Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šest divjih lovcev

Jutro (1932): Lovski čuvaji dvornega lovišča v Kamniški Bistrici so večkrat čuli v gozdovih in dobravah pod Arsenikom strele divjih lovcev.

Kamnik, 30. septembra 1932
... Kljub marljivemu zasledovanju pa niso mogli nikoli presenetiti nepoklicancev pri delu, dasi so sicer s precejšnjo gotovostjo sodili, da so to drvarji iz Suhe doline pod Veliko planino, kjer jih je večje število že dalje časa zaposlenih pri sekanju lesa. Lovski čuvaji so ovadili zadevo kamniškim orožnikom, ki so v drvarskih kočah izvršili preiskavo in dognati, da j« bil sum upravičen. V prvi koči so našli srnjakovo kožo, v drugih dveh pa srnjakovo rogovje. V 15 metrov globoki ledenici, kraški vdrtini z navpičnimi skalnimi stenami, pa so odkrili v zadrgnjeni vreči na ledu kakih 12 kg mesa divjačine. Orožniki so ovadili sodišču šest drvarjev iz Luč v Savinjski dolini, ki so se na tak nedovoljen način preskrbovali z okusno divjačino in delali škodo v dvornem lovišču in v lovišču ravnatelja g. Premroua iz Zagreba.

Divji lov je v vseh lovskih revirjih v območji Kamniških planin hudo razpasen, kljub visokim kaznim, ki čakajo vsakega divjega lovca, če ga dobi oblastvo v roke. Kamniški orožniki imajo vsako leto mnogo opravka z divjimi lovci. Največjo srečo pri zasledovanju tatinskih lovcev ima kamniški orožniški kaplar Mihael Napotnik, ki je samo v lanskem letu izsledil in izročil sodišču 34 divjih lovcev v lovskih revirjih od Jezerskega do štajerske meje.
Lovskim zakupnikom je s tem napravil gotovo veliko uslugo.

Jutro, 1. oktober 1932
 

dLib.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti