Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski labodji spev

Dnevnik, Vreme in ljudje - Miha Pavšek: Dragi bralci in cenjene bralke, na svidenje torej v naslednjih, vremenu bolj naklonjenih časih. Verjamemo v njihovo čimprejšnjo vrnitev, do takrat pa si boste morali pripravljati vremenske prerokbe sami.

Oktober dober in naj bo tako tudi letos! Če so se nam poleti zaradi suše na poljih in v sadovnjakih izneverili kmetijski pridelki, nas zdaj vsaj v gozdovih razveseljujejo gobe, ki jih je kot listja in trave. Gobarske malhe, praviloma seveda košare, so polne, kot že dolgo ne, kot bi nam hotela gobja "zalega" povedati, da bi morala tudi nam goditi jesenska vlaga in hlad.

Osrednji mesec meteorološke jeseni nam lahko postreže tako z babjim korenčkom - kadar nam vreme vzbu(r)ja skomine po vročem in pravkar "preminulem" poletju - kot tudi z zimsko palico, s slednjo po navadi le za kratek čas. V prvi oktobrski dekadi smo bili deležni vsega po malem. Vremensko bolj razočarljiv je bil minuli, nadpovprečno oblačen in padavinsko bogat kimavec (lahko bi mu rekli tudi mesec "poslancev"). Vsi namreč še dobro pomnimo lanskega, ki je bil pravo nasprotje.

Kimavca vremenska zgodba

Povprečna temperatura zraka septembra je po vsej državi opazno presegla dolgoletno povprečje, a je bila precej nižja kot lani. V prvi in zadnji tretjini septembra so prevladovali toplejši dnevi od povprečja, v drugi tretjini pa sta bili dve občutnejši ohladitvi. Nekaj več sonca kot po navadi je bilo na severovzhodu, drugje so za dolgoletnim povprečjem zaostajali, pri čemer je relativni primanjkljaj naraščal od vzhoda proti zahodu.

Ponekod v Julijskih Alpah je padlo do 380 milimetrov padavin, najmanj pa na Obali. Padavinski presežek je bil največji na širšem območju Novega mesta, še enkrat večjo količino od pričakovane so namerili tudi na Kočevskem, v Beli krajini, spodnjem Posavju in vzdolž vzhodne državne meje s Hrvaško vse do Lendave.

Rekvijem za vremensko rubriko

Kakšnih hujših neviht, kot se za zgodnjo jesen spodobi, ni bilo, zato pa je pred tednom dni z dnevniških vrhov kot strela z jasnega prišlo obvestilo, da bo za rubriko, ki jo berete v okviru te priloge, natančneje 10 let in 10 mesecev (vedeževalci si oglejte današnji datum…), in v kateri se je v tem času zvrstilo skoraj 500 prispevkov in le nekaj manj fotografij, v prihodnje zmanjkalo prostora. Racionalizacija poslovanja je udarila tudi po vremenu, saj je med najbolj "ranljivimi", ker ni nikogaršnje in hkrati od vseh. Ne bomo vas spominjali, česa in kje vse, včasih pa tudi koga in kako smo se lotili, veseli smo bili vaših pisnih, telefonskih, elektronskih odzivov in tudi popravkov.

Dragi bralci in cenjene bralke, na svidenje torej v naslednjih, vremenu bolj naklonjenih časih. Verjamemo v njihovo čimprejšnjo vrnitev, do takrat pa si boste morali pripravljati vremenske prerokbe sami. Najbolj natančna in kratka ter vedno pravilna vremenska napoved je - "vreme bo". Do nje vas loči le nekaj korakov in pogled skozi okno, sicer večkraten vsakodnevni vremenarjev ritual...


 

www.dnevnik.si/  10.10.2012

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti