Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.04.1997

Delo, Šport: ... Lukič preplezal Nebeške zvonove

Nebeške zvonove (VIII+/XI-) je prvi preplezal Franček Knez - Lukič preplezal najdaljšo smer v Mišji peči
Eden izmed naših najboljših plezalcev Marko Lukič je v lepem marčevskem vremenu na pogled preplezal smer Nebeški zvonovi v Golarjevi peči nad Logarsko dolino, opravil pa je tudi več dobrih vzponov v Mišji peči.
Nebeške zvonove v Golarjevi peči je prvi preplezal Franček Knez. Po besedah Marka Lukiča, ki je prosto ponovitev opravil v navezi z ženo Alenko, je tako smer lahko potegnil le izreden alpinist, kot je bil Franček Knez, saj je v strmi in težki steni našel izredne prehode. Skala je za naše hribe, ki slovijo kot krušljivi, kar dobra. V smeri je kar nekaj klinov, tako da potrebujejo ponavljalci le še nekaj klinov ter metulje in zatiče. Prvo prosto ponovitev Nebeških zvonov je lani poleti opravil Albin Simonič in težavnost posameznih raztežajev ocenil z VIII+, VII+, VIII+/IX-, VIII+/IX- in IV. Lukič je smer preplezal na pogled, kar pomeni, da je kot prvi v navezi prosto preplezal vse raztežaje v prvem poskusu.

MARKO LUKIČ - Uspešen začetek plezalne sezone.
(Foto: Matjaž Fištravec)

Marko Lukič je pozimi pogosto plezal tudi v našem najboljšem plezališču Mišja peč. Ponovil je Pikovo damo (8b oz. X) in Popaja (8a+ oz. X-), najboljši vzpon pa je opravil v osrednjem delu plezališča, kjer je preplezal podaljšek Giljotine do roba stene. Tako je nastala najdaljša smer v Mišji peči, dolga dobrih 40 metrov. V njej je kar 23 svedrovcev, vendar pa Lukič zaradi trenja vrvi vseh ni vpel. Ko je bil lani dvakrat v smeri, je bilo najtežje mesto mokro. Letos je bil uspešen tretji dan. Novo smer je poimenoval Bastilla, zanjo pa predlaga oceno 8b/b+ ali pa morda 8b+. Spodnji del zasluži oceno 8a+, potem pa se plezalec lahko zelo dobro odpočije. Takoj nad počitkom čaka plezalca streha, ki je najtežje mesto v smeri. Lukič meni, da je smer težja od Pikove dame in Sreče vrtnice.

M. P.

ČISTA DESETKA PRI TRINAJSTIH LETIH - Mlada škofjeloška plezalca Blaž Rant (13 let, na sliki) in Primož Žitnik (15 let) sta velikonočne praznike preživela v Mišji peči, kjer sta se lotila Mrtvaškega plesa (8b oz. X). V treh dneh sta dodobra spoznala smer, se čez en teden vrnila in jo 5. aprila oba tudi uspešno preplezala. S tem vzponom sta Blaž Rant in Primož Žitnik najmlajša slovenska plezalca, ki jima je uspelo preplezati smer ocenjeno s čisto desetko. Dosežek je pomemben tudi v svetovnem merilu!

M. P.

Jensterle preplezal Chiquito
Franc Jensterle, drugo uvrščeni na lanskem državnem prvenstvu v športnem plezanju, je v Mišji peči v četrtem poskusu preplezal Chiquito. Namesto dosedanje ocene 8b+ predlaga malo nižjo 8b. Ponovil je tudi Kalanovo smer Lahko noč, Irena (8b) in Highlanderja (8a+/b), za katerega je potreboval 5 poskusov, čeprav mu ključno mesto ni ustrezalo. Serijo dobrih vzponov je zaključil s Samsaro (8a). Vse štiri smeri je preplezal v dveh tednih marca.
Sabina Sovinc je marca v Mišji peči preplezala tri smeri zgornje devete stopnje: JSFK (7c+ oz. IX+), Preobrazbo (7c/c+) in Moano (7c). M. P.

Zbiranje diapozitivov za zbirko plazovi
Podkomisija za reševanje iz plazov pri GRS Slovenije bo še pred zimo izdala zbirko diapozitivov in prosojnico Plazovi. Namenjena bo predavateljem kot učni pripomoček pri podajanju znanj o snegu in snežnih plazovih, štela pa naj bi nekako petdeset enot. Vse, ki imajo primerne posnetke vabijo (odkupna cena 1000 SIT) k sodelovanju. Diapozitive opremljene z naslovom pošiljatelja in seznamom vseh naj pošljejo na Dvoržakovo 9, 1000 Ljubljana, s pripisom Za zbirko plazov; informacije pri uredniku Marku Pintariču (061)127-11-27.

F. S.

Tri desetke v desetih dneh
Uroš Perko (AO Kamnik) je pred smerjo Talk is Cheap (8c oz. X+/XI-), o kateri smo poročali prejšnji teden, v kratkem času desetih dni opravil tri dobre vzpone. Najprej je v Babni preplezal star projekt, v katerem sta pred njim neuspešno poskušala že izvrstna tržaška plezalca Sterni in Bole. Za novo smer, ki se imenuje Vepr Lady, je porabil 4 dni in predlaga oceno 8b/b+ po francoski lestvici. V 25 metrov dolgi previsni smeri, ki je sedaj najtežja v Babni, so ključni štirje zaporedni zelo težki gibi po podprijemih in stranskih oprimkih z zelo slabimi stopi. Do vrha sledi serija še vedno težkih preprijemov, ki predstavljajo predvsem vzdržljivostni problem.
Nekaj dni zatem je opravil 4. ponovitev znane smeri Karies (8b), ki jo je pred leti prvi preplezal Tadej Slabe. To je bila ena prvih tako težkih smeri v naših plezališčih in je dolgo ostajala nerešen problem. Perko je v smeri poskušal že poleti, sedaj pa je potreboval še nekaj poskusov.
Tretjo desetko v desetih dneh je Perko preplezal v Mišji peči, kjer mu je uspelo v Popaju, ki ga je lani jeseni prvi preplezal Igor Kalan in je nadaljevanje smeri Hugo. Gre za balvanski problem v zelo previsni steni, ki ga je Perko za Tržačanom Boletom preplezal šele kot tretji in ga ocenjuje z 8b.

M. P.

Treking
KOTG pri PZS tudi letos organizira treking v Nepalsko Himalajo. Treking bo v maju in v jesenskem obdobju, in sicer v okolico Anapurn, Makaluja in po želji. Čas trekinga bo približno 28 dni. Prijave in informacije o trekingu dobite na PZS, ga. Meta Vukič ali g. Roman Robas.

Plezališča Slovenije
Plezalni vodnik Toma Česna Plezališča Slovenije je dočakal že tretji ponatis. V njem je dodanih preko 60 novih smeri v najbolj obiskanih plezališčih. Knjigo, ki stane 3300 tolarjev, lahko naročite na založbi Sidarta (tel. 061 161 34 73 ali tel./fax 161 25 36), seveda pa se dobi tudi v vseh knjigarnah in v ekonomatu PZS.

M. P.

Izpiti za alpiniste
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA je razpisala spomladanske izpite za sprejem med alpiniste, ki bodo od 9. do 11. maja na Vršiču (Koča na Gozdu). Alpinistični odseki oz. klubi morajo svoje kandidate prijaviti na Planinsko zvezo Slovenije do 25. aprila.

M. P.

Odprava na Everest na internetu
Hrvaška odprava na Mt. Everest, ki se ji je pridružilo tudi več Slovencev - Stojan Burnik, Pavle Kozjek, Bojan Leskošek, Franc Pepevnik, Milan Romih. Smiljan Smodiš in Iztok Tomazin, ima svojo stran tudi na Internetu. Podatki o odpravi se nahajajo na naslovu http://www.nib-ble.si/ski8OOO. Sicer pa ima odprava v Katmanduju tudi poštni naslov (Everest trekking. GPO box 1676, Kamaladi, Kathmandu, Nepal s pripisom za Everest 97).
Iztoka Tomazina so, poleg glavnih sponzorjev, ki smo jih že omenili, podprli še sponzorji Glaxo, AO Tržič, Kolinska, Medis, Draeger, Medias Int., 3M, Nibble, MC Center za informacijski inženiring, Občina Tržič, Gebruder Weiss ter donatorji PD Križe, Ljubljanski sejem, Elektro Primorske, Planika, Vrh, Fidi-farm, Krka, Lek, Beiersdorf, Apollonia, Sanolabor, Lekarna Tržič, Optika Prime, Menjalnica Wilfan in Aleš Pavlin.

M. P.

Samo štirje dnevi lepega vremena
Iz Patagonije, v kateri sta preživela kar tri mesece, sta se vrnila Monika Kambič in Klemen Mali. Plezalno potovanje sta začela v Bariločah in prosto preplezala več do 150 metrov dolgih smeri v granitnih stolpih, potem pa sta odpotovala v bazni tabor pod Fitz Royem, ki je bil njun glavni cilj. V mesecu dni, ki sta ga preživela pod goro, sta imela le štiri povezane dni lepega vremena. Izkoristila sta jih za vzpon na Aguja Guillamet. Na vrh sta priplezala po Levem kuloarju (TD+, 450 m, 4 h). Večina smeri poteka po ledu z naklonino do 65 stopinj, na koncu sta preplezala še dva raztežaja skale (V+).
Takoj po Guillametu sta odšla pod Fitz Roy, ker pa naslednje jutro vreme ni kazalo najbolje, se nista odločila za vzpon. Kasneje se je vreme vendarle izboljšalo, zato sta se vrnila pod Guillamet in preplezala novo varianto v spodnjem delu vzhodnega raza. Prvi dan sta napela vrvi v vstopnem raztežaju, drugi dan pa preplezala še pet raztežajev do stika s Švicarsko smerjo. Nova varianta je tako dolga 230 metrov, najtežje mesto sta ocenila VII-, A2, težave pa nikjer ne padejo pod šesto stopnjo.
Tretji vzpon sta opravila v enem samem dnevu lepega vremena. Zjutraj sta krenila iz baznega tabora, preplezala Avstrijsko smer z varianto (VI+/VI, 55 st., 450 m, 5 h) na Aguja della S in se ponoči vrnila v bazo.
Po enem mesecu sta zapustila skupino Fitz Roya, si ogledala še skupino Paine, nato pa odšla nazaj v Bariloče. Tam sta opravila še prvo prosto ponovitev smeri Varianta Aliaga - Kambič - Olivieri v Cerro Lopezu, ki jo je lani prva preplezala prav Monika s soplezalcema. Težave sta ocenila VII-.
Odpravo so omogočili Medic, Mirage, Občina in AO Mengeš, Brigita Market, Galma, Uršič, Pan Kam, Kalcit, Medico Pharm, Foto Grohar in Jambo.

M. P.

Vzponi Kranjčanov
Aljoša Brlogar ter Žiga in Jože Šter so v ostenju Kalškega grebena nad dolino Kokre konec februarja preplezali prvenstveno Rudijevo smer (sneg 75 st./30 - 60 st., skala II-III,800 m).
Matej Brajnik in Aleš Poljanec sta v Klečici (levo od Debele peči nad Krmo) preplezala novo smer Šnops (III. 75 - 80 st./60 - 45 st., 500 m). Sredi marca sta se vrnila z Jožetom Primožičem, Matejem Ražnom in Borisom Zupancem in vsi skupaj so presmučali spodnjih 300 metrov Šnopsa, saj v zgornjem delu ni bilo dovolj snega. Smučarska ocena je V/S6.
Alenka Jerala in Andrej Prinčič sta 9.3. ponovila smer SZS (VI+/V+, 240 m) v Velikem Skednju.

Športno plezanje
Mladi športni plezalec Erih Obrez (16 let) iz Celja je v navezi z Jernejem Gračnerjem na pogled preplezal Netopirja (6b+), Prečenje (7a). Internacionalno (7a) in Steber spominov (7a) v Veliki osapski steni. Obrez je vse raztežaje plezal kot prvi. Za velikonočne praznike je plezal v domačem plezališču Kotečnik in na pogled mu je uspelo v Čiliju (7a), na fleš v Kolomonu (7b/b+), za Katarzo (7b+/c) pa je porabil tri poskuse. V istem plezališču je Matic Jošt opremil tudi novo smer Veliki ponedeljek (7a+).
Škofjeločan Tomaž Rant je preplezal Goža (8a+) v plezališču Pod Sušo. Blaž Rant in Primož Žitnik sta na pogled preplezala spodnji del Sreče vrtnice (7a) in Albanskega konjaka (6c+) v Mišji peči, Blaž Rant pa je bil uspešen še v spodnjem delu Ptičje perspektive (7b).

M. P.

Popravek
Prvi od najmlajše slovenske plezalne generacije, ki je preplezal Sonce v očeh (8a+), je bil lansko leto Blaž Rant in ne Grega Rant, kot je bilo pomotoma objavljeno. Za napako se opravičujemo.

M. P.
 

14.04.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti