Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.12.1989

Delo, Šport: ... Lukič in Lukančičeva zmagala v Ajdovščini

Naslov najboljšega v Yu pokalu alpinistov je osvojil Marko Lukič - Med ženskami prva Damjana Klemenčič
KRANJ - Zadnje tekmovanje (sicer pa šesto) za jugoslovanski pokal v športnem plezanju, ki je bilo minuli petek in soboto v Ajdovščini, je bilo zelo razburljivo. Od te zadnje tekme, ki so jo organizirali člani AO Nova Gorica v sodelovanju s športnim centrom Police iz Ajdovščine, je bil namreč odvisen končni vrstni red v točkovanju za YU pokal
Tekma je bila na umetni steni, ki so jo postavili v novogoriški alpinisti oziroma plezalci. Po mnenju mnogih tekmovalcev je to najboljša umetna stena ta čas v državi. Po petkovih kvalifikacijah je v sobotnem finalu nastopilo 9 plezalk in 15 plezalcev. Medtem ko kvalifikacijskih smeri prav nihče ni splezal do konca (v nobeni konkurenci), pa so bile finalne smeri očitno nekoliko lažje (vse smeri so bile delo Aja Slamiča). Pri ženskah je Metka Lukančič (AO Trbovlje) prepričljivo zmagala in kot edina splezala smer do konca. Za njo se je uvrstila Miranda Ortar (Soški AO), tretje mesto pa je osvojila Marija Štremfelj iz AO Kranj. Pri moških je bilo mnogo bolj napeto. Finalno smer so prav do konca splezali trije: Marko Lukič (AO Kozjak), Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) in Tadej Slabe (AO Matica). O končnem zmagovalcu in tudi o skupnem zmagovalcu jugoslovanskega pokala je na koncu odločalo superfinale. Tu je bil Mariborčan Marko Lukič najboljši in je zasluženo osvojil naslov najboljšega v skupnem seštevku. Ravhekar in Slabe sta oba pristala na drugem mestu. Omenimo še to, da se je v kvalifikacijah poškodoval Vili Guček, ki zaradi tega ni mogel nastopiti v finalu, čeprav se je vanj uvrstil.

ZMAGOVALKA YU POKALA - Damjana Klemenčič.

Vrstni red tekme v Ajdovščini: ženske: 1. Metka Lukančič (Trbovlje), 2. Miranda Ortar (Soški AO), 3. Marija Štremfelj (Kranj), 4. Damjana Klemenčič (Škofja Loka), 5. Betka Galičič (Škofja Loka), 6. Mojca Oblak (Vrhnika), 7. Marjeta Tomšič (Matica, Ljubljana), 8. Slavica Stojakovič (Zagreb) in 9. Jelka Tajnik (Ravne).
Moški: 1. Marko Lukič (Maribor), 2. Matjaž Ravhekar (Jesenice) in Tadej Slabe (Ljubljana, Matica), 4. Aleš Jensterle (Škofja Loka), 5. Nejc Zaplotnik (Kranj), 6. Luka Zaplotnik (Kranj), 7. Franci Jensterle (Škofja Loka), 8. Bojan Leskošek (AAO) in Matej Mejovšek (Šaleški AO), 10. Miha Kuhar (Kranj), 11. Marko Čufar (Železniki), 12. Sašo Prosenjak (Maribor), 13. Dalibor Vlatkovič (Zagreb), 14. Andrej Čermelj (Nova Gorica) in 15. Vili Guček (Trbovlje).
Končni vrstni red za Yu pokal se je oblikoval po tej zadnji tekmi. Pri ženskah imata Metka Lukančič in Marija Štremfelj enako število točk, vendar je po pravilu UIAA, ki določa, da je ob istem številu točk boljši tisti, ki ima več zmag, tretje mesto osvojila Metka Lukančič (ima dve zmagi), medtem ko Štremfljeva z eno zmago ostaja na četrtem.
Skupni vrstni red: ženske: 1. Damjana Klemenčič (Škofja Loka) 91 točk, 2. Mojca Oblak (Vrhnika) 88, 3. Metka Lukančič (Trbovlje) 86, 4. Marija Štremfelj (Kranj) 86, 5. Miranda Ortar (Soški AO) 54, 6. Marjeta Tomšič (Ljubljana Matica) 53, 7. Slavica Stojakovič (Zagreb) 48, 8. Jelka Tajnik (Ravne) 41, 9. Betka Galičič (Škofja Loka) 28, 10. Petra Vencelj (Ljubljana, Železničar) 23 itd.

SKUPNI ZMAGOVALEC - Marko Lukič.

Moški: 1. Marko Lukič (Maribor) 107 točk, 2. Tadej Slabe (Ljubljana Matica) 99, 3. Vili Guček (Trbovlje) 53, 4. Nejc Zaplotnik (Kranj) 49, 5. Igor Jamnikar (Ljubljana Matica) in Miha Kuhar (Kranj) po 46, 7. Uroš Grilc (Črnuče) 45, 8. Luka Zaplotnik (Kranj) 44, 9. Brane Vezonik (Ravne) 39, 10. Tomo Česen (Kranj) 37 itd.
Pri ženskah je skupno 14 plezalk osvojilo točke, pri moških pa je vsaj eno točko osvojilo 33 plezalcev.

TOMO ČESEN

Višja članarina za PD
LJUBLJANA - Člani glavnega odbora Planinske zveze Slovenije so na sobotni seji, največ razpravljali o povišanju članarine, ki bo po novem prihodnje leto 42 dinarjev. Precej časa so posvetili tudi pripravam na izredno skupščino PZS, ki bo aprila prihodnje leto.
 

  25.12.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti