Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razkritelj Savinjskih Alp

Na današnji dan 17. septembra 1837 se je na Dunaju rodil Johannes Frischauf - »Svet in planine naj bodo od tistega, ki tam prebiva.«

 

Za časa svojega razgibanega življenja in zaradi svojih zaslug je Johannes Frischauf postal častni član Hrvaškega planinskega društva in častni član Slovenskega planinskega društva ter častni član več občin. Svoje turistično delovanje je omejil zlasti na Štajersko in Kranjsko.

Frischauf slovi kot razkritelj Savinjskih Alp. Kot član društva »Öesterreichischer Touristenklub« je odločilno pripomogel k postavitvi koče (Frischaufove) pod Grintovcem, bivše koče na Okrešlju in na Korošici pod Ojstrico. Razvoj Slovenskega planinskega društva je vsestransko podpiral. Trudil se je tudi povzdigniti promet v naših dolinah. Logarsko dolino je hotel povzdigniti za središče turistovskega prometa. Pospeševal je gradnjo vseh planinskih koč, ki jih je gradilo SPD. Kot turist je prehodil vse naše planine in izdal veliko opisov in razprav. ... monografija Die Sanntaler Alpen (1876)

   
  Fran Kocbek - Dr. Johannes Frischauf - v proslavo njegove 70 letnice (PDF 2,4 MB - dlib.si)  
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johannes Frischauf
*17. september 1837 Dunaj, † 7. januar 1924 Gradec

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti