Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sitna bližnjica

MountainDessert - Janko Oprešnik: je nova varianta smeri Prusik - Szalay v Steni


Lepo vreme prejšnjega vikenda me je zopet zvabilo v višje ležeča ostenja. Idealne temperature, že zgodaj zjutraj, stena suha kot poper, a le do vršnega dela, tam se je že svetil sneg in cedil čez izstopne plošče
.

Pod triglavsko steno sva s Tomažem stala že ob svitu.
Vstopiva sva levo od 'Vstopne variane Prusik-Szalay', jo po nekaj metrih prečila, potem pa plezala naravnost navzgor po stebru in čez kompaktne položne plošče. Konec tretjega raztežaja stojiva pod previsno zaporo-streho, ki po celotni dolžini zapira prehod navzgor. Sredi nje sva našla šibko točko po viseči poklini in nad ogromnim balvanom prečila poševno desno ter takoj zatem naravnost navzgor, do krušljivih plošč in previsov.
Jasno, varovanja v tem delu ni bilo za pričakovati, zato prečim še nekaj metrov v desno in čez delikatno krušljiv kamin navzgor do lažjega in presenetljivo kompaktnega dela stene.
Peti raztežaj je lepo, užitka polno plezanje po v levo navzgor usmerjeni rampici-plošči, ki naju pripelje v širok kamin pod smerjo Prusik-Szalay. Nadaljujeva skozi njega in levo na raz do stolpa in stika z omenjeno smerjo.



Želela sva nadaljevati, vendar je nad grapo velika krušljiva plošča s streho po celi dolžini - skoraj nemogoče in preveč delikatno plezanje. Nadaljevanja oziroma obvoz po varianti na Zlatorogove police, vsaj prvi del je nemogoč (verjetno zaradi podora v vstopnem raztežaju). Po kratkem premisleku sva se odločila, da smer tukaj končava. Nastala je Sitna bližnjica - varianta smeri Prusik-Szalay.

Triglav, severna stena: Sitna bližnjica - prvenstvena varianta smeri Prusik-Szalay, ocena V+, VI-, IV, 250 m, 5 h
21. oktobra 2012 preplezala Janko Oprešnik in Tomaž Brglez

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti