Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.09.1989

Delo, Šport: ... Šiša Pangma (8046 m) edini osemtisočak na Kitajskem

Slovensko alpinistično odpravo vodi Tone Škarja - Viki Grošelj ima priložnost za 4 osemtisočake v enem samem letu - Finančne težave
KRANJ - Včeraj so odposlali kargo opremo, v sredo, 13. t. m., odideta v Nepal Viki Grošelj in Andrej Štremfelj, 20. t. m. pa odide na pot še glavnina slovenske alpinistične odprave, katere cilj je 8046 metrov visoka Šiša Pangma, edini osemtisočak, ki leži na kitajskih tleh. Vsega skupaj bo ekipa štela deset članov.
Šiša Pangma (8046 m) je med glavnimi vrhovi, ki segajo čez magičnih 8000 metrov, po višini na predzadnjem, 13. mestu. Če pa štejemo zraven še vse stranske vrhove, ki se povzpnejo čez to višino, potem je na 19. mestu. Povečini se vse odprave lotevajo te gore po najlažji, severni strani. Tu gre normalni pristop, ki tehnično zares ni prav nič zahteven. Leta 1984 je maloštevilna angleška odprava potegnila lepo smer preko JZ stene. Doug Scott, Alex McIntyre in Roger Baxter Jones so steno splezali v alpskem stilu. To je sedaj edina smer v tej steni, morda pa bo po naši odpravi splezana še katera. Naša ekipa ima namreč namen prav v tej steni splezati dve prvenstveni smeri, seveda v alpskem stilu. Ekipa šteje šest alpinistov, ki jih vodi naš znani himalajec Tone Škarja. Po izboru KOTG so v moštvu Filip Bence (AO Tržič), Stane Belak (AO Matica), Pavle Kozjek (AO Matica), Marko Prezelj (AO Kamnik), Andrej Štremfelj (AO Kranj) in Iztok Tomazin (AO Tržič). Zdravnik odprave je dr. Žare Guzej, medtem ko bo Matjaž Fistravec snemalec.

Akcija 8000 plus
Poleg vseh članov je treba prišteti še Vikija Grošlja (AO Matica), ki mu je Šiša Pangma cilj v okviru njegove akcije 8000 plus in v kateri je zdaj z osvojenimi sedmimi osemtisočaki točno na polovici poti, na kateri želi splezati na vse glavne vrhove preko 8000 metrov. Grošelj odide na pot skupaj z Andrejem Štremfljem natanko teden dni pred glavnino odprave. Če bo splezal na vrh Šiša Pangme pred 5. novembrom, potem bo to njegov četrti osemtisočak v enem letu. Pred odhodom smo ga povprašali, kaj meni o svoji akciji zdaj, ko je na polovici poli.
»Kot je že znano, se mi je zamisel porodila lansko jesen po uspešnem vzponu na Čo Oju (8201 m). Takrat, nisem pričakoval, da bo v tako kratkem času prinesla takšne rezultate. Uspeha na Everestu in Lotseju sta ju za dva velika koraka približala realnosti. Moram pa poudariti, da sta bila oba vzpona skupaj za mene velikanski psihični in fizični napor, po katerem sem potreboval nekaj časa, da sem prišel v ustrezno formo. Zato sem tudi izpustil Nanga Parbat, ki je bil v načrtu letošnje poletje.«
- Se ti ne zdi, da je odprava Šiša Pangma zate še vedno prezgodaj?
»Prav vesel bi bil, če bi šli na pot štele prihodnjo pomlad, vendar dovoljenja za vzpone in terminov ne izbiramo sami. Kitajci so nam dali dovoljenje za letošnjo jesen. Naša in moja želja je, še bolj kot kdaj prej, da bi nam načrt uspelo uresničiti. Možnosti za ponovni poskus namreč ne bo tako hitro. Problem je predvsem finančni, saj Kitajci zahtevajo nenormalno veliko vsote denarja za svoje storitve.«

• Vsi, ki bi želeli dobiti iz Tibeta pozdravno razglednico naše odprave na Šiša Pangmo, ter ji tako seveda finančno pomagali, lahko nakazujejo 100.000 din na PZS do petka, 15. t.m. Tako boste posredno pomagali omiliti finančne težave, ki kot vsako drugo, spremljajo tudi to slovensko alpinistično odpravo.

- Če ti uspe priti na vrh pred 5. novembrom, lansko leto si na ta dan splezal na Čo Oju, bo to tvoj četrti osemtisočak?
»To je res. Po podatkih, ki so mi dosegljivi, je to doslej uspelo Messnerju, Kukuzcki in Loretanu. Seveda pri tem ne gre za rekorde niti za primerjave, saj je merilo predvsem smer, po kateri prideš na vrh. Kolikor pa bi mi to zares uspelo, bom zanesljivo silno vesel. O teh štirih osemtisočakih pripravljam tudi knjigo.«
- In kaj po Šiša Pangmi?
»Najprej daljši počitek. Potem pa bo, če bo z zdravjem vse v redu, vse v veliki meri odvisno od pripravljenosti sponzorjev za sodelovanje in od splošne situacije pri nas. Konkretni cilj je tretji najvišji vrh na svetu, 8586 metrov visoka Kangčendzenga in sicer jeseni leta 1990.«
Tako torej Grošelj. Tudi vsi drugi člani odprave so zelo izkušeni, prav vsi imajo doseženo višino 8000 metrov ali več, peterica med njimi pa ima v žepu najmanj en osemtisočak. Moštvo ima iz Kathmanduja dva dni vožnje z avtomobilom, končni pristop pa traja le tri dni pešačenja. Bazni tabor bodo postavili nekaj čez 5000 metrov visoko, vrhov za primerno aklimatizacijo je v bližini Šiša Pangme več kot dovolj, potem pa, upajmo, da jim bo naklonjeno tudi vreme. Vse drugo pa bo odvisno od njih samih in od njihovih sposobnosti. Odprava se bo predvidoma vrnila domov sredi novembra, če pa jim bi šlo zelo hitro od rok, je vrnitev možna tudi prej.

TOMO ČESEN

Tudi letošnji AAJ predstavlja naš alpinizem
Tudi za letošnji American Alpine Journal, najuglednejše alpinistično glasilo sveta, lahko trdimo, da dostojno predstavlja jugoslovanski alpinizem. Med uvodnimi članki je tokrat res le eden plod »našega« peresa, zato pa toliko bolj tehten: Silvo Karo predstavlja (tudi s štirimi fotografijami) prvenstveni vzpon, ki sta ga z Janezom Jegličem opravila v J steni Cerra Torra.
Sicer pa - uvodnih člankov je vsakokrat (AAJ izhaja enkrat letno!) samo 15 ali 16 in predstavljajo prerez najpomembnejših alpinističnih dogodkov v preteklem letu! Uvrstitev mednje je posebno priznanje.
Med vestmi v rubriki Vzponi in odprave, ki zapolnjujejo pretežni del knjige (354 strani formata A4), pa tudi ne manjka naših imen. Odprava Čo Oju 87 ima ob opisu (Roman Robas) kar dve celostranski ilustraciji: shemo smeri in fotografijo stene z včrtano smerjo. Tudi odprava v Karakorum (K2) ima ob tekstu tudi (celostransko) fotografijo. Drugi pomembnejši dosežki naših alpinistov v lanskem letu so predstavljeni s krajšimi teksti; napisali so jih Borut Črnivec, Edo Kozorog, Bojan Počkar, Darko Podgornik in Slavko Svetičič.

FRANCI SAVENC

Poljaki bodo poiskali ponesrečene alpiniste
Po veliki tragediji poljskega himalajizma na pobočjih sedla Lho La pod Everestom nameravajo Poljaki organizirati odpravo, ki bo dosegla Lho La s kitajske strani, torej z ledenika Rongbuk. Namen te odprave je poiskati ponesrečene alpiniste in jih pokopati. Vodja odprave bo Andrzej Sklodowski.

Znova v južno steno Lotseja
Južna stena Lotseja ni več le »cilj tretjega tisočletja«, kaže, da bo postala tudi najbolj oblegan problem Himalaje. Po neuspelem poskusu Messnerjeve »ekipe posameznikov«, so si jo za jesen izbrali Poljaki sami. Jerzy Kukuczka je 13. avgusta pred poletom v Nepal na TV povedal, da imajo močno plezalsko ekipo. V njej je Maciej Pawlikowski (prvi zimski pristop na Čo Oju), Przemyslaw Piasecki (nova smer na K2), Tomasz Kopys (J stena Satopanta) in Ryszard Pawlowski, znan po številnih vzponih v Garvalu, Patagoniji... Načrtujejo postavitev le dveh višinskih taborov, vzpon brez kisika, povratek pa po Normalni smeri, torej na SZ stran, v Zahodno globel. S seboj imajo tudi filmarja - Fulvio Marainija, ki bo slikovno gradivo posredoval (ob pomoči švicarske TV) tedensko.

Dober kondicijski trening pred Šiša Pangmo
Pavle Kozjek (AO Matica) je v petek, 1. t. m., plezal v stenah nad Tamarjem in sicer v Mojstrovkah in Travniku. Začel je s Kovinarsko smerjo v Veliki Mojstrovki, sestopil pa po Debelakovi. Potem je v Zadnji Mojstrovki ponovil Steber revežev in nadaljeval do Travnika, kjer je najprej sestopil pod steno po Razu, potem pa je v vzponu splezal še Zajedo Travnika. Za celotno povezavo teh smeri je potreboval 7 ur plezanja.

Plezala v skupini Civette
Sašo Aničin in Boštjan Ložar (oba AO Matica) sta v Civetti opravila tri vzpone. Najprej sta v Torre Trieste ponovila smer Carlesso - Sandri (VI, A2, 700 m). V Torre Venezia sta plezala smer Tissi – Andrich -Bartoli (VI-/ V, 500 m) in v stolpu Campanile Brabante še Tissijevo smer (VI/V, 100 m).

K2 se tudi letos ne da
Popolnih poročil seveda še ni moč dobiti, vendar je bil do konca meseca julija drugi najvišji vrh na svetu, 8611 metrov visoki K2 še vedno neosvojen. Na vrh so splezali člani odprave na Gašebrum I in II ter Nanga Parbat, na K2 pa, kot rečeno, doslej poskusi niso uspeh. Wojciech Kurtyka je bil dolgo časa pod zahodno steno, žal brez uspeha (vsaj po zadnjih vesteh).

Že tretji natis koledarja
Letošnji koledar Planinske zveze Slovenije - Triglavski narodni park - gre izjemno dobro v promet. Zdaj poteka že tretji natis. Prodajna cena v septembru je 91.000 din, v oktobru pa bo že 145.000. Cena koledarja Verticale '89 pa je v tem mesecu še 81.000 dinarjev, v oktobru pa se bo povečala na 135.000. Vse informacije o prodaji dobite na PZS pri tov. Franju Zupančiču (tel. 061/312-553).

Druga devetka v Martuljku
V strmih in gladkih ploščah nasproti Mokrim pečem v Martuljku je Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) pretekli teden splezal drugo smer. Za Gladko platko (IX-), katere avtor je tudi Ravhekar, je zdaj splezal še Tia Marijo. Smer gre preko plošč, visoka je okoli 20 metrov. Ravhekar jo je ocenil z IX. Gre predvsem za vzdržljivostni problem.

T. Č.

Še o tekmi na Braču
Organizatorji tekmovanja v športnem plezanju v Bolu na Braču so za vse tekmovalce preskrbeli brezplačno kampiranje v mestu. HTRO Brač-Hoteli nudi poseben popust za tekmovalce in njihove spremljevalce (po en spremljevalec na tekmovalca). Cena polnega penziona je 400.000 din na osebo. Na voljo so seveda tudi še privatne sobe, kjer pa se cena spanja za eno osebo giblje približno okoli 10 DEM (v dinarjih seveda).

Wandin peti osemtisočak
Poljakinja Wanda Rutkiewicz (46) se je tudi letos zadovoljna vrnila iz Karakoruma. Kot članica britanske ženske odprave se je 12. julija z njeno voditeljico Rono Lampard (30) povzpela na 8035 m visoki Gašerbrum 2. Wanda torej še naprej vodi po številu osvojenih osemtisočakov - to je bil že njen peti, za Everestom (1978), Nanga Parbatom(1985), K2 (1986) in Šišo Pangmo (1987); bila je prva Evropejka na Everestu, na drugem najvišjem
Vrhu K2 pa celo prva ženska.

Delovi alpinisti v Pireneje
LJUBLJANA - Sredi prejšnjega tedna je na desetdnevno pot v Pireneje odšla odprava Delovega alpinističnega odseka. Osvojiti nameravajo najvišja vrhova - 3404 metre visok Pico de Aneto in 3355-metrski Monte Perdido. Kot je povedal vodja odprave Drago Peršl, si bodo ogledali tudi smeri drugih zahtevnih vzponov, nekatere bodo poskušali tudi splezati. Odpravi so pri odhodu pomagali Kompas Hertz rent-a-car, Petrol, DE Vzdrževanje Ljubljana in Petrol, Trgovina Medvode. (Slika: Marjan Zaplatil)
 

  11.09.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti