Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.02.1994

Delo, Šport: ... V Raduhi zimska A3+

Dne 30.1. sta Dani Vezovnik (AO Ravne) in Grega Lačen (AO Črna) v Srednji Raduni opravila prvo zimsko ponovitev (in hkrati šele drugo ponovitev) smeri Več opic - več smeha z oceno VI+, A3+, 200 metrov. Pri vzponu ju je precej oviral močan in mrzel veter, v drugem raztežaju, ki se pleza prosto, pa je bilo precej snega in ledu.
V začeku januarja pa sta Tomaž Skerlovnik (AO Kozjak) in Dani Vezovnik v steni Topla preplezala smer Fršlus (VI+, A3+, 100 m). Dan za njima sta smer splezala še Grega Lačen in Iztok Mihev. Vezovnik in Lačen pa sta v isti steni splezala še Božični večer (A2+, 100 m). Vsi štirje pa so v Brunntalu (Medvedja dolina) pri Gradcu plezali Mini Phillip - Flamm (VI+, A2/A1, 220 m).
Lačen in Mihev sta bila tudi v Lanežu, kjer sta v noči iz 28. na 29. januar splezala štiri lažje grape.

(M. P)

Ekstremni spusti v Dolomitih
V drugem tednu februarja sta gore nad Cortino d'Ampezzo obiskala ekstremna smučarja Andrej Zorčič in Marko Paternu. Ob njunem prihodu je zapadlo pol metra snega, tako da sta morala počakati nekaj dni, da se novozapadli sneg ustali.
9. februarja sta smučala po grapi Ra Valles v južni steni Torrioni di Pomedes (2750 m) v masivu Tofane. Grapa je visoka 500 metrov, spust pa sta ocenila s IV. Naslednji dan sta presmučala ozebnik Staunies nord v severni steni Monte Cristalo (3221 m). Ta ozebnik je v najnovejšem smučarskem vodniku za Dolomite, ki je izšel lani, ocenjen za enega najlepših ozebnikov v Dolomitih. Gre za pravo klasiko alpinističnega smučanja. Naklonina se giblje med 45 in 50 stopinjami, višina je 1100 metrov, ocena spusta pa je V. Za konec sta 11. 2. presmučala še ozko jugozahodno grapo v Torrioni di Pomedes (IV+, zgoraj S5, 500 metrov). Pri vseh treh turah sta si pomagala z žičnicami, tako da so bili dostopi razmeroma kratki. Razmere v grapah so bile zelo dobre.

(M. P.)

Viki Grošelj predaval v Chamonixu
Viki Grošelj je doživel prijetno presenečenje in počastitev, saj so ga iz Francije povabili, da jim predstavi svoje vzpone na deset osemtisočakov. Predavanje je imel v kraju Les Houches pri Chamonixu, kjer se začne najlažji pristop na Mont Blanc. Diapozitive je komentiral v angleščini, sproti pa so ga prevajali v francoščino. Doživel je zelo prijazen odziv. Chamonix se mu je tokrat prikazal v čisto novi podobi, saj je običajno, ko je prišel tja plezat, taboril pa na črno »za Britofom«. Po predavanju se je razvil pogovor. Francoze je predvsem zanimalo dogajanje v južni steni Annapurne jeseni 1992. V steni sta tedaj poleg naše odprave poskušala tudi Francoza Laffaille in Beghin. Slednji se je pri sestopu smrtno ponesrečil, prvemu pa je (tudi s pomočjo članov naše odprave) uspelo sestopiti. Govorih pa so tudi o vprašanjih, povezanih s spornim Česnovim vzponom prek Lotsejeve južne stene.

(M. P.)

Iz ledenih slapov
Benjamin Ravnik (AO Jesenice) je od konca januarja do srede, februarja preplezal vrsto ledenih slapov. Z Romanom Slivnikom (AO Jesenice) sta 29. januarja preplezala Spodnji Ledinski slap na Jezerskem (VI, 140 m, 5 ur), 12. februarja pa je z Davidom Dežmanom (AO Radovljica) ponovil še Centralni slap v Prisojniku (sveča VI+, sicer V). Slap je dolg 150 metrov, plezala pa sta ga 4 ure. Sam je splezal Desni slap v Prednji glavi v Prisojniku (75 st., 30 min), Slap nad votlino in Desnega v Tamarju, v navezi z Markom Pogorevcem (AO Radovljica) pa Centralni slap v Tamarju. Razmere v slapovih so se mu zdele kar dobre.
Centralni slap v Tamarju je sam splezal Aljaž Anderle. Viktor Relja in Suzana Gorjup sta splezala dva slapova: Levega (IV-) pod Predelom in Slap na Pečeh (IV) v krnici Pod Špikom. Sinji slap na Jezerskem je med 25.1. in 7.2. doživel množičen obisk. Sam ga je preplezal Dušan Košir, ki je po njem tudi sestopil, v navezah pa so ga preplezali: Benjamin in Jože Ravnik, Alenka Jerala, Janja Merlak, Danica Pernuš, Jože Makuc, Tone Štern, Darja Zaplotnik, Metod Vizjak, Andrej Prinčič, Renata Mezeg in Janez Beke.

(M. P.)

Zimski vzponi
Slavko Rožič in Aljaž Anderle sta 3. februarja preplezala Matevžev steber (V+, V, 200 m), sestopila pa sta po Cankarjevi (III+, 50-60 st.). Teranovo grapo (75 st./ 45-55 st.) v Dolgem Hrbtu so splezali Aljaž Anderle (solo) ter Viktor Relja in Suzana Gorjup. O vzponih po Grapi med Travnikom in Šitami smo poročali že prejšnji teden. Po vesteh, ki smo jih dobili ta teden, pa kaže, da sta jo letos prva (21. januarja) preplezala Benjamin Ravnik in Janez Cerar.
Tone Štern in Darja Zaplotnik sta v Storžiču splezala Mladinsko, sestopila pa sta po Cankarjevi. Gregor Piskar je presmučal Južno grapo (S4-) v Vrtači. Sebastijan Jančič je v Škarjah splezal Vzhodno grapo.

(M. P.)

Alpinistična šola AO Črnuče
Alpinistični odsek Črnuče bo v pomladanskem času organiziral alpinistično šolo, v katero vabijo vse ljubitelje gorništva. ekstremnega smučanja in prostega plezanja. Pričetek šole bo v četrtek, 24. t.m. ob 19. uri v prostorih KS Črnuče, Dunajska 351 (nad diskoteko Black Jack). Šolo bo vodil Dejan Ogrinec.

(M. P.)

Zbor načelnikov pred novo sezono
LJUBLJANA - V sredo, 23. t. m., bo v prostorih Planinske zveze Slovenije zbor načelnikov vseh tistih alpinističnih odsekov in plezalnih klubov, ki so registrirani pri komisiji za športno plezanje. Gradivo za zbor so odseki in klubi že prejeli. Na zboru pa bodo med drugim razpravljali o predlogu za ustanovitev komisije za športno plezanje. Pred novo tekmovalno sezono mora zbor načelnikov sprejeti novi tekmovalni pravilnik in pa seveda potrditi koledar tekmovanj v športnem plezanju za vse kategorije za letošnje leto.

(T.Č.)

21.02.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti