Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.03.1997

Delo, Šport: ... Mednarodno zimsko srečanje na Škotskem

Mednarodnega zimskega srečanja plezalcev na Škotskem, ki je bilo od. 9. do 16. februarja, se je udeležilo 50 plezalcev iz 23 držav. Naša predstavnika Janez Jeglič in Andrej Štremfelj sta spoznala škotsko zimsko plezanje, opravila dobre vzpone in s kratkim predavanjem predstavila naše ledno plezanje. V večernih razgovorih sta ugotovila, da se alpinisti po celem svetu soočajo s podobnimi problemi - varstvom okolja, množičnim obiskom gora, velikim številom nesreč ...
Na Škotskem se je razvila posebna zvrst zimskega plezanja, saj plezajo zasnežene in požlejene skalne smeri izključno z uporabo lednih orodij, ki jih zatikajo v skalne razpoke in zabadajo v zmrznjeno rušo. Smer ima dve različni oceni, ena velja za vzpon v kopni, druga pa v zasneženi skali. Zimske ocene so sestavljene iz rimske in arabske, kjer prva ocenjuje zahtevnost smeri kot celote, druga pa tehnično težavnost najtežjega mesta. Čeprav stene niso višje od 200 ali 300 metrov, nadmorska višina vrhov pa sega le malo čez 1000 metrov, so vzponi zaradi divjega vremena zelo resni. Pogosto piha močan veter, veliko dežuje in sneži, vremenski preobrati pa so pogosti in nepredvidljivi. Udeleženci srečanja so plezali v stenah Cairngorm Mountains. Naša alpinista sta se škotskega načina plezanja hitro privadila in opravila nekaj dobrih vzponov. Z njima sta plezala Anglež Andy Cave in Škot Graeme Ettle. Vsi štirje so 12. 2. preplezali smer Postern (VI, 6) v Shelter Stone Crag, dan kasneje pa še prvenstveno Slovensko smer (IV, 6,200 m) v isti steni.
Edini dan lepega vremena je bil 15. februarja. Andrej Štremfelj je tega dne z Matevžem Lenarčičem ponovil Red Guard (VI, 7. 250 m) v Carn Etchachanu, Janez Jeglič in Andy Cave pa sta opravila prvo prosto ponovitev smeri The Citadel (VII, 8, 270 m). Ker sta s tem rešila enega odprtih plezalnih problemov na Škotskem, je vzpon vzbudil veliko pozornosti. Posamezne raztežaje so prosto preplezali že pred njima, nihče pa ni prosto preplezal cele smeri. The Citadel je sedaj najvišje ocenjena zimska smer na Škotskem s potrjeno oceno, obstaja pa še nekaj smeri z oceno 9, ki še nimajo ponovitve.
Našima alpinistoma so sodelovanje na srečanju omogočili Charlet Moser TERRA šport, KA, Pro Montana, Papi šport, City Wall, CA SKB Leasing in Metal profil Juhant. M. P.

Točno opoldne
Tadej Golob (AO Železničar) in Urban Golob (AO Matica) sta 17. in 18. februarja preplezala prvenstveno smer v desnem boku severne stene Bavha nad dolino Koritnice. Celo smer, razen nekaj metrov, sta preplezala v ledu in snegu. Razmere so bile ves čas odlične, varovanje pa je bilo predvsem v težjih raztežajih zelo slabo. Najtežji raztežaj je bil navpičen, preplezala pa sta ga po slab meter širokem in dobrih 10 centimetrov debelem pasu ledu. Stojišče pod njim je bilo zelo slabo, nad njim tudi, prvo vmesno varovanje je bilo možno namestiti šele po štiridesetih metrih. Če razmere ne bi bile tako dobre, kot so bile, jima smeri verjetno ne bi uspelo preplezati.
Prvi dan sta preplezala dobrih 300 metrov smeri in našla udoben prostor za bivak. Drugi dan sta 150 metrov pod robom stene priplezala na lahko snežno pobočje, po katerem sta napredovala nenavezana. Po 12 urah efektivnega plezanja sta izstopila 18. 2. točno opoldne, kar jima je olajšalo izbiro imena smeri. Nova smer Točno opoldne je visoka 650 metrov, varovala sta 13 raztežajev. kompleksno težavnost smeri sta ocenila V-, najtežja mesta v njej pa 5+.

M. P.

Zbor načelnikov
Zbor načelnikov alpinističnih odsekov in klubov bo v petek, 7. t. m. ob 18. uri v prostorih PD Kranj, Koroška 27, Kranj.

M. P.

Oprimek
V uvodniku nove številke Grifa, revije za raziskovalce nekoristnega sveta, alpinist starejše generacije Mitja Košir protestira proti nerazumni komercializaciji našega gorskega sveta. Ko sem si predstavljal helikopter, ki prevaža debele in grde (težko si predstavljam, da so drugačni) smučarje na vrhove Karavank, ter ratrake, ki zvečer ropotajo in smrdijo po vršiški cesti, ker se lenim turistom ne ljubi peš vleči sank na Vršič, sem postal precej slabe volje. Še dobro, da so me pomirile fotografije sončnih plezališč, Velikonočnih otokov in zgodbe iz Himalaje, ki sledijo uvodniku.

M. P.

500 udeležencev na Arihovo peč
19. pohoda na Arihovo peč nad Šentjakobom v Rožu na avstrijskem Koroškem se je udeležilo rekordno število 500 udeležencev. Poleg domačinov iz Podjune do Zilje in Gur je bilo veliko udeležencev iz Slovenije in Italije, prvič pa tudi planincev iz Hrvaške. Razmere so bile skoraj pomladanske; bilo je sončno in toplo. K uspehu so prispevali tudli sodelavci prirediteljev, ki so pri okrepčevalnicah poskrbeli za dobro počutje udeležencev.

IVAN LUKAN

Vojaško prvenstvo v športnem plezanju
V mestu Jambers v Belgiji je 18. in 19. februarja potekalo mednarodno vojaško prvenstvo v športnem plezanju. Slovensko vojsko so zastopali Klemen Medja (vodja) in tekmovalci Silvo Karo, Miha Kuhar ter Marko Pogorevc. V kvalifikacijah je nastopilo 64 tekmovalcev. Naši trije so smer splezali do vrha, vendar pa se je v polfinale uvrstil le Karo, saj so upoštevali tudi čas, ki ga je plezalec porabil za smer. Karo je tudi polfinalno smer preplezal do vrha, v finalu pa se je uvrstil na šesto mesto. Zmagal je Nemec Cristoph Bucher.
V tekmovalnem sporedu je bila tudi hitrostna preizkušnja dvojic, kjer sta Karo in Kuhar zasedla tretje mesto.

M. P.

Turnosmučarski izlet
Komisija za mednarodno sodelovanje pri PZS prireja v soboto, 15. t. m. enodnevni turnosmučarski izlet na Ankogel nad Mallnitzem. Odhod posebnega avtobusa bo ob 6. uri izpred Planinske zveze Slovenije, Dvoržakova 9,Ljubtjana. Udeleženci bodo lahko smučali ob žičnici na visokogorskih pobočjih Ankogla, ob dobrih snežnih razmerah pa na turnem smuku do doline. Prijave z vplačili sprejema PZS do srede, 12. marca oziroma do zasedbe mest v avtobusu. Če bo prijav manj, bo organizator skušal izvesti izlet z individualnim prevozom.

J. P.

Vaja z lavinskimi psi na Bobnarjevega plazu
V soboto, 22. februarja letos, je postaja GRS Kamnik skupaj s podkomisijo za lavinske pse pri Gorski reševalni službi Slovenije na plazišču Bobnarja pod Brano pripravila vajo za lavinske pse, ki so vključeni v delo GRS postaj Slovenije. Preizkusa znanja se je udeležilo 11 psov s svojimi vodniki iz večine naših reševalnih postaj. Psi so morali iskati v plazu zakopane ljudi in večina je svojo nalogo zelo dobro opravila. Vaja je potekala zelo realistično, prav tako kot bi se dogodki odvijali. Če bi prišlo do prave nesreče. S psi lahko reševalci najhitreje najdejo ponesrečence pod snegom, saj imajo psi neprimerno ostrejši vonj kot človek. Prav v plazišču Bobnarja, ki je svoje ime dobil po bobnenju plazov, so reševalcem pred leti pri iskanju ponesrečencev pomagali psi. Vaja, ki je sodila med redne izobraževalne akcije podkomisije za lavinske pse, je izpolnila vsa pričakovanja, reševalci pa so se zavzeli za še več podobnih akcij, s katerimi bi zajeli vse lavinske pse znotraj GRS, hkrati pa so menili, da je dobro, če psi večkrat tako vadijo iskanje ponesrečencev.

M. Š.

Predavanje na Ptuju
Silvo Babič in Špela Hleb bosta imela v Srednješolskem centru Ptuj (Volkmerjeva 19) v torek, 4. t. m., ob 19. uri predavanje o alpinistični in jadralno padalski odpravi v Južno Ameriko z naslovom Aconcagua Čile '96 -Na zemlji in v zraku. Vabljeni!

M. P.
 

03.03.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti