Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naši planinci so zborovali

Slovenski narod (1934): Občni zbor TK Skale. — Klub si je zgradil na planini Vogel nad Bohinjem postojanko
Ljubljana. 6. junija.

Z včerajšnjim dnem je stopil TK Skala v petnajsto leto svojega obstoja. V hotelu Miklič je namreč odbor polagal bilanco svojega dela v preteklem letu.
Namesto zadržanega predsednika dr. Kajzelja je pozdravil navzoče pod predsednik g. Vilhar ter prečital pismene in brzojavne pozdrave dr. Tominška iz Maribora, predsednika dr. Kajzelja in drugih.

Tajnik g. Milan Kham je uvodoma poudarjal, da se je letos občni zbor nekoliko zakasnil, čemur je vzrok realizacija dolgoletnega načrta TK Skala. Klub si je namreč postavil lastno postojanko na planini Vogel nad Bohiniem. Iz poročila posnemamo nadalje, da je iz klubovih vrst smrt iztrgala dva zvesta člana in sicer Sandija Wisiaka, ki se je lani v maju smrtno ponesrečil na Planjavi in mu je »Skala« v spomin lani v septembru na kraju nesreče odkrila spominsko ploščo, a savinjska podružnica je izgubila tovariša Lešnika, ki se je smrtno ponesrečil na Škrlatici.

Kakor prejšnja leta, je tudi lani »Skala« v sporazumu s SPD priredila več predavanj, klubovi člani so pa predavali tudi po raznih krajih v Sloveniji in v Dalmaciij. Član jeseniške »Skale« Jože Čop je slavil lani 40 letnico ter jubilej svojega alpinističnega delovanja. Odbor mu je čestital ter poklonil primerno darilo. S podružnicami in SPD je bila »Skala« še vedno v tesnih in najkonrektnejših odnošajih.

Glavno delo in uspeh je bilo pa vendarle dograditev doma na Voglu. Večina Skalašev se je zavzemala za gradnjo v manjšem obsegu, ki bi služila edino članom. To stališče temeljilo na prepričanju, da »Skala« ni poklicana graditi planinske koče za javnost in zaiti na gospodarsko poslovno polje. Odbor se nebi nikdar odločil za take gospodarske podvige, ki bi utegnili škodovati idealnemu delovanju kluba, če bi imel stalne vire na razpolago. Ker je pa za realizacijo raznih načrtov le potreben denar in zopet denar se je »Skala« odločila za gradnjo doma, ki bo dostopen tudi javnosti in od katerega si v bodoče obeta vir dohodkov. Lani je odbor založil tudi knjigo »Naš alpinizem«.
Tajnik se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri zgradbi, pomagali moralno in gmotno in zaključil, da lahko »Skala« glede doma gleda brez skrbi v bodočnost.

O stanju blagajne je poročala gdč. Zablatnikova, gospodarsko poročilo je pa podal g. Egon Planinšek. Poudarjal je med drugim, da je bila odborova ideja zdrava, saj je imel dom takoj prvo zimsko sezono 547 obiskovalcev.
Vrednost inventarja znaša 47.706 D i n . Govornik se je zahvalil mnogim darovalcem, ki so prispevali za gradnjo in za inventar, a posebna zahvala gre tudi članicam, ki so nabirale, pa tudi same cele noči šivale perilo za dom. Pozimi je »Skala« vzdrževala na Voglu tudi smuško šolo, ki jo je z uspehom vodil Robert Kamp. Mnogo se je storilo za propagando, s članki v časopisju, ki mu gre zahvala, z diapozitivi v kinematografih ter povečavami v izložbah ljubljanskih trgovin. V tisku so efektni lepaki.

Matrikular g. Peršič je povedal, da štetje zdaj klub 152 članov, klubska knjižnica pa 418 knjig, revij in publikacij ter 53 zemljevidov. Njena vrednost znaša okrog 10.000 Din.

O alpinističnem odseku je poročal Adi Kržan poudarjajoč, da so smeli Skalaši tudi lani naskočiti in premagati marsikatero uporno steno, tako severno steno Rzenika, jugozapadni steber Skute, greben glavnega kamina Mojstrovke, Rogljice itd. Odsek si je izpopolnil svoj inventar, ki je članom proti mali odškodnini na razpolago.

G. Planinšek je kot poročevalec fotoodseka poročal, da je bilo delovanje tega odseka lani zaradi dvakratne selitve in gradnje doma skoraj onemogočeno. Nato je še poročal o gradnji doma Adi Kržan, o filmu Edi Kržan, za revizorje pa Frelih, naposled sta pa podala poročilo o delovanju podružnic še zastopnika jeseniške in savinjske podružnice TK Skale.
Pred volitvami je pozdravil zborovalce v imenu SPD dr. Pretnar, želeč klubu tudi v bodoče čim večjega razvoja.

Pri volitvah je bil izvoljen za predsednika dr. Kajzelj, za podpredsednika France Vilhar, za tajnika Milan Kham, za blagajnika Danica Blatnikova, v odbor pa Cene Marinko, Drago Kopriva, Edi Kržan, Vekoslav Persič, Saša Kovač, Leo Pipan, Franc Borštnar, za načelnika alpinističnega in smučarskega odseka Adolf Keržan, za fotoodsek Egon Planinšek, za gradbeni odsek inž. Drofenik, za preglednika Franc Kopriva in Janez Dogan, v razsodišče pa dr. Tuma, Janko Skerlep, Erna Fettichova, Doganova in Angelko Siber.
Pri slučajnostih so razpravljali še o raznih predlogih, o delu idejnega odbora itd.

Slovenski narod, 6. junij 1934
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti ZGO

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti