severozahodno steno te gore. Obe odpravi se še vedno borita s finančnimi težavami, ki jih bo morala PZS tudi po njunem odhodu premoščati z nabiralno akcijo.
Everest je v prestižnem smislu tako pomemben, da se nanj - z dražje nepalske strani - odpravljajo tudi Črnogorci. Sicer sposobnih alpinistov skoraj nimajo, a denar so našli.

(T. Š.)

14 x 8000 v CD
O prvih slovenskih vzponih na osemtisočake bodo v četrtek 28. marca ob 19. uri predavali: Marjan Manfreda, Andrej Štremfelj, Viki Grošelj, Bogdan Biščak, Iztok Tomazin, Tone Folnar, Zvone Požgaj in Davo Karničar.
Ker je Linhartova dvorana za prvo predstavo že skoraj razprodana, bo skoraj gotovo ponovitev ob 21. uri. Pri blagajni so na razpolago listi s podrobnejšimi podatki o naših prvih uspešnih vzponih na vrhove sveta.
Ves izkupiček predstave bo PEZ namenila himalajskim odpravam. (T.Š.)

Art Rock '96
V okviru Zagrebškega velesejma bo 30. aprila odprto mednarodno plezalno tekmovanje Art Rock '96. Kvalifikacijska smer bo za vse enaka, osem najboljših pa se bo v finalu pomerilo v vzporednem plezanju na izpadanje. Vsi finalisti bodo dobili nagrade. Štartnina znaša 50 kun (pribl. 1350 SIT). Prijave je potrebno do 20. aprila poslati na naslov Sanjin Vidlanovič, Poljana Borisa Hanžekoviča 20, 10000 Zagreb. Podrobnejše informacije pa se dobijo na tel. 00 385 1 195 693 (Boris Čujič).

(M. P.)

Ledinski slapovi
Janez Jeglič je 7. marca sam preplezal oba Ledinska slapova na Jezerskem. Iz Domžal je odšel ob 13.30, v Spodnji Ledinski slap pa je vstopil ob 16. uri med močnim sneženjem. Vsega eno uro in 14 minut kasneje je priplezal na vrh Zgornjega Ledinskega slapu in tako opravil prvo solo ponovitev obeh slapov. Isto kombinacijo sta preplezala tudi Marjeta Breznik in Viktor Mlinar. Samo Spodnji Ledinski slap (6-) so ponovili Dušan Košir in Žiga Petrič ter Silvo Babič in Špela Hleb. Naleteli so na slab in trd led.
Sosednjo Vikijevo svečo sta preplezala Bojan Kurinčič in Matej Zorko.

(M. P.)

Slapovi v Belem potoku
Benjamin Ravnik in Peter Ramuš sta opravila peto, Andrej Markovič in Matej Zorko pa šesto ponovitev Stiriofobije. Ravnik in Ramuš sta takoj po Stiriofobiji v treh urah opravila še drugo ponovitev Vzhodnih Skočnikov (III, 5+). Le-ti potekajo po mestoma le en meter široki soteski, ki jo obdajajo 30 m visoke stene. Tolmun nad drugo kaskado ni bil zamrznjen, zato sta ga s pomočjo specialčkov obplezala po levi steni (5 m, A2+). Zoprn je bil tudi izstop, kjer sta morala malo plezati po mahu. Ravnik je čez dva dni z bratom Jožem ponovil še Zahodne Skočnike (III-14). Zato sta morala zopet prečiti nezamrznjen tolmun, vendar sta si tokrat pomagala s 5 m dolgo vejo.
Benjamin Ravnik je preplezal še nekaj slapov in smeri. Z Ramušem sta v Prednji glavi splezala Zimsko smer in Zadnji slap, sam pa je preplezal Svečo v Tamarju.

(M. P.)

25.03.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti