Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.09.1997

Delo, Šport: ... Martina Čufar končno na stopničkah SP v plezanju

V Courmayeuru je naša prvakinja z 2. mestom dosegla svoj največji uspeh v svetovnem pokalu
COURMAYEUR - Sicer bolj znano zimsko središče na italijanski strani Mt. Blanca je bilo konec tedna kraj prve letošnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju. Naša prvakinja Martina Čufar (Inntal, Zavarovalnica Triglav, Five-Ten) je v zelo razburljivem finalu vnovič pokazala svoje vrhunstvo in z 2. mestom dosegla svoj največji uspeh.
Finalni nastop v katerem so bile tri Francozinje, Rusinja, Američanka, Belgijka, Korejka in Slovenka, je bil zelo razburljiv. Dolga in zelo zahtevna smer, ki ni dovoljevala napak, je od deklet zahtevala natančnost in vzdržljivost. Martina je plezala zares mojstrsko in na koncu je bila pred njo le Belgijka Muriel Sarkany, ki je tako prišla končno do prve zmage v svetovnem pokalu. Tudi pri moških je svojo prvo zmago slavil Rus Evgeni Ovčinikov.
V Italiji so nastopili tudi naši drugi reprezentantje: od deklet še Štremfljeva in prvič na SP tudi Saša Truden. Obe sta prišli v polfinale in na koncu dosegli solidno 17. oziroma 20. mesto med 42 tekmovalkami. Pri moških je samo Aljoši Gromu (Sled, Nokia) uspelo priti v polfinale, kjer je osvojil 29. mesto.
Naslednja tekma svetovnega pokala bo 25. oktobra v Pragi.
Rezultati, ženske: 1. Sarkany (Bel), 2. Čufar (Slo), 3. Bodet (Fra) ... 17. Štremfelj, 20. Truden (obe Slo): moški: 1. Ovčinikov (Rus), 2. Brenna (Ita), 3. F. Petit (Fra) ... 29. Grom, 45. Stepanjan, 57. Jensterle (vsi Slo).

TOMO ČESEN

V mednarodni tabor
LJUBLJANA - Na tiskovni konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije so se predstavili trije mladi perspektivni alpinisti Andrej Markovič (AO Novo mesto), Miha Marenče in Matej Brajnik (oba AO Kranj), ki odhajajo v pogorje Chola San na meji med Sečuanom in Tibetom. Udeležili se bodo mednarodnega tabora, na katerem bo sodelovalo še 18 obetavnih alpinistov. Pogorje, ki ga bodo obiskali, je alpinistično zelo slabo obdelano. Vrhovi presegajo 6000 m nadmorske višine, marsikateri od njih pa je še vedno deviški. Udeležbo na taboru so našim alpinistom omogočili Nova Ljubljanska banka, Krka, Mestna občina Novo mesto, ProMontana in TR3.

M. P.

Gorski tek na Grintovec
V nedeljo, 14. t. m. ob 10. uri, bo v Kamniški Bistrici start gorskega teka na Grintovec. Proga je dolga 15,8 km z višinsko razliko 1957 m. Tek organizira AO Mengeš v spomin na pokojna alpinista Danila Goloba in Danijela Berganta. Prijave zbirajo do 12.9. (Dare Božič, tel. 061 817-755 ali Metod Močnik, tel. 061 825-795), za zamudnike pa bo štartnina višja!

M. P.

Zadnji rok -15. september
Sedanjemu načelniku in članom Komisije za alpinizem pri PZS se izteka štiriletni mandat. Vsi, ki bi želeli v prihodnjem mandatnem obdobju izboljševati delo komisije in s tem tudi položaj našega alpinizma, morajo do 15. septembra 1997 oddati prijavo za načelnika oz. člana komisije na PZS, Komisija za alpinizem, Dvoržakova 9. Ljubljana.

M. P.

Himalajci odšli
Člani slovenske himalajske odprave na Šišo Pangmo so uredili vse potrebne formalnosti v Katmanduju in so te dni že na aklimatizacijskih turah v Nepalski Himalaji. Po opravljeni aklimatizaciji se bodo vrnili v Katmandu, nato pa v Tibet proti svojemu glavnemu cilju, osemtisočaku Šiša Pangma.

M. P.

500-krat na Triglavu
Aktivnejši turni smučarji prav gotovo poznajo Pretepača (v resnici je prav prijazen), člana AO Tržič, saj ne mine konec tedna v smučarski sezoni, da ne bi prišel na Kredarico. Letos je dosegel osupljiv rekord, saj je na vrh Triglava stopil že petstotič. Jubilejni vzpon je s soplezalcem opravil kar po Čopovem stebru. Sam pa pravi, da je še bolj ponosen na svoj že stodrugi (102) pristop na vrh v času koledarske zime, ki ga je opravil minulo zimo.

M. P.

Srebrna steza
Tomaž Jakofčič in Jernej Bevk sta preplezala Srebrno stezo (spominska Roka Žaklja, VII-/VI, 400 m) v Triglavu. Opravila sta tretjo ponovitev in v smeri našla kakih deset klinov.

M. P.

Podor v Špiku
Pred nekaj tedni je na začetku velike zajede v Direktni smeri v Špiku prišlo do podora. Originalni vstop v zajedo je morda celo nepreplezljiv, zagotovo pa bistveno težji, kot je bil prej.

M. P.



DELO 9. september 1997

Najprej Pumori (7165 m), zatem Nuptse (7861m)
LJUBLJANA - Jutri odhaja iz Ljubljane proti Nepalu Kamniška himalajska odprava Pumori '97, ki je organizirana ob 60-letnici alpinističnega odseka Kamnik. Sestavljajo jo Tomaž Humar, Cene Berčič, Damjan Kočar, Franc Osolnik, zdravnik odprave dr. Franci Kokalj, dr. Viktor Tersoglav, Janez Jeglič, Marjan Kovač in Carlos Carsolio (Mehika).
Cilj odprave je prvenstvena smer v 2000 metrski JV steni Pumorija (7165 m), ki jo bo najbolj sposoben del odprave poskusil preplezati v alpskem stilu. Preostali člani odprave se bodo proti vrhu vzpenjali po normalni smeri in tako olajšali sestop ekipi, ki bo splezala novo smer.
Za štiri člane odprave - Humarja, Jegliča, Kovača in Carsolia - pa bo Pumori pomenil šele aklimatizacijo za njihov glavni cilj, 2600 metrov visoko zahodno steno Nuptseja (7861 m). Preplezati jo nameravajo v alpskem stilu, brez napenjanja fiksnih vrvi in postavljanja višinskih taborov. V steno naj bi vstopili nekje v drugi polovici oktobra in jo preplezali v štirih dneh, en dan pa bodo predvidoma porabili za sestop.
Boljšo ekipo za ta himalajski problem bi težko našli: Tomaž Humar, lanskoletni dobitnik mednarodne nagrade Zlati cepin, je na vseh odpravah dosegel visoko postavljene cilje, Janez Jeglič sodi s svojimi vzponi v težkih granitnih stenah med najboljše alpiniste na svetu. Marjan Kovač je preplezal zahtevno prvenstveno smer na Huascaran, Carlos Carsolio pa je četrti od petih ljudi na svetu, ki jim je dosedaj uspelo splezati na vseh 14 osemtisočakov.
Odpravo so omogočili T.E.R.R.A. Mammut, Charlet Moser, Servis Debevc Mengeš, Iglu, Beal, Camp, Svetina-Lazar d.o.o., Radio Hit, TIRING, Marcator Grmada, SKB Kamnik, 3ZNA, ITU ter še številni drugi sponzorji in podporniki.

M. P.
 

08.09.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti