Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.09.1997

Delo, Šport: ... Nesrečna hrvaška odprava v ZDA

Planinska zveza Zagreba je letos organizirala odpravo Yosemite -Bugaboo 97, v kateri so sodelovali B. Čujič, D. Dular, I. Matkovič, E. Sulič in D. Vlatkovič. Že na začetku je Čujič med plezanjem v plezališču padel na tla in si zlomil nekaj prstov na desni nogi, zato se je moral vrniti domov. V naslednjih dneh so Matkovič, Sulič in Dular preplezali znano tehnično smer Zodiac (A3) v El Capitanu. En dan so pritrjevali vrvi v prvih raztežajih, nato pa v treh dneh priplezali do roba stene.
Po vrnitvi iz Zodiaca je 22. julija v eni izmed kratkih smeri v Yosemitih padel in se hudo poškodoval znani zagrebški plezalec in alpinist Darko Dular. Prepeljali so ga v bolnišnico v Modesto, kjer je zaradi poškodb umrl.
Darko Dular (roj. 24. 4. 1964) je bil diplomirani arhitekt. Zapustil je ženo in dva otroka. Z alpinizmom se je ukvarjal od leta 1984, v zadnjem času pa je bil eden izmed najaktivnejših zagrebških plezalcev, ki so ga dobro poznali tudi številni slovenski alpinisti. Še posebej so ga zanimale velike stene in zaledeneli slapovi. Preplezal je celo vrsto kvalitetnih smeri v Dolomitih, Julijskih in Centralnih Alpah. Sodeloval je na več odpravah (Everest 89, Yosemite 93, Grenlandija 96), kot član hrvaške ekipe pa tudi na tekmovanju Camel Trophy (Tanzanija 93). Za njegov pristop k alpinizmu sta bili značilni predvsem vztrajnost in neomajnost. Z njegovim odhodom so hrvaški plezalci izgubili enega izmed vidnejših članov.

B. C., M. P.

Rock Master '97: Čufarjeva osma
Na največjem tekmovanju športnih plezalcev v Arcu (Italija) vnovič lep uspeh slovenske reprezentantke
ARCO - Na največjem tekmovanju športnih plezalcev na svetu v Arcu (Italija), na Rock Mastru '97, je bila Slovenija zastopana samo z Martino Čufar, ki je bila po prvem dnevu na 9. mestu med enajstimi tekmovalkami, drugi dan pa je napredovala za eno mesto, kar je nedvomno lepa nova uveljavitev. Američanka Katie Brown je zmagala že drugič, tokrat zaradi boljšega časa.
Tekmovalke so se razvrstile takole: 1. Brown (ZDA) 51.81 m, 2. Sarkany (Bel) 51.81, 3. Ovčinikova (ZDA) 47,45, 4. Leflen (Fra) 43.11, 5. Čumilova (Rus) 42.67, 6. Richer (Fra) 39.71, 7. Uhden (Nem) 38.30, 8. Čufar (Slo) 33.42, 9. Iovane (Ita) 30.92, 10. Guillet (Fra) 29.80, 11. Schopf (Avs) 25.13; moški: 1. F. Legrand (Fra) 55.0, 2. Brenna ( Ita) 50.13, 3. Rahmetov (Kaz) 48.16 itd. Tekmovalcev je bilo 16.

T. Č.

Ženski višinski rekord v alpinističnem smučanju
Alpinistični odsek Kranj je letos organiziral odpravo Andi'97 v Cordillero Blanco, v okviru katere je Meta Boncelj smučala z zadnjega platoja (6200 m) pod vrhom Chopicalcija, kar je najvišja točka, s katere so do sedaj smučale naše alpinistke.
Na odpravi so poleg Mete Boncelj sodelovali Alenka Hafnar, Stanka Stružnik, Janez Krišelj, Borut Čadež, Andrej Kecman, Borut Fajfar in Janez Jarc. V Huaraz so prišli konec junija in se za aklimatizacijo povzpeli na pettisočake Urus (5495 m), Huapi (5421 m) in Vallunaraju (5686 m), s katerega je Jarc odsmučal v dolino. Čadež in Fajfar sta preplezala Ferrarijevo (D) na Alpamayo (5947 m), eno izmed najlepših gora na svetu.
Na severni vrh Huascarana (6768 m) se je odpravila četverica. Stanka Stružnik je odnehala v prvem taboru. Alenki Hafnar pa zaradi višinske bolezni ni uspelo priti na vrh. Jarc in Krišelj sta stopila na najvišjo točko, s katere se je Jarc tudi spustil na smučeh. Smučanje je zaključil že na sedlu Garganta, potem pa je zaradi razpok in serakov snel smuči in peš sestopil v dolino.
Meta Boncelj je 14. julija sama prišla na Pisco (5752 m) in z njega v dobrih razmerah odsmučala v dolino. S tem spustom je prvič popravila slovenski višinski rekord. Še višje pa je prinesla smuči 22. julija, ko se je z Fajfarjem in Kecmanom vzpenjala proti vrhu Chopicalcija (6350 m). Sredi dneva so dosegli plato na višini 6200 metrov. Ker je prav z vrha smučanje zaradi razpok izgledalo nemogoče je Meta na platoju pripela smuči in odsmučala do snežne meje.

M. P.

V enem dnevu pet smeri
Pavle Kozjek je 29. avgusta preplezal pet smeri v Triglavu. Plezati je začel ob pol osmih zjutraj po Slovenski smeri, nato pa po Kratki nemški sestopil nazaj pod steno. Ves čas je rosilo, stena pa je bila mokra. S Filipom Bencetom sta nato nenavezana preplezala Bavarsko z Dolgo nemško, za kar sta porabila uro in pol. Na vrhu je močno deževalo, zato sta sestopila kar po Bambergovi poti. Ko sta prišla pod steno, je bilo vreme spet malo boljše in Kozjek je v dobrih dveh urah preplezal še Wissiakovo smer gor in dol. S plezanjem je zaključil od 15.30, osem ur po vstopu v Slovensko.

M. P.

Zakonca Skok na Korziki
Janez in Ines Skok sta poleti plezala na Korziki. Granit na tem otoku slovi kot eden najboljših v Evropi. Zakonca Skok sta poleg plezanja v plezališčih preplezala tudi 8 daljših smeri, opremljenih s svedrovci. Najtežja je bila Le temps peu noir (7a) v Punta di 1'Ucellu, najboljše smeri pa sta našla v Teghie Lisce, kjer sta splezala Dos de elephatn (6b, 300 m) in Etau et violon (6c, 300 m). M. P.

Proste ponovitve v skupini Mt. Blanca
Tomaž Jakofčič (Akademski AO) ter Jernej Bevk in Domen Komac (oba AO Matica) so dva tedna plezali v stenah na italijanski strani Mt. Blanca. Posvetili so se nekoliko krajšim, a težkim smerem v skali.
V Trident du Taculu so 27. julija ponovili Eclipse (ED+, VIII/VIII-, VII, 250 m), v kateri je najtežji predzadnji raztežaj, v Chandelle du Tacul pa so 30. 7. preplezali Tabou (ED, VIII+/IX-, VII, 250 m). Jakofčič je obe smeri preplezal na pogled, Bevk in Komac pa sta si nekajkrat pomagala s tehniko. Obe smeri sta delno opremljeni s svedrovci, obvezno pa je treba preplezati mesta sedme težavnostne stopnje.

USPEŠEN – Tomaž Jakofčič

V Aig. Croux, eni izmed igel v grebenu Inominate, so vsi trije na pogled preplezali kombinacijo smeri Leggend - Euroteam (VIII-/VII+,VI+,350m).
Najboljši vzpon so opravili v Grand Capucinu, kjer so preplezali Elixir d´Astaroth (ED+, VIII+, A2/VII+, 400 m). Prvič so vstopili v smer že 31. julija, vendar so po petih raztežajih obrnili zaradi vremenskega preobrata, nato pa v šotorčku na ledeniku preživeli viharno noč. Ko so se 5. avgusta vrnili, je bilo vreme lepo in smer so preplezali v osmih urah, čeprav tudi najnovejši
vodniki predvidevajo bivak v steni. Najtežji raztežaj poteka po dolgi neopremljeni poči z oceno VIII+, ki jo je Jakofčič preplezal na pogled s sprotnim nameščanjem varovanja. Tudi raztežaj pod njim je zahteven - prvi plezalci so ga ocenili A3, sedaj pa prvi del plezajo prosto (VII+ brez varovanja), drugi del pa tehnično (A2).
Jakofčičeve proste ponovitve sodijo med najboljše tovrstne slovenske vzpone v Centralnih Alpah. Takoj po vrnitvi iz Centralnih Alp je Jakofčič potrdil dobro formo v plezališču Retovje, kjer je preplezal Pokraculjo (8a oz. IX+/X-).

M. P.

Predavanje o Everestu
Drevi ob 19.30 bo v Cankarjevem domu predavanje naših alpinistov, ki so spomladi sodelovali na hrvaški alpinistični odpravi na najvišjo goro sveta. Še posebej bosta zanimivi pripovedi in posnetki Pavleta Kozjeka in Aca Pepevnika, ki sta priplezala na vrh. Vabljeni!

M. P.

Planinska založba na Internetu
Na domači strani Planinske zveze Slovenije (http://www.pzs.si) je sedaj tudi povezava na strani Planinske založbe. Predstavljene so zadnje novosti, objavljen je cenik vsega, kar ima PZ v ponudbi, predstavljene pa so tudi vse edicije. In vse je mogoče tudi naročiti! Lepo označiš izdajo, ki bi jo rad naročil, če jih je več, se zbirajo v »nahrbtniku«, in vedno lahko vidiš izračun, v katerem so na koncu upoštevani tudi vsi popusti. Dobiš po pošti in plačaš ob prevzemu.

F. S.

Lažje z Rakove špice
Milenko Arnejšek je v torek.12. avgusta, po vzponu prek Stebra, ki sta ga opravila z Markom Dobravcem, opremil še »smer sestopa« z Rakove špice. Spust z vrvjo v drugo škrbino (severno od glavnega vrha), kjer je nakazan možic, potem pa še 8 m navzdol, do prvega klina (na grebenu ga zaradi krušljivosti ni mogel zabiti). Potem pa po grapici, sledijo še trije spusti z vrvjo v kotanjo, nato še eden v grapo med Škrlatico in Rakovo špico, dalje pa po Škrlatičnih gredah.

F. S.
 

15.09.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti