Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dokumentarec o K 24

Večer, Reportaže, ljudje - Jurij Berložnik: Z dokumentarnim filmom in novimi označevalnimi tablami želijo v Črni privabiti še več izzivalcev, ki bodo poskušali pet najvišjih koroških vrhov osvojiti v manj kot 24 urah.

Janez Stočko se je največjega koroškega hribovskega izziva K 24 prvič lotil leta 2004. V manj kot 24 urah mu je uspelo osvojiti pet najvišjih koroških vrhov - Smrekovca, Uršlje gore, Olševe, Raduhe in Pece, s tem se je vpisal v prestižni Klub 24, kar je v dvanajstih letih uspelo le približno 180 hribovcem. Med njimi na svoj način izstopa prav Stočko, ki ga je ta preizkušnja tako prevzela, da jo je doslej premagal že 21-krat, njegov cilj pa je, da K 24 osvoji 24-krat.

Povsem možno je, da Stočko prav v tem trenutku lovi minute po koroških vršacih, kajti mož skorajda več časa preživi v gorah kot v dolini. Skupaj s še nekaterimi izzivalci je nastopil v petnajstminutnem dokumentarnem filmu, ki ga je Bojan Todorovič iz studia K 2 posnel za Občino Črna. Tam so namreč ob pomoči sredstev iz evropskega sklada za razvoj podeželja poskrbeli za boljšo označitev in promocijo poti K 24. V ta okvir sodi tudi dokumentarni film, kmalu bo na voljo še različica v nemščini, oboje pa bodo z željo, da privabijo bolje pripravljene gornike tudi od drugod, objavili na medmrežju.

Poleg filma so izdelali tudi pet večjih opisnih tabel, ki so nameščene na vrhovih oziroma na kočah pod vrhovi in petdeset manjših označevalnih tabel. Doslej so mnogi namreč opozarjali, da je pot ponekod precej slabo označena, zato je ni bilo težko zgrešiti in med tavanjem po gozdovih zapravljati dragoceni čas. V okviru enajst tisoč evrov vrednega projekta so v Črni izdali tudi zloženko v nakladi dva tisoč izvodov, ki jih bodo razposlali po slovenskih planinskih društvih.

O zahtevnosti podviga v dokumentarcu spregovori tudi Marijan Lačen, ki si je skupaj z Dušanom Štruclom in Milanom Savellijem ta izziv pravzaprav izmislil. Pravi, da je zasnovan na meji vrhunskih zmožnosti posameznika, a ne tako, da bi ga zmogla le peščica najboljših. Po drugi strani pa tudi ne bo uspelo vsakomur, ki se upa podati na pot in si želi osvojiti K 24. Prvemu je to uspelo Alfonzu Prevorčiču, ki je bil neke vrste poskusni zajec, saj so ga očetje poti prosili, naj preizkusi, ali jo je sploh mogoče premagati v 24 urah - oni sami tega namreč še niso preizkusili z lastnimi nogami. Po Prevorčičevih izkušnjah je najpomembnejša psihična priprava na pot, "na njej pa se dogaja vse - od lepega razgleda, prijetnega počutja do strahu zaradi neviht, bolečin do končne nagrade."

Prva ženska, ki je skoraj 80 kilometrov dolgo pot s 4710 metri višine prehodila in pretekla v predpisanem času, je bila Veronika Viltužnik. Za njo je to uspelo še približno desetim ženskam. Nove člane in članice bodo v Klub 24 vpisovali prvo soboto v decembru. Takrat se v gostišču na avtobusni postaji v Črni vsako leto brez posebnih vabil zberejo stari člani kluba in vpišejo tiste, ki jim je to uspelo v zadnjem letu. Novim članom dokazil za vpis ni treba predložiti, stvar temelji na planinski etiki, na zaupanju. "Če pa se kdo zlaže, bo to ležalo na njegovi duši," je povedal Lačen, ki verjame v poštenost vseh doslej vpisanih.

Jurij Berložnik
 

Vecer.si 29.10.2012

Z običajno planinsko hojo bi za pet najvišjih koroških vrhov potrebovali 30 ur. Na posnetku Peca, eden od vrhov K24

Z običajno planinsko hojo bi za pet najvišjih koroških
vrhov potrebovali 30 ur. Na posnetku Peca, eden od

vrhov K24. (Petra Lesjak Tušek)

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti