Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rusko-kitajska pogodba

Slovenec (1902): Javili smo že, da se je sklenila med Rusijo in Kitajem važna pogodba glede pokrajine Tibet.

»Novoje Vremja« prinaša sedaj vsebino te pogodbe. V tem rusko kitajskem dogovoru se posebno povdarja okolnost, da Rusija pomaga Kitaju v slučaju vojne s tretjo velevlastjo. V ostalem poroča ruski list, da se je Kina odrekla vseh svojih pravic do pokrajine Tibet in jo odstopila Rusiji, poslednja pa se je obvezala ondi vzdrževati mir. Nadalje garantira Rusija integriteto kitajskega cesarstva in prevzema pravico intervencije v vojni ali v nemirih, v katerih bi Kitajska ne bila sposobna voditi vojno. Pokrajino Tibet upravlja Rusija, a Kitajski pripada samo pravica, da tam snuje konzulate. Ruski car dovoli carine prosti uvoz kitajskega blaga v Tibet in zajamčuje varstvo veri tamošnjega prebivalstva. Poslopja se ne smejo podirati, tudi ne takrat, ko bi se gradile železnice ali trdnjave.
Ako je temu res tako, je Rusija dobila v svoj protektorat veliko področje, ki meri čez dva milijona štirijaških kilometrov. Tibet je jako rodovitna zemlja, ki pa ima samo 2,250.000 prebivalcev, ki so večinoma Mongoli, Kirgizi itd., vere so budhistiške.
Angležem kajpada s to pogodbo ni prav nič vstreženo, ker so se že davno bahali, da so neomejeni gospodarji vsega vzhodno azijskega ozemlja.

Slovenec, 13. oktober 1902

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti