Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.04.1997

Delo, Šport: ... Dve novi smeri Igorja Kalana

Ocena težavnosti za Srečo vrtnice je 8b (X), za Nočno kroniko pa 8a+ (X-) - Uspešni tudi mladi Kranjčani

IGOR KALAN-Letos je v Mišji peči preplezal že dve novi smeri desete težavnostne stopnje. Foto: J. Moulding

Igor Kalan, športni plezalec in alpinist iz Kranja, je v Mišji peči preplezal dve novi smeri. Konec februarja je prvi preplezal Srečo vrtnice, katere težavnost ocenjuje s čisto deseto stopnjo (8b), pred nekaj dnevi pa mu je uspelo še v malenkost lažji smeri, ki jo je imenoval Nočna kronika in ocenil s spodnjo deseto stopnjo (8a+).
Spodnji del Sreče vrtnice je pred tremi leti preplezal Stane Židan. Tedaj je smer dobila tudi ime, ocena spodnjega dela pa je 8a (IX+/X-). Kalan je po šestih dneh poskusov podaljšal smer do roba stene, tako da je sedaj dolga približno 35 metrov in sodi med najdaljše v Mišji peči. Najtežje mesto čaka plezalca tik pod vrhom, ko mora preplezati zadnjo streho, nato pa narediti še nekaj težkih gibov do roba stene. Smer sta ponovila že Marko Lukič in Aljoša Grom. Lukič je smer naštudiral in preplezal zelo hitro, saj je za vse skupaj porabil en sam dan. Najprej je vstopil v smer varovan od zgoraj, nato pa je bil uspešen v drugem poskusu od spodaj. Po treh vzponih se je ocena cele smeri ustalila pri francoski oceni 8b, ki je enakovredna čisti desetki po lestvici UIAA.
V začetku aprila je Kalan preplezal še eno novo smer in jo poimenoval Nočna kronika. Smer, ki poteka levo od Urbanove, je opremil Silvo Karo. V njej sta dve težki mesti - prehod iz luknje na polovici smeri, kjer je potrebno narediti sedem težkih gibov na majhnih oprimkih, in tik pod vrhom, kjer je Kalan naredil dolg, dinamičen gib in zagozdil roko v poč. Več težav je imel z zgornjim mestom, na katerem je kar petkrat padel. Nočna kronika je za Mišjo peč netipična smer, saj v zgornjem delu ne poteka po kapnikih. Kalan je dolgo mislil, da bo smer lahko ocenil z zgornjo deseto stopnjo, potem pa je v luknji pod prvim težkim mestom našel položaj, v katerem je počival brez uporabe rok. Dober počitek sredi smeri težavnost seveda zmanjša in Kalanova ocena nove smeri je 8a+ (X-).
Tri dobre vzpone je Kalan opravil tudi v Podpeči, kjer je preplezal Podpeč Express (7b+, na pogled), Gor (7c+, flash) in Anacondo (7c+/8a, v 3. poskusu).
Prve uspehe pa dosega tudi nova generacija športnih plezalcev iz Kranja. Svoj do sedaj najboljši vzpon je opravil Luka Zazvonil, ki je na flash preplezal Italijansko blokado (8a) v Podpeči.
Robert Mihajl, ki se s plezanjem ukvarja šele dobro leto dni, je z rdečo piko preplezal Toširo Mikura (8a), Gor (7c+), Podpeč Express (7b/b+) in La Muchacha (7b).

M. P.

Predavanje Ama Dablam
Predavanje Tomaža Humarja in Zvoneta Požgaja o prvenstveni smeri na Ama Dablam bo drevi, 21. t. m. ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Smer sta preplezala Humar in Vanja Furlan, ki se je lani ponesrečil v severni steni Mojstrovke. Za izjemen alpinistični dosežek sta Furlan in Humar prejela tudi mednarodno nagrado Zlati cepin.

M. P.

Vseplezalski žur
Veliki vseplezalski žur, ki ga prireja AO Lj.-Matica, bo v četrtek. 24. t. m., v diskoteki Žabon v Sostrem.

M. P.

Šola AO Novo mesto
Konec lanskega leta so na alpinističnem odseku Novo mesto začeli z alpinistično šolo. Poleg teoretičnih predavanj so imeli tudi več skupnih tur, na katerih so plezali klasične zimske smeri. Nad Vršičem so preplezali Uroševo, Butinarjevo in Pripravniško grapo, na Jezerskem Sinji slap, v Triglavu Slovensko, v Storžiču Kramarjevo smer in v Prisojniku Hudičev žleb.

M. P.

Na Kilimandžaro!
Ob koncu leta oziroma v prvih tednih 1998 organiziramo treking v Keniji in Tanzaniji. Udeleženci odprave se bodo lahko povzpeli na Mt. Kenya in Kilimandžaro. Informacije na tel. 0609/614203.

Sneguljčica
Silvo Babič in Špela Hleb sta v severni steni Male Ojstrice preplezala novo ledno-snežno smer Sneguljčica (V+/95 st., 90 - 70 st./50 st., 500 m). Smer poteka po grapi, ki jo opazimo po nekaj raztežajih Tschadove smeri v vzhodni steni Ojstrice. V bolj sneženih zimah je v njej verjetno dosti več snega, kot ga je bilo letos. Dve stojišči sta prva plezalca uredila v skali, vsa ostala pa v ledu.

M. P.

Prva dolenjska desetka
Novomeščan Matjaž Erpič je v Mišji peči preplezal Strta srca (8a+ oz. X-) in tako preplezal prvo dolenjsko desetko. Njegov brat Tomaž je preplezal sosednjo smer Twin Peaks (7c+).
Andrej Markovič (AO Novo mesto) in Matej Meglič (AO Tržič) sta v Ospu preplezala tri raztežaje dolgo smer Angelo nero (VIII).

M. P.

Direktna na Črni graben
Tomaž Jeras (AO Železničar) in Dušan Polenik (AO Rašica) sta 13. aprila opravila sedmo ponovitev Direktne na Črni graben v Severni triglavski steni. Jeras je nekaj dni prej plezal Slovensko smer in opazil, da je v vpadnici Črnega grabna navkljub poznemu datumu še vedno dovolj ledu.
Prejšnjo nedeljo sta s Polenikom vstopila in naletela na zelo dober sneg in led, ki pa je bil na nekaterih mestih zelo tenak. V spodnjem delu naklonina ne popušča, na enem mestu pa sta plezala celo po rahlo previsnem snegu. Verjetno sta imela boljše razmere, kot so jih imeli Oprešnik ter Švab in Bazo, ki so to smer plezali sredi marca.
Za spodnji strmi del sta porabila 6 ur, nato pa nadaljevala po Črnem grabnu. Ker je v višini Gorenjskega turnca ledu dokončno zmanjkalo, sta zavila desno v Skalaško smer, v kateri so bili vsi strmi odstavki kopni. V plastičnih gojzarjih sta bila v skali zelo počasna, zato sta se pozno popoldne (s seboj nista imela opreme za bivak!) odločila za sestop in se po Bavarski spustila nazaj pod steno. Ker jima je zmanjkalo klinov, je bilo nekaj spustov po vrvi precej divjih, vendar pa se je vse srečno izteklo in ob desetih zvečer sta bila spet pod steno.

M. P.

Iz danskih nižin direktno na najvišji vrh sveta
Danec Michael Knakkergaard je bil leta 1994 vojak v BiH, po vrnitvi v domovino pa si je za prisluženi denar kupil delež v neki turistični agenciji. Za alpinizem pa je zanimiv, ker si je zaželel himalajsko avanturo. Vključil se je v komercialno odpravo in - 1995 postal prvi Danec, ki se je povzpel na najvišji vrh sveta. Pa je bil pred tem brez kakršnih koli alpinističnih izkušenj, celo planinskih ne! To mu je dalo polet in naslednje leto se je poskusil povzpeti na Lotse, toda bilo je slabo vreme.
Letos je imel več sreče. Podprla ga je močna računalniška firma, mu dala s seboj računalnik in satelitski telefon ... in po Internetu (http//:www.multi-inform.dk; žal so vsi dokumenti le v danščini) je bilo mogoče sproti spremljati, kako je potekal njegov vzpon na Mt. Vinson, najvišji vrh Antarktike. Hitro za tem je odšel še na Aconcaguo, najvišji vrh Amerike. Očitno se je odločil, da se povzpne na najvišje vrhove sveta! Bo pa jeseni vodil dansko alpinistično odpravo tudi na Makalu.

F. S.

Trije projekti Rusov
Ruski alpinisti se letos lotevajo kar treh »velikih problemov« Himalaje. V zahodno steno Makaluja se odpravlja 11-članska odprava pod vodstvom Sergeja Efimova (53). Odprava iz Novokuznecka (Vladimir Savkov, 12 članov) ima v načrtu prečenje Lotseja: z glavnega (8511 m) na vzhodni (8414 m) vrh in Lotse Šar (8358 m); obljubljajo direktno (satelitsko) povezavo baza - »RISK online«, ki ima svojo stran na Internetu. Odprava iz Severne Osetije pa ima v načrtu novo smer v S steni Everesta.

F. S.

Vodnik po kraljestvu Boča
Planinsko društvo Poljčane je uredilo gozdno učno pot na Boč in z izdajo knjižice »Vodnik po kraljestvu gozdnega Boča« poskrbelo, da se vsak obiskovalec te zanimive gore lahko pouči o vsem kar sreča ali vidi na tej poti; pravi učni pripomoček. Naročiti ga je najlažje po telefonu: 062/ 825-080 Janko Kovačič ali 825-063 Vida Mali.

F. S.

Prvenstveni spust v dolino Belega potoka
Rajko Lotrič in Mitja Peternel (oba AO Mojstrana) sta 13. aprila smučala z grebena pod Vrhom nad Mužici v dolino Belega potoka. 600 metrov visoko smer, ki je ni presmučal še nihče pred njima, sta ocenila IV-, S4+. Zgornji del žleba je širši in položnejši (30 st.), potem pa se zoži na 4 metre, naklonina pa preseže 40 stopinj. Na najožjem mestu je bil snežni jezik širok le en meter. Spodnji del sta presmučala pod severno steno Kukove špice.
Peternel je 5. aprila sam opravil prvo ponovitev alpinističnega smuka s SZ grebena Kukove špice v Beli potok (III+, 500 m).

M. P.
 

21.04.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti