Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.08.1997

Delo, Šport: ... V Perujskih Andih nov uspeh naših alpinistov

Peter Mežnar in Grega Lačen sta preplezala novo smer v V steni Cayesha, ki sodi med najtežje gore v Andih
Slovenski alpinisti so že kar nekaj let med najbolj aktivnimi v Kordiljeri Blanci v Peruju, saj vsako sezono v teh stenah preplezajo nekaj novih smeri. Letos je to skupino obiskala tolminska alpinistična odprava, ki so se ji pridružili Korošci. Peter Mežnar (AO Tolmin) in Grega Lačen (AO Črna) sta preplezala novo smer v vzhodni steni Cayesha in kot prva Slovenca stopila na njegov 5721 metrov visok vrh.

V STENAH CAYESHA - Drugi dan v steni - v prvenstveni smeri »Tretji svet«.
(Foto: Peter Mežnar)

Zaradi ostrih grebenov in strmih sten, ki ga obdajajo z vseh strani, sodi Cayesh med najtežje gore v Andih. V vzhodni steni je bila do letos preplezana le Ameriška smer iz leta 1983. Naša alpinista sta najprej poskusila v levem delu stene, vendar ju je zavrnila previsna skalna pregrada naravnih razčlemb.
Lačen in Mežnar sta drugič vstopila 17. julija ob pol treh zjutraj. Plezati sta začela v vpadnici vrha, desno od Ameriške smeri. Spodnji del sta preplezala nenavezana po lediščih in snežiščih. Ob 7.00 sta svojo smer priključila Ameriški, kjer sta začela varovati. Ameriški smeri sta sledila štiri raztežaje, nato pa levo od nje plezala naravnost proti vrhu. Po šestih raztežajih ju je ujela noč. Po neudobnem bivaku sta drugi dan preplezala še pet raztežajev do vrha, ki je pravzaprav ogromna snežna opast.
Plezanje v zgornjem delu je bilo zelo zahtevno. Ves čas sta plezala kombinacijo skale in ledu, v skali pa skoraj ni bilo mogoče urediti varovanja. Prvi dan sta med preobuvanjem na stojišču izgubila eno derezo, tako da je drugi v navezi do vrha plezal le z eno.
V dolino sta se vrnila po isti smeri. Sestopala sta celo noč, čez težje raztežaje pa sta se seveda spustila po vrvi. Izčrpana in dehidrirana sta se 19. julija ob petih zjutraj vrnila v bazo.
Novo smer sta Lačen in Mežnar imenovala Tretji svet in jo po novi francoski lestvici za ledne in kombinirane smeri ocenila VI, 6,5c, 950 m.
O vzponih drugih članov odprave bomo še poročali.
Uspešno odpravo so podprli PD in ŠZ Tolmin, Unicom, HIT, MIP Nova Gorica, Lavit, KS Bača Podbrdo, TEC, Elektro Primorska, Plastik Kanal, Diskont Jurček, Paradiso, Plastika Bremec, Avtoboom, PD Prevalje, Kivi, Skrin, Kavčič Dragica s.p. in KA pri PZS. Z izdelki pa so jim priskočili na pomoč ITU - Sports Fashion, Vidussi, Optik Lah, Perla Casino, Medex, lekarni Klanjšček in Most na Soči,IGEM Gok Prevalje ter Občina in ŠZ Črna.

M. P.

Prvi balkanski šampionat
V Beogradu so organizirali I. balkanski šampionat v športnem plezanju. Umetna stena na Ada Ciganliji, kjer je bilo tekmovanje, je reliefna, iz poliestra, krožne nepravilne oblike, visoka 15 m, široka pa spodaj 25 in zgoraj 34 m (plezljive so vse strani). Iz Grčije je prišlo 18 tekmovalcev, Romunije 14, Makedonije 5, iz države gostiteljice pa jih je bilo 9. Med moškimi je v superfinalni smeri (IX-, IX) zmagal Romun Ene Jonel pred Bolgarom Ivajem Kritovom. Tudi pri ženskah (12) je bil potreben superfinale (VIII), v njem pa so sodelovale tri. Zmagala je Bolgarka pred Romunko.

F. S.

Zakladi slovenskih gora
Po velikem uspehu letošnjega »himalajskega« koledarja »Sijoče gore«, je Iztok Tomazin za prihodnje leto pripravil kar dve verziji koledarja z motivi iz domačih gora. Klasično, formata 48 cm x 33 cm z 12 velikimi fotografijami in reprezentančno 90 cm x 60 cm s 24 fotografijami. Obe imata seveda prostor za dotisk, na voljo pa bosta po 15. avgustu. Ceni 590 in 1490 SIT + 5% davek, ob popustih za večja naročila. Koledar si je že mogoče ogledati na internetu (http://www.gorenjska.si). Naročila pa sprejemajo na telefax Gorenjska biro d.o.o. 064 222-525.

F. S.

Solo vzponi Janka Oprešnika
Janko Oprešnik (T.E.R.R.A. šport), ki bo z Milanom Romihom in Danijem Tičem jeseni poskušal splezati na več tibetanskih osemtisočakov, je v zadnjem času opravil precej zahtevnih solo vzponov.
27. julija je bil že ob prvem svitu pod severno steno Travnika nad Tamarjem. Vstopil je v smer Marija na belem produ (VI+, A3, 800 m), ki sta jo leta 1989 preplezala Silvo Karo in Matjaž Ravhekar in poteka med Aschenbrennerjem in smerjo Hudeček - Juvan. V smeri prevladuje prosto plezanje, prečko nad krušljivo streho v četrtem raztežaju pa je potrebno preplezati s pomočjo tehnike (A3). Oprešnik je za smer porabil 12 ur in pol. To je druga ponovitev (1. solo) in hkrati eden izmed boljših vzponov v Julijskih Alpah v zadnjem obdobju.
Naslednje jutro je bil že v Logarski dolini, kjer je bil zmenjen s soplezalcem. Ker ga ni bilo, je sam odšel pod malo obiskano steno Ut, ki leži levo od Ojstrice in Krofičke. Levo od velike strehe je v šestih urah in pol preplezal novo, štiri raztežaje dolgo smer. Imenoval jo je Marela rumenega satana (ocene po raztežajih: VI,VII Al, VII-,V).
Janko Oprešnik je v stenah nad Logarsko dolino letos preplezal še celo vrsto prvenstvenih smeri.
V Strevčevi peči je po zajedi in ploščah desno od kamina preplezal VR6 (VI+, A l/V, 250 m, 7 h). V njej je prvič poskušal s soplezalcem, vendar sta po dveh raztežajih obrnila zaradi dežja, drugič pa se je vrnil sam in smer preplezal do vrha. V Klemenči peči je sam potegnil Smer ognjenega bivola (VI, 200 m, 4 h) in Lutko (V, 180 m, 2 h). Z Viktorjem Matičičem sta v južni steni Mrzle gore zraven Jesenske dodala novo smer Smejoči žakeljček (VI, V, 300 m, 3.30 h). Istega dne sta v isti steni ponovila Črno šalco. Zaradi novega odloma v smeri sta ji oceno zvišala na VI+, A0.
Konec junija je Oprešnik preplezal še dve prvenstveni v Ojstrici. V južni steni je v dveh urah in pol preplezal 200 metrov dolgo belo-črno poč in jo imenoval Glista (VI+, VI, 200 m). Novo smer Nekje v črnini (VII-, Al/V, 350 m) v jugovzhodni steni pa je zaradi dežja preplezal v dveh delih. Zaključil jo je le 30 metrov pod vrhom Ojstrice, zanjo pa porabil 6 ur in pol efektivnega plezanja.

M. P.

Spominska tabora
Od petka 22. 8. do nedelje 24. 8. bosta v Julijskih Alpah kar dva plezalna tabora, posvečena alpinistom, ki se z gora niso vrnili.
Pod steno Malega Koritniškega Mangarta bo že 16. tabor v spomin na Tamaro Likar in Pavla Podgornika, v Koči na Gozdu pa bo 1. tabor v spomin na tri lani preminule člane AO Železničar - Vanjo Furlana, Žigo Petriča in Bojana Počkarja. V soboto 23. 8. zvečer bo imel Furlanov soplezalec Tomaž Humar v Koči na Gozdu predavanje o odmevnem vzponu na Ama Dablam, ki sta ga opravila lani pomladi.

M. P.

Ponudba založbe Sidarta
Založba Sidarta, ki se je specializirala predvsem na ponudbo za planince, je v zadnjem času (ob vrsti odličnih razglednic) izdala še nekaj zanimivih vodnikov. Za alpiniste je vsekakor najbolj zanimiv »Paklenica«, ki ga je pripravil Zagrebčan Boris Čujič. Za tiste, ki si bodo zaželeli manj obiskanih predelov Julijskih Alp, pa bo dobrodošel Andreja Stritarja najnovejši planinski vodnik »Gore nad Sočo«. Pripravljen je na enak način kot Miheličeve »Bohinjske gore« in je neposredni predhodnik podobnega vodnika za Zgornjesavsko dolino. Tisti, ki bi radi kaj več, kot le pešačili, pa si lahko izberejo Maksa Vrečka in Igorja Maherja gorsko-kolesarski vodnik »Gorenjska«.

F. S.

Solo Obraz Sfinge
Maksimiljan Trop, med alpinisti Milč, je v nedeljo, 10. avgusta, opravil solo ponovitev Obraza Sfinge v severni steni Triglava. Pred dvema letoma, tedaj že 45-leten, je soliral Raz Mojstranških veveric, za »treh klasičnih« v Sfingi mu torej manjka le še Kunaver - Drašler.

F. S.
 

18.08.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti