Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarska koča TK Skale na Rožci

Slovenec (1932): Med ljubitelji belega športa je Rožca s Petelinom in Babo dobro znana. V začetku razvoja našega zimskega športa so Skalaši prvi spoznali njeno idealno lego s krasnimi smučarskimi tereni, ki nudijo športniku najlepšo priliko, da se izvežba v vseh panogah smučarske tehnike.

Tu so trenirali in tekmovali v alpski tehniki naši najboljši, naši prvaki smučarstvu.
Le nekaj je manjkalo tem mladini navdušenim, za soncem in zdravjem hrepenečim fantom. Imeli niso kam položiti svojih prijetno utrujenih in premrzlih udov, da bi jih ogreli ter izpočili za jutrišen krasen dan. Rožca ima tudi mnogo obiskovalcev spomladi in poleti zaradi svojega krasnega razgleda doli do Ljubljane. Julijske Alpe ti pridejo tako blizu, da se ti zdi, da bi jih mogel z roko doseči. Rožca se odlikuje s svojo divno planinsko floro (saj od tod ima ime). Tu uspevajo največje in najlepše narcise, murki, planinke itd.

Že lansko zimo je jeseniška Skala dobila od gospodarskega srenjskega odbora v najem kuhinjo pastirske koče, ki jo je preuredila v smučarsko zavetišče. Seveda se je takoj pokazalo, da je to za Rožco pretesno, premalo. Vrli in delavni Skalaši niso mirovali. Napravili so korak naprej. Poleg pastirske koče stoječe svisli so adaptirali v lepo urejeno kočo, ki bo nudila vse udobnosti tudi najbolj razvajenim športnikom. V smučarskih rokah Skalašev so zapele sekire in žage in zamajali so se vrhovi stoletnih vitkih smrek. Sami so naklali deščice za obijanje sten. Doli od Sv. Križa so nosili deske, ki so jih dobili od gospoda Čuferja v zameno za posekane smreke.

Tovariš Andrej Čufer ml. je s svojimi pomagači pričaral iz starih svisli čisto novo in prijazno smučarsko kočo, ki stoji 1352 m visoko v Karavankah. Koča je zelo dobro opremljena, notranjost in zunanjost ti nudita ono domačnost in prikupljivost, da namah spoznaš delo iz ljubezni in navdušenju. Kuhinja, kjer so tudi skupna ležišča, ostane še nadalje v pastirski koči, tako da je nova koča samo prenočišče, ki razpolaga z 32 ležišči.

Marsikateri Skalaš je žrtvoval ves prosti čas, vse proste nedelje, celo vse poletje za svoj dom na Rožci. Kako so ga mikale stene očaka Triglava, toda on je ostal pri lopati in krampu na Rožci. Popraviti je bilo treba poti in nedaleč od koče, kjer je vožnja pozimi nekoliko nevarna, so napravili po strmi hriba novo široko pot, po kateri bo vozil lahko vsak začetnik. Mnogo težkih skal je bilo treba izruvati in prevrniti. Skalaši hočejo, da postane Rožca pristopna vsakemu tudi neizvežbanemu smučarju. Pota so na novo markirana čez Zamlako, Konjarjev »front«, zlasti vožnja nizdol čez Plavški rovt ali na Hruško planino ali pa na Dovje zelo lepa in lahka.

Prednost skalaške smučarske koče, ki bo oskrbovana tudi poleti, je v tem, da bodo prenočišča in hrana zelo poceni, ker klub ne bo iskal bogvekakšnih dobičkov. Ugodna je tudi za smučarje, ki se pripeljejo z vlaki, ker so z Jesenic v dveh urah na Rožci. Svečano otvoritev in blagoslovitev koče bo v nedeljo 9. oktobra ob 11 dopoldne. V slučaju slabega vremena se vrši otvoritev prihodnjo nedeljo ob istem času. Turistovski vlak bo še vedno vozil. Turisti in planinci, udeležite v polnem številu te svečanosti.

Slovenec, 8. oktober 1932



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti