Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otvoritev Erjavčeve koče na Vršiču

Slovenski narod (1922): V nedeljo dne 30. julija je Slovensko planinsko društvo na slovesen način otvorilo Erjavčevo kočo na Vršiču nad Kranjsko goro, deset minut oddaljeno od italijanske meje in štiri are od bivšega planinskega doma na Vršiču.

. Slovesnosti se je udeležilo okrog 200 planincev to in onstran naših meja, mnogo domačinov, zastopani pa so bili tudi češkoslovaški turisti po svojem odličnem predstavitelju dr. Dvorskem iz Prage. Svečanost se je pričela z božjo službo,
ki jo je nadomestujoč starešino planincev župnika Aljaža, opravil katehet Bonač.
Po evangeliju je imel lep nagovor, v katerem je orisal etičen pomen planinstva, se spominjal nekaterih nesrečnih bratov Rusov, ki so med vojno, gradeč cesto na Vršič, dali življenje za tujo stvar in spe sedal nevzdramni sen pod Prisojnikom ter končno klicat in prosil božji blagoslov na dom, ki naj postane zavetišče planincev, trdnjava narodne misli, spajajoče brate to in onstran meje.
Govor je napravil globok vtis. Po cerkvenem opravilu je kočo otvoril predsednik SPD dr. Fran Tominšek. V govoru je najprvo podal predzgodovino planinskih koč na Vršiču, poudarjajoč, da bi imel na mestu kjer sedaj stoji Erjavčeva koča, stati prvi planinski dom na Vršiču, je označil kot pravičnost usode, da je ta prvotno tuja zgradba v trenutku, ko je vsled neprilik svetovne vojne spremenil sicer ne lastnika, pač pa posestnika, prešla v slovenske roke, očrtal zasluge, ki jih posamezniki pridobili za obnovo koče ter jo proglasil za otvorjeno, apelirajoč na turiste in domačine, naj jo smatrajo za svoje zavetišče ter jo kot tako skrbno čuvajo sebi v korist, domovini v čast. Končno je pozdravil v prerčnih besedah zastopnika češkoslovaških turistov, starega našega prijatelja drja Dvorskega in brate, ki so prišli onkraj naših meja, da poveličajo s svojo prisotnostjo to lepo uspelo planinsko slavje.
Navdušeno pozdravil je nato doktor Dvorsky izročil bratske pozdrave Spolka
češkoslovaških turistov slovenskim planincem, čestitajoč jim na novi velevažni pridobitvi na polju turistike.

Zgraditelj doma na Vršiču, dr. Jos. Tičar je končno poudaril, da bo Erjavčeva
koča vršila se v višji meri svojo nalogo, da bodi srčna vez med brati tostran in onstran Vršiča, kakor preje od kranjskogorske podružnice zgrajeni sedaj žal izgubljeni planinski dom. S tem je bil oficialni del končan, na kar se le razvilo v novem domu in okrog njega veselo planinsko življenje in vrvenje.
K Erjavčevi koči vodi široka, med vojno zgrajena cesta, ki nosi na svojem najzanimivejšem mestu v kamen vklesan napis »Erzherzog Eugen Strasse«. Do koče, ki ima prekrasno okolico z divnim razgledom na Prisojnik, Škrlatico in Špik, je pičle tri ure hoda. V koči je izvrstna oskrba in postrežba.
Gospa Žmitkova je že pri otvoritvi pokazala, da je kos svoji nalogi in da si je planinsko društvo ž njo pridobilo prav dobro oskrbnico.

Slovenski narod, 1. avgust 1922
 

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti