Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.10.1989

Delo, Šport: ... Športno plezalna komisija UIAA je zasedala v Splitu

Na tridnevnem sestanku so bili predstavniki 14 držav - Odslej tekmovanje za SP samo na umetnih stenah - Obvezna kontrola dopinga
KRANJ - V organizaciji JUSPEK in Planinske zveze iz Splita je bil pred dnevi v splitskem hotelu Park sestanek športno plezalne komisije pri UIAA (CEC) in njenega izvršnega komiteja (CICE). Po svoji vsebini in dogajanju je bil sestanek prav gotovo eden od najpomembnejših dosedanjih zasedanj CICE in CEC.
Delegati so začeli sestanek z analizo letošnjega svetovnega pokala (zadnja tekma bo še v Lyonu). Po njihovem mnenju sta bili najbolje organizirani tekmovanji v Bolgariji in Italiji (Bardonechia), ki po svoji kvaliteti močno odstopajo od ostalih. Gre predvsem za vprašanje slabe organizacije, ki je posledica maloštevilne organizacijske ekipe.
Ker so za svetovni pokal prihodnje leto že rezervirane nekatere dvorane in termini, so se delegati odločali o sezoni in največjem številu tekmovanj v SP za leto 1991. Sezona trajanja svetovnega pokala je razdeljena na dva dela, ki bosta trajala po 3 mesece, največje število tekmovanj pa bo 8. Podaljšan je tudi rok za prijave organizacije tekmovanja na 30. januar za tekoče leto. V primeru, da je prijavljenih organizatorjev manj kot 8, lahko ena država organizira dve tekmi. Sezona bo tako trajala od 1. aprila do 1. julija ter od 1. septembra do 1. decembra. Od skupno osmih tekmovanj se bo za končni rezultat štelo le 6 najboljših.
Pri določanju minimalnih pogojev za organizacijo tekem svetovnega pokala je razprava tekla kar štiri ure. Na koncu so odločili naslednje. Tekmovanje mora biti na umetni steni. Organizator je dolžan posredovati posameznim državam podatke o namestitvi (rezervacije, naslovi, telefoni) vsaj dva meseca pred začetkom tekmovanja. Po tem roku je stvar namestitve tekmovalcev v rokah njihovih federacij in organizator s tem nima ničesar več. Hrana v izolacijski coni je skrb organizatorja. Sodnikom je potrebno poslati vozovnice vsaj 15 dni pred začetkom tekme oziroma je potrebno povrniti potne stroške pred tekmovanjem in ne po njem. Če je najavljen nagradni fond, potem federacija mora garantirati za izplačilo. Imeti mora torej odprt račun, na katerem je še pred prijavo tekmovanja denar za nagrade in stroške sodnikov. Na koncu tega dela so se odločili še, da gre prijava za organizacijo SP lahko samo preko matične organizacije (v našem primeru torej preko JUSPEK-a).
Pri višini nagradnega fonda je bil predlog vrhunskih plezalcev najmanj 27.000 USA dolarjev (25.000 za težavnost in 2000 za tekmo v hitrosti). Toda velika večina se je vendarle strinjala s predlogom, da naj bi bil minimalni nagradni fond 15.000 dolarjev. Toda z opombo, da je to le priporočilo, nikakor pa ne more biti obveznost. CICE je imel pred seboj tudi veliko predlogov ASCI (mednarodna zveza vrhunskih plezalcev). Na sestanku sicer njihovega delegata ni bilo, bil pa je prisoten J. B. Tribout kot predstavnik Francije, obenem je pa tudi član ASCI. Toda na tem sestanku ni bil sprejet niti en njihov predlog in tako interesi ozke skupine vrhunskih plezalcev niso prodrli
Nadalje so sklenili, da bo open tekmovanje še prihodnje leto, vendar le v primeru, če bo prijavljenih več kot 35 tekmovalcev. O tem je bilo še nekaj predlogov, o katerih pa bodo razpravljali na prihodnjem sestanku v Parizu. Med drugim je bil že v Splitu zavrnjen predlog, da sodnik opozarja na nepravilno vpenjanje, na prekoračitev linije itd. Vse to je stvar vsakega posameznega tekmovalca.
Zelo pomemben je tudi predlog, da je na vseh tekmovanjih svetovnega pokala in na vseh prvenstvih obvezna tudi doping kontrola. Ta predlog bo po vsej verjetnosti sprejet v Parizu. To sicer pomeni nadaljnjih 3000 dolarjev stroškov za organizatorja, seveda pa je najpomembnejše, da CICE že na samem začetku plezalnih tekem prepreči to veliko zlo današnjega športa. Celotno vprašanje sankcij vseh vrst bo rešeno na prihodnjem sestanku.
Sestanku športno plezalne komisije je sledil sestanek njenega izvršnega komiteja, ki ga je vodil Paul Brasset. Na njem so sklenili, da evropskega prvenstva v Torinu novembra ne bo, pač pa bo konec avgusta prihodnje leto v Torinu svetovno prvenstvo pod pokroviteljstvom Fiata in Olivettija. Prvenstvo Evrope za juniorje, kadete in pionirje (od 12 do 17 let) bo prihodnje leto v Chamonixu sredi avgusta. Podrobnejše informacije o tem bodo še sporočili. Za svetovni pokal v prihodnjem letu pa so prijavljena naslednja tekmovanja: Dunaj 29. 4. 1990, Jugoslavija 8. - 10. 6. 1990, Bardonecia 15. 7. 1990, Madona di Campiglio 30. 7. 1990, ZDA 15. 8. 1990, Velika Britanija 8. 10. 1990, Sovjetska zveza 4. 10. 1990 in Lyon 10. 11. 1990.
Za konec še kratko poročilo o reakciji delegatov na aktivnost športnega plezanja v Jugoslaviji. Predsednik JUSPEK Ivica Piljič je posredoval podatke o naši letošnji aktivnosti. Zelo prijetno je bilo opaziti presenečenje med delegati 14 držav, ko so izvedeli, da je za jugoslovanski pokal na sporedu 6 tekem, prvič pa smo imeli tudi Rock Master. Jugoslavija se tako s svojo aktivnostjo, kljub večnim finančnim težavam lahko prišteva med najaktivnejše članice CICE. Vse delegate, med katerimi je bil tudi generalni sekretar Filippini, kar po svoje tudi govori o pomembnosti tega sestanka v Splitu, je pred začetkom v imenu Planinske zveze Jugoslavije pozdravil Ekrem Gacič.

TOMO ČESEN

Uspešen dan planincev BiH
Iz Bosne in Hercegovine poročajo, da je bil njihov letošnji dan planincev še posebej uspešen. Na akciji, ki jo je pripravilo PD Jovica Kosanovič na Zabrdu pri Vitezu, je bilo prek 700 planincev iz 55 planinskih društev BiH in gostov s Hrvaške.

Vse bolj oblegana Aconcagua
Najvišji vrh obeh Amerik, 6959 m visoka Aconcagua, spada med najbolj obiskane vrhove. Kot sporočajo, so bili spet porušeni vsi rekordi. V zadnji sezoni je prišlo kar 184 odprav (in »odprav«) ali 720 ljubiteljev gora iz 19 držav. Tudi tokrat jih je bilo največ iz ZDA in Argentine.

Tomo Česen o Jannuju v Cankarjevem domu
LJUBLJANA - Srednja dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani, bo v torek, 7. novembra, gostila enega najboljših alpinistov na svetu, Kranjčana Toma Česna. Njegov solo vzpon v alpskem stilu čez 2800 metrov visoko severno steno Jannuja (7710 m) že nekaj časa vzbuja veliko pozornosti prav v vseh alpinističnih revijah po svetu. Svetovna alpinistična javnost ocenjuje vzpon ne le kot številka 1 v letošnjem letu, temveč ga postavlja med najboljše dosežke v Himalaji doslej. Številni intervjuji in članki na straneh največjih alpinističnih revij to samo še potrjujejo.
Predavanje, ki se bo v Srednji dvorani Cankarjevega doma začelo ob 19.30, bo sestavljeno iz dveh delov. Prvega bodo sestavljali barvni diapozitivi, ki predstavljajo celotni spekter alpinistične dejavnosti Toma Česna, od športnega plezanja, soliranja kopnih in lednih sten, do najvišjih gora na svetu. Takoj zatem pa bo na vrsti še 17 minutni film z naslovom Jannu - na moj način, ki poleg njegovega plezanja v eni najtežjih sten na svetu prikaže tudi njegov odnos in razmišljanja o solo plezanju.

Trije kandidati za predsednika
Na redni skupščini Planinske zveze Slovenije 25. novembra letos, bodo med novostmi vsekakor tudi volitve. Predstavniki PD se bodo morali namreč najprej odločiti za predsednika, ki bo potem predložil kandidatno listo. Kandidati za predsednika PZS pa so trije: Andrej Brvar, Marjan Oblak in Tone Strojin. Ker so vsi trije v vodstvu naše planinske organizacije že nekaj časa, bi bilo mogoče trditi, da jih je bilo doslej že moč - vsaj v grobem - spoznati.
V zadnji številki Obvestil PZS je vsak izmed možnih mandatarjev predstavil svoje videnje prihodnosti, pa tudi okvirni seznam (možnih) sodelavcev. Oboje je vredno vse pozornosti, upajmo pa, da bo prišlo še do kakih »predvolilnih konfrontacij«.
Že bežen pregled objavljenih programskih izhodišč kaže, da je moč pričakovati tudi bistvene premike, pa tudi - da obstajajo precejšnje razlike v videnju nove PZS, njenih nalogah in (sedanjih ter bodočih) problemih. Planinska zveza Slovenije že nekaj časa zaostaja za potrebami in interesi planinskega gibanja, kar je morda še najbolj čutiti iz izhodišč Andreja Brvarja. »Na mnogih vodilnih mestih v planinski organizaciji so ljudje, ki jih je čas prehitel. Tudi zato se planinski organi niso sposobni odzvati potrebam današnjega trenutka. Ta ocena izrazito velja za sedanji GO PZS.«
FRANCI SAVENC

Konjuh - planinski vodnik
PD Energoinvest - TTU iz Tuzle (dovolj za poštni naslov) je izdalo planinski vodnik Konjuh. 95 strani žal ne najboljšega tiska in slabih odtisov. Temu primerna je cena (po povzetju 40.000 din). Za vse obiskovalce te idilične gorske skupine (do 1328 m) in transverzale pa bo dragocen pripomoček.

S sedežnico na 3800 m
Elbrus (5633 m), po nekaterih teorijah najvišji vrh Evrope, ima kar dva rekorda SZ. Na 4200 m je njihova najvišja koča Zavetišče 11- tih, do 3800 m pa se turisti lahko pripeljejo. Žičnica s kabinami za 25 ljudi vozi do višine 2350 m, na 3500 m se je moč povzpeti v nekoliko večjih kabinah, na koncu pa pride na vrsto še sedežnica.

Tudi v Bolgariji »treking odprave«
Med alpinisti, ki si v Himalaji ne morejo privoščiti vrhunskih ciljev, so vedno bolj v modi odprave - trekingi (ali kakorkoli jih že imenujejo). Način financiranja je odvisen od okolij v katerih živijo, navad ...
Tudi Bolgari pripravljajo prvo tako akcijo, in to kar v Indijo in Nepal hkrati. 11 članska ekipa namerava obiskati bazni tabor pod Everestom in se povzpeti na Kala Patar, Gokio, Lobuče, Island Peak ter podobne vrhove.

Planinske postojanke
GORNJI GRAD - PD Gornji grad obvešča vse ljubitelje planin da bo dom na Menini odprt do 30 maja 1990 vsako soboto in nedeljo. V domu nudimo pijačo in čaj. Planinski dom odpremo v sobotah ob 11. in zapremo v nedeljah ob 15. uri. Vse dodatne informacije po telefonu 063 842-042 vsak delovni dan v dopoldanskem času.

Jerzy Kukuczka se je smrtno ponesrečil
V začetku prejšnjega tedna je iz Katmanduja prišla nepričakovana in tragična novica. Eden najboljših alpinistov na svetu, 41-letni Poljak Jerzy Kukuczka se je v južni steni Lotseja (8516 m) smrtno ponesrečil! Podrobnosti niso znane, poročila pa govorijo, da se je nesreča zgodila pri sestopu med enim od neuspešnih poskusov, da bi s soplezalcem splezal na vrh. Kot kaže se je njegov soplezalec med padcem ujel (vzrok padca je menda orkanski veter) medtem ko Kukuczki to ni uspelo. To je letos še ena velika tragedija poljskega alpinizma. Spomnimo se samo letošnje pomladi, ko je na pobočjih sedla Lo La pod zahodnim grebenom Everesta izgubilo življenje pet odličnih poljskih alpinistov. Od celotne garniture odličnih Poljakov sta sedaj ostala samo še dva - Kurtyka in Wilelicki.
41-letni Jerzy Kukuczka je bil za Messnerjem drugi alpinist, ki je splezal na vseh 14 vrhov nad 8000 metri. Za sedaj sta to tudi edina alpinista na svetu s to lovoriko. Kukuczka je to končal 18. septembra 1987, ko je splezal do takrat še deviški zahodni greben Šiša Pangme (8046 m). Nasploh je Kukuczka napravil v osvajanju vseh osemtisočakov še korak več kot pred njim Messner. Na desetih vrhovih nad magičnimi 8000 metri je bil Kukuczka po novih smereh, na ostalih štirih pa je bil na vrhu pozimi. Trije vzponi med temi štirimi so bili prvi zimski vzponi na te vrhove. Pri osvajanju osemtisočakov je po Messnerju postavil mejo kvalitete precej višje. Zbiranje osemtisočakov po normalnih poteh bo po njem kvečjemu korak nazaj.

TOMO ČESEN

  30.10.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti