Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.06.1997

Delo, Šport: ... Trideset let Alpinističnih novic v Delu

Alpinistične novice bodo čez nekaj dni doživele spoštljiv jubilej, saj bo 28. t. m., minilo 30 let, odkar so se prvič pojavile kot redna tedenska rubrika v Delu. Pod vodstvom novinarja Jožeta Dekleve je rubriko postavil na noge Franci Savenc.
Prvih 19 let je praktično vse članke za rubriko napisal Franci Savenc in le redko ga je kdo dopolnjeval ali pa za kak teden zamenjal. V vsem tem času si je prav zaradi pisanja za Delo le dvakrat vzel štirinajst dni nepretrganih počitnic. Kar nekaj časa je iskal naslednika, potem pa je delo prevzel Tomo Česen, ki sta mu kasneje sledila še Aleš Bjelčevič in Miha Peternel. Vsem trem je Franci Savenc pomagal z nasveti, članki in novičkami, tako da še sedaj skoraj ne mine teden brez kakšnega njegovega prispevka.

FRANCI SAVENC

Vedno si je nalagal še obilico drugega dela, tako da je poleg redne zaposlitve na Srednji kemijski šoli, kjer je dočakal upokojitev, ustvaril prav izjemen arhiv podatkov o gorah in alpinizmu. Še posebej skrbno spremlja dogajanja v Himalaji in Karakorumu, tako da je njegova zbirka podatkov o uspešnih in neuspešnih odpravah na osemtisočake verjetno med obsežnejšimi na svetu.
Plezati je začel leta 1954 in se naslednje leto včlanil v AO Univerza (sedaj Akademski AO). Ko je plezal Aschenbrennerja, Čopa in Zajedo Travnika (2. ponovitev), so bile to najtežje smeri v Julijskih Alpah. Sodeloval je tudi na prvi slovenski (tedaj jugoslovanski) odpravi v Ande, točneje v Cordillero Real v Boliviji. Že od samega začetka je bil aktiven tudi na organizacijskem področju. V okviru matičnega društva skoraj ni bilo funkcije, ki je ne bi opravljal vsaj krajši čas, deloval pa je tudi v številnih organih PZS in PZJ. Dolga leta je vodil Koordinacijsko komisijo za alpinizem na Planinski zvezi Jugoslavije. Sprva je pisal kronološke vesti za Planinski vestnik, leta 1966 pa je začel pisati tudi članke za Delo.
Mirne duše lahko zapišemo, da pri nas ni alpinista, ki mu vztrajno delo Francija Savenca ne bi koristilo, saj je sodeloval pri izdelavi večine plezalnih vodnikov za naše stene. In teh ni tako malo, je pa res, da so večinoma razprodani.

V zadnjih tridesetih letih se je v alpinizmu zgodilo marsikaj. »Messner je brez kisika priplezal na Mt. Everest, v Himalaji so bile na alpski način preplezane že zelo težke stene. Tudi dosežki najboljših Slovencev so se nekajkrat zapisali v zgodovino. V kopnih stenah je prosto plezanje prineslo nesluten razvoj.« In kaj meni o nekakšnem zastoju razvoja, ki je v zadnjih letih nekako zajel alpinizem. »Razvoj opreme, še bolj pa miselnosti in pristopa h goram je omogočil bliskovit razvoj. Morda je človek prišel že tako blizu svojim mejam, da zahtevajo še nerešeni problemi v Himalaji izredno tveganje. Nekaj takega se je pokazalo tudi letos, ko so Rusi z velikim garanjem na ekspedicijski način preplezali zahodno steno Makaluja. Velik dosežek, vendar pa se kar dva od šestih, ki so stopili na vrh, nista vrnila v bazni tabor.«

M. P

Spominski tabor Slavca Svetičiča
Te dni mineva dve leti, kar je v zahodni steni Gašebruma 4 (7925 m) izginil eden najboljših slovenskih alpinistov Slavc Svetičič. Prijatelji v baznem taboru so po radijski zvezi zadnjič govorili 19. junija 1995, naslednji dan pa so ga še opazili, kako počasi sestopa. Potem je goro zajelo slabo vreme in za Slavcem se je izgubila vsaka sled. V spomin na tega velikega alpinista bo od 4. do 6. julija plezalno gorniški tabor na planini Zapotok. Prijave zbira Tina Horvat Mihelič (tel. (061) 742 288).

M. P.

Sklad za družino B. Mlekuža
Mladinska komisija pri PZS je odprla posebno hranilno knjižico, na kateri zbirajo sredstva za družino Borisa Mlekuža, ki je tragično preminul med vajo GRS na Okrešlju. Številka računa za prispevke, ki bo odprt do konca meseca, je 50120-620-149 05 1300130-129109/83.

M. P.

Grossglockner
Gorski vodnik Rado Nadvešnik je 11. junija s tečajnikoma AO Kamnik Jernejem Perom in Borisom Martinčičem v štirih urah preplezal Pallavicinijev ozebnik v severovzhodni steni Grossglocknerja. V spodnjem delu so bile snežne razmere idealne, zgoraj pa je bil led krhek in trd. Povedali so tudi, da je v gorski skupini Visokih Tur, kamor spada tudi Grossglockner, še veliko snega.
Nadvešnik ima v svojem vodniškem programu še več plezalnih smeri v ostenju Grossglocknerja, zato vabi vse zainteresirane, da ga pokličejo na telefon (061) 825 632.

M. P.

Zbiranje sredstev za družine umrlih
Pri Slovenski posojilnici in hranilnici Kranj je odprt račun za zbiranje sredstev, namenjenih družinama tragično umrlih Luka Karničarja in Rada Markiča. Denar lahko nakažete na številko računa 51500-625-2005 05 1010115-80000.

Na Vrhove prijateljstva
Komisija za mednarodno sodelovanje pri PZS prireja konec junija in julija dva izleta na Vrhove prijateljstva. 28. t. m. bo ob 5. uri zjutraj odhod izpred PZS v Ljubljani na Amariano (1905 m). 12. julija pa ob isti uri na Coglians (Hohe Warte - 2780 m), povratka sta isti dan v večernih urah. Prijave z vplačilom sprejema računovodstvo PZS do četrtka t. i. oziroma 8. julija, vendar ne odlašajte s prijavami zaradi priprave izletov.
 

23.06.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti