Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepo priznanje Mateji Kosovelj

Dnevnik: »Moja duša živi za gorski tek. S tem smo začeli,« pravi atletinja, po specialnosti predvsem gorska tekačica Mateja Kosovelj, ki je na spletnem glasovanju Evropske atletske zveze za atletinjo meseca oktobra osvojila tretje mesto.

Le malokrat so Slovenci sploh nominirani v ožji izbor deseterice, kot je bila za zmago v finalu serije Grand Prix v gorskih tekih na Šmarno goro izbrana Primorka. Še težje gre z glasovanjem. Zmagovalec Šmarne gore Italijan Alex Baldaccini je imel denimo dovolj podpore za zmago, Kosoveljevo sta prehiteli turška dolgoprogašica Elvan Abeylegesse in ruska maratonka Lilija Šobuhova.
»Da lahko dosežemo tudi svetovni vrh, dokazujemo predvsem z vztrajnim delom,« kot glavni razlog za preboj vidi Kosoveljeva, ki je bila proglašena tudi za najboljšo gorsko tekačico v Sloveniji. Kot njen brat Mitja med tekači. »Seveda sem ponosna, da nam uspeva. Oče nas drži pokonci po športni plati. Z bratom mi dvigujeta motivacijo, ko je težko ali pridejo poškodbe. Mama pa je tista, ki doma skrbi za vse, ko mi letamo po svetu,« opisuje družinsko idilo. V druščini gorskih tekačev in tekačic se še posebno dobro počuti zaradi sproščenosti. »Predvsem sem rada v naravi, v hribih. Naj bo to okolica Svete gore, Pokljuka, Dolomiti ali Švica. Ob tem opazim, da v Italiji še posebno občutimo, da športnike zelo cenijo. Na tekmah navijajo za vse, ne le za tiste, ki jih poznajo. Mislim pa, da se po tej plati tudi v Sloveniji šport razvija,« razmišlja 23-letna tekačica, ki že ima 15 nastopov za reprezentanco v gorskih tekih. Izziv sta ji Igor Šalamun in Franci Teraž z 21 oziroma 25 nastopi. Ob tem šesta s svetovnega prvenstva vidi še druge izzive. Po prvem pretečenem maratonu spomladi letos (čas 2,43:03) želi že spomladi prihodnje leto znova na start. »Maraton je poseben izziv. Vedno sem si želela biti tudi maratonka. Če bom le zdrava,« gleda korake pred seboj, ki jih kot študentka fizioterapije obdeluje tudi po strokovni plati. Prva spoznanja ankete med športno populacijo: »Kot sem zasledila, poškodb v gorskih tekih ni veliko. Več težav imajo številni s tekom po ravnini.«

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti