Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Začetki - »težke naveze še čakajo«

Novi tednik (1979) - Ciril Debeljak: ALPINISTIČNI KOTIČEK - VZPONI V TUJINI

Dolžan Aleš in Kovačič Sašo sta začela letos s plezanjem in pristopi v Alpah 16. 7 sta plezala v italijanskem grebenu Matterhorna, vendar sta morala odnehati 200 m pod vrhom (4300 m) zaradi izredne poledice m novega snega.
18. 7 sta se povzpela na Breithorn, prečila nato ledenike in 19. 7. stala na Monte Rosi, drugem najvišjem vrhu Evrope.

Ob prihodu domov je Dolžan v navezi z Borovnikom ponovil Debelakovo smer v SZ smeri Ojstrice in nato še smer »Mimo votline« v Vršičih.
Knez Franček in Smodiš Smiljan sta 20. 7. ponovila eno najtežjih smeri v Julijskih Alpah-Češko v severni steni Široke peči (Čihulova), ki ima oceno VI - (skrajno težavno) s tehnično oceno A2,A3. Smer je bila že nekajkrat ponovljena (to je 7. ponovitev), verjetno v najkrajšem času. Do sedaj so to smer ponavljali večinoma z bivakiranjem (po znanih podatkih je bil dosedanji čas nad 16 ur). Knez in Smodiš sta potrebovala za vzpon 5 ur. Višina smeri je ca. 700 m. Oceno A3 v najtežjem tehničnem delu je Knez razvrednotil na A0, ker je plezal prosto (klin samo za prijem), brez uporabe stopnih zank (lestvic). Tudi prvotna ocena skale ne drži. Do sedaj so vsi govorili o skrajni krušljivosti. Knez pa navaja povsem normalne razmere.

29. 7. so Knez Franček, Smodiš Smiljan in tečajnica Cvetka izplezali novo smer v Veliki Ponci in jo imenovali Smer po levem stebru. Višina nove smeri je 500 m z oceno III.
Najmočnejše naveze se odpravljajo v Francoske in Švicarske Alpe, odkoder lahko v kratkem pričakujemo novice, ki bodo odvisne predvsem od vremenskih in snežnih pogojev. Naši alpinisti (in ne samo celjski) se srečujejo pri plezanju v visokih Alpah s časovno stisko, ki je najboljši plezalci drugih držav skoraj ne poznajo. Čakajo pač pod stenami teden ali mesec, dokler ne dočakajo lepo in ustaljeno vreme. Naši igrajo na srečo, saj so vsi po vrsti amaterji in odvisni od normalnega letnega dopusta. Zato nemalokdaj vstopijo celo v najtežje smeri ob nemogočih pogojih, da se ne vrnejo domov praznih rok.

Ponovno opozarjamo na nevarnosti pri prečenju snežišč in na težave sestope v grapah in koluarjih, kjer je letos veliko snega, ki je v tem času ledenotrd. Na vsako turo s cepinom in vrvjo za varovanje.

Cic
Novi tednik, 2. avgust 1979
 

Vir: dLib

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti