Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grofica

Gorenjski glas - Jelena Justin: Krofička (2083 m) - Gora, ki skupaj s Strelovcem in Utami predstavlja mejni greben med Logarsko dolino in Robanovim kotom. Gora, ki nagradi s čudovitim razgledom na vse strani neba. Če smo dovolj zgodnji, bo vzpon zaradi severozahodne smeri potekal v senci. 

Če hodimo po grebenu med Ojstrico in Planjavo, nam pogled uhaja na goro, ki se mogočno dviguje na severni strani; mogočno, čeprav precej nižje, kot prejšnji dve omenjeni. To je Krofička, ki skupaj z Utami, 2039 m, in Strelovcem, 1763 m, predstavlja greben med Logarsko dolino in Robanovim kotom. Najlažji vzpon na to malce odmaknjeno goro je iz Logarske doline, mimo Koče na Klemenči jami.

Preko Jezerskega sedla se zapeljemo čez Pavličevo sedlo proti Logarski dolini. Vstopnina v dolino nas bo stala 7 evrov. Možnosti za vzpon sta dve; lahko od Gostišča Na razpotju, ali od Doma planincev. Izberimo si Gostišče Na razpotju, kjer parkiramo in se po gozdni makadamski poti odpravimo proti Koči na Klemenči jami. Prvi metri poti so po ravnem, potem pa nas smerokaz usmeri na gozdno stezo in najprej v zmernem vzponu preči gozdno pobočje. Pot postaja vse strmejša. Pri prečenju izpostavljene grape so nam v pomoč jeklenice. Kmalu dosežemo skalno pregrado, ki pa ima narejen predor. Gremo skozi predor - čeprav je kratek, naglavna svetilka ni odveč - in nadaljujemo po strmem pobočju, ki je mestoma izpostavljen. Previdno. Še eno od grap prečimo s pomočjo lesenega mostička, nato pa se nam pridruži z desne pot od Doma planincev. Do Koče na Klemenči jami nas loči še 10 minut. Do koče potrebujemo 1 uro.

Od koče nadaljujemo v smeri Krofičke in Strelovca. Po nekaj minutkah na desni strani zagledamo znameniti macesen, ki ima obseg 450 cm, v višino pa meri 28 metrov. Zaradi izjemnih dimenzij je razglašen za naravni spomenik. Pri macesnu se pot usmeri levo in nas pripelje na cvetoči gorski travnik. Travnik prečimo in se spet skrijemo pod krošnjami dreves. Sledi pot skozi gozd, ki je podprta z debli ter prijetno speljana, da nimamo občutka pridobivanja na višini. Kmalu prispemo do lesene lestve, ki nam pomaga, da se udobno dvignemo na gozdno sleme Puklovca, ki poteka med številnimi macesni. Stojimo na razpotju: levo gre pot na Strelovec, desno na Krofičko. Pot gre najprej kar naravnost, med raznolikim rastjem, strmo navzgor, nato pa začne počasi zavijati bolj v desno. Strma kamnita pot se meša z zemljo in koreninami, zato je potrebno biti zelo pozoren na zdrs. Sledi pas macesnovega gozda, ko se pot spet usmeri naravnost navzgor, v kratkih okljukih. Pot se zopet usmeri bolj v desno, okoli nas so le še skale in pritlikavi borovci. Okolica daje slutiti, da smo blizu tehnično zahtevnejših mest. Predlagam, da na glavo damo čelado, saj sledi krušljivi del vzpona. Najprej se po izpostavljeni polički s pomočjo jeklenice spustimo do zagruščene grape, se vzpnemo po leseni lojtrci, prečimo grapo in po drugi strani nadaljujemo vzpon ob jeklenici. Jeklenica je precej ohlapna, pa tudi dva klina sta napol izruvana. Sledi krajši odsek travnika, nato pa po potki pridemo do skalnega skoka, kjer so nam v pomoč znova jeklenice in klini. Malce pod vrhom se pot obrne v levo. V tem delu je potrebna izredna previdnost, posebej pri sestopu, saj na nekaj mestih ni niti jeklenice niti klinov, in jih človek kar malce pogreša. Hodimo po rahlo izpostavljeni polički, tik pod vrhom nam pa vzpon po skrotastem in krušljivem terenu olajšajo klini na desni strani. Ko se klini končajo, nas do vrha, kjer je skrinjica z vpisno knjigo z žigom, čaka le še nekaj korakov. Do vrha smo od koče potrebovali 2 uri in 30 minut. Vrh Krofičke nas nagradi s čudovitim razgledom, saj je gora malce pomaknjena v kraj, in zato toliko bolj razgledna. Pred nami se razprostre veriga Kamniško Savinjskih Alp; od Raduhe, preko Moličke peči, Ojstrice, ki je na dosegu roke, Planjave, Brane, Turske gore, Rink, Mrzle gore. Če pogledamo na severovzhod, vidimo Olševo in Peco; globoko pod seboj pa Robanov kot.

Sestopimo po poti vzpona, posebej previdno v vršnem delu, ki je izjemno krušljiv.

Nadmorska višina: 2083 m
Višinska razlika: 1313 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 5 zvezdic

Jelena Justin

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti