Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bajtarski praznik je za nami

Planinski glas: Noč se je umikala dnevu, ko so pred »parlamentom« že kurili ogenj in se je segreval kotel, v katerem so pričeli kuhati golaž. Jutro je bilo sončno in vedno več ljudi se je zgrinjalo na prizorišče našega praznovanja v Velikem stanu na Veliki planini.

Nekaj minut čez enajsto uro, je Franc Pestotnik – Podokničar povabil navzoče, naj se približajo prizorišču in prisluhnejo bajtarski himni, ki jo je urezal ansambel Trio Domačini.
O našem društvu je govoril predsednik društva Vinko Poličnik, delo v preteklem letu pa je opisala kulturnica Helena Plahuta.
Franc Pestotnik je nato pozval predstavnika Pašne skupnosti Velika planina in predsednika PD Bajtar, da prideta pred oder in simbolično pastirji predajo ključ planine bajtarjem. Župan bajtarjev je pastirjem obljubil, da bomo čuvali planino in jim jo predali prihodnje leto v juniju, ko spet pridejo s svojo živino na pašo v planino.
Podpredsednik PS Velika planina se je bajtarjem zahvalil za sodelovanje in predal županu Priznanje za dobro sodelovanje.

Podeljene so bile redne bajtarske značke in ena srebrna značka, podane zahvale, Jerneju Koritniku za dobro sodelovanje in pomoč pri vodenju izletov našega društva, Janiju Pozniču za vestno urejanje naše spletne strani in fotografiranje na izletih, Gostilni Pirc Rova, Družbi Velika planina.
Ansambel je zaigral poskočne, predstavili sta se tudi dve pionirki, Tamara in Rebeka Grošelj, na harmoniki, ki sta popestrili naš program.

Bajtarski farovž je poizkusil golaž in ga požegnal, tako, da smo ga lahko začeli deliti. Vsem je pošteno teknil.
Veseli smo bili, da je bilo vreme lepo, obiskovalci zadovoljni, tako, da so se še dalj časa zadržali v naši sredi, zaplesali in zapeli. Med obiskovalci so bili tudi študentje iz skupine mednarodne izmenjave – program Erasmus. Na planini jim je bilo všeč in razposajeno so zaplesali na prizorišču, ko so jim godci urezali Golico.
Pogovorov ob druženju in glasbi ni bilo konca. Veliko spominov je priromalo na dan.

Popoldne je začelo pihati in udeleženci so se počasi začeli razhajati.
Bajtarji smo počistili prizorišče dogajanja in se napotili v koče ter proti domu.
Zahvaliti se moramo Agrarni skupnosti, Pašni skupnosti Velika planina za uporabo »parlamenta«.
Že leta si medsebojno pomagamo. Bajtarji hodimo na akcije Pašne skupnosti, oni pa nam gredo na roko, ko potrebujemo gostoljubje »parlamenta«.

Helena Plahuta 

83 sezona se začenja ...


Bajtarski golaž v šestdesetih letih ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46164

Novosti