Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uspešna Afrika 1977

Novi tednik, Alpinistični kotiček: ... pri nas pa nevarnost snežnih plazov

V soboto zvečer se je v domovino vrnila letošnja zadnja slovenska alpinistična odprava. Pod vodstvom ing. Danila Škerbineka se je 19 alpinistov, med njimi tudi Celjana Oto Planko in Gustl Krašovec, mudila na gori Mt. Kenija v Vzhodni Afriki.
Odprava je bila na poti 15 dni. Načrt ciljev odprave so morali spremeniti, saj zaradi zaprte meje med Kenijo in Tanzanijo ni bilo mogoče opraviti načrtovanih vzponov na Mawenzi in Kibo. Kljub težavnim vremenskim razmeram — deževna doba je odložila svoj odhod dlje kot navadno — so člani odprave opravili več plezalnih vzponov v Mt. Kenije, alpinista Jože Flašker (PD TAM Maribor) in Matic Zanoškar (PD Slovenj Gradec) pa sta osvojila tudi vrh Mt. Kenije (5185 m).

Na sliki: vrh Mt. Kenije

Povratek odprave z gore je pospešila tudi višinska bolezen, ki se je pojavila pri večini članov na višini 4700 metrov in zlasti zaradi hudih obremenitev med pristopom.

Opozorilo planincem in alpinistom!
Glede na to, da je na trdo snežno podlago zapadel nov sneg, opozarjamo vse planince in alpiniste na nevarnost pršnih plazov, ki je prisotna na pobočjih nad drevesno mejo.

CIC
Novi tednik, 15. december 1977

 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti