Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jesenska oda

Peter Bajec in Primož Bregar (oba AO Železničar) sta v petek, 14. septembra, preplezala novo smer v JZ steni Lešarjeve peči

Lešarjeva peč, JZ stena: Jesenska oda 

Smer poteka v območju očitnega globokega kamina, ki prereže sredino stene od vrha do tal. Previsnim delom se umika levo in desno. Skala je dobra, se pa najdejo tudi odstavki z bolj krušljivo kamnino. Varovanje se malce težje namešča, saj klini ne gredo radi v razpoke. Prav pridejo metulji in kak zatič.

Prva plezala Peter Bajec – Poli in Primož Bregar – Dalenjc (oba AO Železničar) 14. 9. 2012: IV-V, 300 m, 4 h

Dostop: z Vršiča po poti proti Razorju in na odcepu zaviješ desno navzdol (Razor – Mlinarica). Ko si že blizu stene, se na primernem mestu ločiš od poti in se čez zelene livade sprehodiš do vstopa v smer. Z Vršiča je kako poldrugo uro hoda.

Opis: Vstop po kaminu, ko ga zapre previsje zaviješ desno in obplezaš previs (IV) ter se vrneš v kamin in po njem do novega previsa, ki se mu umakneš na levo (ven iz kamina) pod nov previs (sidrišče). Kamin prekoračiš v desno in se po rahlo previsnem razu (dobra skala) vzpneš višje pod previs. Čezenj (V) in po ploščati steni do novega previsa. Zopet čezenj in po ploščah navzgor, nato pa rahlo proti levi nazaj v kamin, ki se strehasto zapre. Tam si urediš udobno sidrišče. Od tu desno, da obplezaš streho in se nad njo vrneš v kamin (IV). Po njemu dokler se previsno ne zapre. Iz zagate se rešiš s plezanjem čez strme, črne plošče na desni (V) do previsa in pod njim v desno, ga obplezaš in nato se zopet vrneš v kamin in po njemu še čez previs (V) do udobnega sidrišča na skalnem roglju. Od tu te gruščnata polička odpelje v levo v nov kamin. Čez previs (IV) in po kaminu navzgor do
gruščnate kotanje pod izstopnim kaminom-zajedo (sidrišče). Po kaminu-zajedi navzgor, čez nekaj previsov (V) dokler te previsje nad tabo ne prisili v umik v levo (sidrišče). Od tu nadaljuješ z vzpenjajočo prečnico proti levi (vmes je malo skalno uho, IV) do žleba in po njemu v lažji svet, kjer se razvežeš. Do poti te čaka še približno 50 m lažjega poplezavanja.
Oprema: 10 različnih klinov ter nekaj metuljev in kakšen zatič.

Sestop: tik nad tabo (kakih 50 m višje) poteka steza s Planje. Vzpneš se do nje in po njej nazaj na Vršič.

Pripravil Peter BajecPoli

16.09.12, 08:09

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti