Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.09.1997

Delo, Šport: ... Alpinistična šola v Nepalu

Te dni so v Nepalu odpotovali štirje slovenski gorski vodniki in inštruktorji, ki bodo vodili tečaj za nepalske vodnike trekingov in prihodnje gorske vodnike: vodja Bojan Pollak, inštruktorja Vlado Schlamberger in Jože Zupan ter zdravnik dr. Miha Zajec. Vsi so tudi aktivni člani GRS Slovenije. Prvi teden bo teoretični del v Katmanduju, potem pa še štirje tedni praktičnega usposabljanja v himalajski skupini Langtang. Šola je zelo pomembna za sam Nepal, najmanj toliko pa tudi za Slovenijo, saj njen alpinistični sloves utrjuje prav zaradi posredovanja znanja in izkušenj manj razvitemu Nepalu. Zato je toliko bolj zanimivo, da je nekdanja država to razumela, saj je šolo financirala in podpirala tudi vsakoletne tečaje, samostojna Slovenija pa do tega spoznanja in odločitve o podpori še ni prišla. Zaradi pomena za Slovenijo je PZS za šolo namenjala del sredstev, ki so jih sponzorji namenili odpravam, letos pa je celotne stroške poravnalo podjetje HYUNDAI AVTO TRADE iz Ljubljane in tako rešilo slovensko udeležbo, ki je bila že pod vprašajem.

TONE ŠKARJA

Kot kamen most - koledar 1998
Matej Mejovšek, ki je bil še ne dolgo tega eden izmed najboljših slovenskih športnih plezalcev, se zadnje čase intenzivno posveča plezalski fotografiji. In eden izmed rezultatov njegovega dela je veliki stenski koledar z naslovom Kot kamen most, v katerem na dvanajstih velikih fotografijah skuša predstaviti »svobodo gibanja z energijo srca«. Nekaj slik v njem je res takih, da bi najraje takoj zagrabil za skalo! Naročila za koledar, ki stane 1480 SIT (za večje količine popust!) sprejema Iglu šport. Tržaška 88, Ljubljana (tel. 061/123 24 92,314 946).

M. P.

Nov Grif
Članki v novi številki Grifa, revije za raziskovalce nekoristnega sveta, nas popeljejo od soteskanja (nov šport, pri katerem gre za to, da se prebiješ preko ozke soteske, po kateri dere voda), do najvišje gore sveta. Pavle Kozjek in Iztok Tomazin opisujeta doživetja na Mt. Everestu letos pomladi. Kozjek v članku namigne, da v gorah ni vedno lepo, saj je na predvečer vzpona na vrh, ki ga je kot prvi Slovenec dosegel brez kisika, poskusil jesti - pa je dobil občutek, da žveči surovega polža.
Sicer pa je ta številka zelo pisana, saj je v njej Vili Guček opisal novo plezališče v Zasavju, ne manjka pa tudi gorskega kolesarjenja in teka, navodil za treking, tehničnega plezanja - pa še kaj se najde.

M. P.

 

01.09.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti