Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.10.12

Teden prvenstvenih smeri

Janak 2012

Nič ni lepšega kot pisati o uspehu mladih plezalcev na odpravi. Po odličnem vzponu Urbana Novaka v vzhodni steni K7 je tokrat na vrsti še Janak. Nejc Marčič in Luka Stražar sta namreč v težkih razmerah uspela kot prva preplezati  novo, prvenstveno smer v še nedotaknjeni zahodni steni Janaka. Čestitke!

Domači hribi

Čeprav se letos kar ponavljamo z nekaterimi novicami, je dejstvo pač tako - Zumba ne počiva in Tomaž Brglez tudi ne. Skupaj uspešno odkrivata še nedotaknjene kotičke naših sten, še posebej pa izstopa Stena. Tokrat sta preplezala prvenstveno varianto smeri Prusik-Szalay. Tako je 21. oktobra nastala Sitna bližnjica (V+/VI-, IV, 250 m), kjer so za morebitne ponavljalce ostali trije klini.

Marko Turk in Silvo Kragelj sta svoje "dejavnosti" najprej preselila v JZ steno Stenarja. Štirim novim smerem sta dodala še peto, Rajski vrtovi (VI+ A0/V, 230 m), ki poteka med Centralnimi kamini in spominsko Luke Levstka.

Jesenska romantika JZ steni Stenarja, foto: Silvo Kragelj ►  

Dneve pred dokončnim poslabšanjem vremena sta izkoristila še za novo, letos že njuno osmo smer v Steni, Ledeno luno (VI+/IV-V, 400 m). Smer se začne na Zlatorogovih policah levo od Nemškega turnca, poteka po grebenu in višje po kaminih, zajedah in počeh levo od Zimmer-Jahnovega izstopa, zakluči se na Frelihovi polici. Ledena luna predstavlja malo zahtevnejšo alternativo za nadaljevanje Kratke nemške namesto Zimmer-Jahna.                                                    

Rajski vrtovi, foto: Marko Turk

Pelc nad Klonicami je malo znana stena visoko nad Trento, ki je redko deležna obiska. Večinoma so tam smeri prejšnjih generacij, danes pa je stena deležna le redkega obiska kakšnih miru želnjih plezalcev. Blaž Grapar in Jure Zmrzlikar (oba AO Rašica) sta opravila 2. ponovitev in 1. prosto ponovitev smeri Krč (VI+, 200 m), ki sta jo prva preplezala Janko Humar in Sonja Jeram leta 1984, leta 1991 je bila opravljena prva ponovitev, nato pa je smer 21 let čakala naslednji obisk.

Arne Jeglič (AO Ljubljana Matica) in Matic Košir (AO Jesenice) sicer nista imela namena plezati nič novega v južni steni Skute, a po naključju sta domov prišla z novo varianto. Začela sta v Zagiftomaniji, ki je bila tudi v planu, nato pa zgrešila in preplezala Zgrešeno varianto (VI/V, 200 m). Če se je na območju omenjene variante že potikal, bodo njegove informacije dobrodošle.

Zgrešena varianta, vir: AO Jesenice

Tako kot so nekateri letošnjo sezono opravili invazijo na nove smeri v Steni, so Koroški plezalci "napadli" severno steno Laneža, kjer je sedaj že pet smeri, sicer nižjih težav in dolgih sto metrov. Isti dan kot je nastajala Ledena luna v Triglavu, sta Marta Krejan in Ivan Štornik (oba AK Ravne) "ustvarjala" v Lanežu smer Brusnice z ginesom (V-/III-IV, 100 m) in Smer novih začetkov (IV/III, 100 m). Obe smeri ponujata uživaško plezanje v kompaktni skali.

AK Ravne: Novi smeri v Lanežu

Med tistimi, ki še pred prvim snegom primejo za cepine in pridno trenirajo v plezališčih za drajtuling je tudi Dejan Koren, ki je skupaj s cepini že v polnem teku. Tik čez mejo, v Grotti Santa Catarini, je uspešno opravil z sedem let starim Bubujevim projektom. Veliko truda, treningov in neuspešnih poizkusov je bilo potrebnih, da je bila smer preplezana prosto in dobila svoje ime in oceno; My day (D13+/14-).

Malo vsega

Zadnjih 10 let se je o izpitih za alpiniste veliko govorilo in pisalo. Od časov, ko je bil izpit za alpiniste bolj "simboličnega" značaja, smo prišli k izpitom, kjer ni več prostora za "šušmarjenje", zahtevanega znanja je veliko, smetano na torto pa doda še izpitna tura. Ne glede na to, da so nekateri za, nekateri proti izpitni turi, nekateri se je celo ustrašijo, ostaja dejstvo, da so prav ti vzponi bili kar nekajkrat napisani v alpinističnih novicah, saj so bili opravljeni v manj znanih smereh in stenah, kjer se le redkokdaj pleza in čeprav so različnih težavnostnih stopenj, so v večini primerov plod dobre ideje in dobrega poznavanja domačih sten, mogoče celo vzpodbuda ostalim, "prekaljenim" plezalcem. Letos je skozi sito izpitov uspešno priplezalo 26 novih alpinistov. Čestitke!

Pred prihajajočimi prazniki je spet oživela problematika parkiranja, kampiranja in obnašanja v Ospu. Veliko je o tem že napisanega, zato le še enkrat: Če želimo obdržati naše najbolj poznano plezališče, upoštevajmo red in želje domačinov in bodimo strpni. Če pa se kdo ne more zadržati, naj raje odide v druga plezališča.

Vse novice so še vedno dobrodošle na alp.ple@planid.org


Modra - Rajski vrtovi; foto: Silvo Kragelj


Ledena luna


Zgrešena varianta, vir: AO Jesenice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti