Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.08.1993

Delo, Šport: ... Uspešna sezona naših alpinistov v Andih

Poleg uspešne odprave Alpinističnega odseka Ljubljana-Matica je bila v Peruju tudi odprava Akademskega alpinističnega odseka

Poleg odprave AO Ljubljana Matica (o njihovih uspehih smo že poročali) je bila letos poleti v Peruju tudi odprava AAO. Njeni člani so bili Jasna Bratanič, Tomaž Klinar, Dušan Pichler, Katarina Trontelj (vsi AAO) in Tomaž Petač (AK Vertikala).
Po opravljeni aklimatizaciji so Brataničeva, Klinar in Petač z Marjanom Kovačem (AO Mengeš) in Boštjanom Ložarjem (član odprave AO Lj. Matica) splezali na Artensoraju, o čemer smo v AN poročali že 9. 8.
Naslednji cilj Klinarja in Brataničeve je bila J stena Pisca (5752 m). 18. 7. sta vstopila v steno. Po težavah z nevarno krajno počjo sta nad spodnjo stopnjo zavila levo in v 50-70 gazila pršič. Po žlebu sta prišla do navpičnega skoka, ki je bil za dve pedi na debelo prekrit s puhlim ledom. Po tem težavnem raztežaju pa sta hitro dosegla rob stene, od koder sta rabila do vrha le še slabo uro. Plezala sta v vpadnici seraka, ki je levo od vrha. Njun vzpon je potekal nekoliko levo od smeri, ki je vrisana v vodničku Ph. Beauda Peruvian Andes. Vendar pa menita, da verjetno ne gre za prvenstveno smer, saj je stena precej plezana. Pa tudi če natanko tam ni še nihče plezal, je njuna smer po težavah, zahtevnosti in nevarnostih praktično enakovredna smeri iz vodnička - v lednih stenah pač ni mogoče govoriti o različnih smereh, če so si le nekaj metrov narazen. Svoj vzpon sta ocenila TD, 90/50°-70°, 400 metrov, plezala pa sta pet ur.
23. 7. pa sta se po normalni smeri povzpela na Huascaren Sur (6768 m). Od tabora 1 do vrha sta rabila sedem ur in pol. Z njima je bil tudi Pichler, ki pa zaradi zdravstvenih težav ni dosegel vrha. .
Trontljeva pa je imela smučarske cilje. Sredi julija je smučala z roba, ki predstavlja stik med J in JZ steno Artensoraja.
Odpravo so finančno podprli Delo, ADD Servis, BIT, Gostinsko podjetje Vič, Belinka in IS občine Lj.-Center, materialno pa Nordwest Sport iz Gorice, Maximarket, Kolinska, Porenta, Slovenijašport, Emona - mesna industrija Zalog, Krka in Mikrocop.
Danes predstavljeni vzponi so le dopolnilo letošnjim sijajnim uspehom slovenskih alpinistov v Andih. Slovenska smer v Chacraraju (Kozjek, Kresal), Pot v pekel v Huascaranu (Kovač, Petač, Ložar) in še vrsta nekoliko manj pomembnih vzponov uvrščajo slovenski alpinizem v perujskih Andih na prvo mesto v tej sezoni.

MIHA PETERNEL

EDEN IZMED SEDEMNAJSTIH RAZTEŽAJEV - Slovenske smeri (VII, A2) v vzhodni steni Chacraraja, ki sta jo prva splezala Pavle Kozjek in Grega Kresal 18. in 19. julija.

Bohinj: tekma v vzporednem in hitrostnem plezanju
Alpinistični odsek Bohinj (PD Bohinjska Bistrica in PD Srednja vas) prireja 4. septembra ob 14. uri na Skalci ob Bohinjskem jezeru tekmovanje v vzporednem in hitrostnem plezanju. Tekma bo zelo pisana, saj bo v štirih starostnih kategorijah, ločeno za članice, smeri pa bodo na naravni steni, toda deloma tudi z umetnimi oprimki.
Najmlajši (letnik 1980 in mlajši) se bodo pomerili v smeri pete težavnostne stopnje, rojeni v letih 1979-76 bodo imeli za stopnjo težjo smer, najtežjo pa člani (letnik 1975 in starejši), ki bodo v predtekmovanju plezali smer imenovano Mona (VIII+) in Barje (VIII), sicer pa smer VII. stopnje, in članice VI; možen bo predhoden ogled smeri. Za veterane (letnik 1953 in starejši) pa so rezervirali znano smer Raz Skalce (IV).
Organizatorji sprejemajo prijave telefonično na 064/721-216, ah pa ne dan tekmovanja (med 9. in 12. uro) v Plezalni šoli Bohinj (tik pod Skalco). Če bo slabo vreme, bodo organizatorji tekmovanje preložili, javnost pa obvestili po radiju v soboto dopoldan.
Ker bodo tekmovanja potekala vzporedno in žele, da tekma ne bi bila daljša od štirih ur, si organizatorji pridržujejo pravico spremembe pravil.
Najboljši trije v vsaki kategoriji bodo prejeli pokale, za člansko kategorijo (moško in žensko) pa je predviden tudi nagradni sklad v višini 100.000 tolarjev in praktične nagrade. Štartnina je 500 tolarjev, vsak tekmovalec pa bo prejel priložnostno majico.

FRANCI SAVENC

Walkerjev steber v 17 urah
Peter Mežnar (Soški AO) in Matic Jošt (AO Celje) navkljub spremenljivemu vremenu v Grandes Jorasses naletela na dobre razmere
V juliju in začetku avgusta sta Peter Mežnar (Soški AO) in Matic Jošt (AO Celje) preplezala vrsto dobrih smeri v naših in tujih stenah. Začela sta pri nas. V Šitah sta zlezla Zajedo (VI) in nadaljevala do roba stene po Jesihovi, v severni steni Planje sta navkljub mrzlemu vremenu prosto ponovila Grošljevo (VII/1V-V, 500 m).
V Vršacu sta preplezala Manilo (V + III. 350 m), ker pa sta prepletala tudi spodnji del po Ceklinovi, je bilo celotnega vzpona 850 metrov.
Vsak od njiju pa je splezal tudi eno smer z drugim soplezalcem: Mežnar je s Špelo Stres ponovil Kozorogovo v južni steni Planje (VI/V, 200 m), Matic Jošt pa s svojim očetom Silvestrom Joštom Zmaja v Ojstrici (VII-/ V, 450 m). Silvester je star 47 let, prvič pa je Zmaja splezal leta 1969. Po teh pripravljalnih vzponih sta odpotovala najprej v Val di Melo, potem pa še v Camonix. Vreme je bilo sicer sončno, vendar pa so bile predvsem v Chamonixu skoraj vsako popoldne in večer nevihte. Od 14 dni, ki sta jih prebila v Chamonixu, so bili le štirje brez nevihte. Vse smeri na tej turneji, razen Walkerjevega stebra, sta splezala prosto.
V Val di Melu sta najprej preplezala klasično smer Luna nascente (VII-/V, 300 m), potem pa sta se preizkusila v smeri II Muro del silencio (VII/V, 150 m). Trije raztežaji te smeri vodijo po ploščah brez razčlemb. Preplezala sta tudi smer Morti viventi (VII+, 50 m, do nje sta prišla po L'Alba del nirvana (V+, 200 m) in Nuove dimensione (VII-/V, 150 m). Za slovo od Mela pa sta v enem dnevu preplezala Piedi di piombo (VII+/VI, 300 m) in Oceano irrazionale (VII/VI, 400 m).
Potem sta se preselila v Chamonix. V JZ steni Druja sta preplezala Ameriško direktno (ED-, VII-/V-VI). Kot večina navez sta plezala do zagozdenega bloka, nato pa se ob vrvi spustila nazaj pod steno. Za vzpon sta porabila 6 ur in pol.
V spodnjih stenah Envers des Aiguilles sta ponovila Voie Georges (TD-, V, 280 m) in Niagara (ED-, en raztežaj 6c, drugo od 5+ do 6b, obvezna mesta do 6b, 280 m).
Na koncu pa sta se lotila še Walkerjevega stebra (ED-, V+/A1, 1200 m) v severni steni Grandes Jorasses. Vstopila sta ob pol sedmih zvečer in do teme splezala 8 raztežajev. Naslednje jutro sta po bivaku nadaljevala in ob sedmih zvečer stala na vrhu. Razmere so se jima zdele kar ugodne, saj je v steni ni bilo veliko ledu. Čeprav je v tej smeri včasih prava gneča, nista Jošt in Mežnar v njej srečala nikogar. Za smer sta porabila 16 do 17 ur efektivnega plezanja.

MIHA PETERNEL

Odprava Gharwal '93 je že odšla na pot
Člani odprave nameravajo preplezati dve zahtevni smeri na šesttisočaka - Stroški 20.000 dolarjev
V ponedeljek, 16. avgusta je iz Ljubljane odpotovala alpinistična odprava, katere člani so Miha Kajzelj, Matjaž Jamnik, Mare Vrevc in Miha Vreča (vsi AK Vertikala) in zdravnika dr. Milan Kotnik in dr. Aleksander Aničin.
Naveza Kajzelj-Jamnik si je za cilj izbrala do sedaj še nepreplezano zahodno steno Baghiratija IV (6193 m). Stena je skalna, navpična in visoka približno 1000 m. V njej so poskušali že Japonci in dve naši navezi. Pred leti je Franček Knez s soplezalcem preplezal spodnjo tretjino stene, potem pa zaradi slabega vremena obrnil. Lani pa sta bila Kešnar in Kovač, vendar pa jima je slabo vreme onemogočilo kak resnejši poskus. Kajzelj in Jamnik predvidevata, da bosta za vzpon in sestop porabila pet dni.
Vreča in Vrevc pa nameravata preplezati SV steno Mande II (6558 m). Po dostopnih podatkih je do sedaj vrh osvojila le ameriška odprava iz leta 1982 s pristopom z južne strani. V SV steni, ki je visoka 1200 m, pa še ni bilo resnih poskusov. Preplezat nameravata osrednji steber, kjer pričakujeta težavno kombinirano plezanje v skali in ledu. Za vzpon in sestop predvidevata pet dni.
Člani odprave menijo, da je plezanje težavnih smeri na šesttisočake dobra alternativa vzponom na osemtisočake. Pri osemtisočakih nastopajo predvsem problemi, povezani z višino, pri plezanju na šesttisočake pa prevladujejo tehnične težave. Poleg tega pa so odprave na šesttisočake organizacijsko lažje izvedljive in cenejše.
Celotni stroški odprave znašajo 20.000 USD. Odpravo so podprli KOTG, KA, Gaby sport, Petrol in številni drugi sponzorji.
Pri premagovanju birokratskih ovir jim je pomagal gospod Janez Golobič, direktor podjetja Yugointraco v New Delhiju.

MIHA PETERNEL

Novice s športnega plezanja
Primož Grilc (AO Lj.-Matica, PD Špik) je 15. 8. ponovil smer Sonce v očeh (8a+) v Mišji peči. Preplezal pa le tudi smeri Minulet (7b) in Runo (7b) v Mišji peči ter W. Cat (7c) in Jazz (7b+) v Retovju.
Miha Kajzelj je v enem dnevu naštudiral in prosto ponovil Gobo v Ospu.
Betka Galičič in Miranda Ortar sta zadnji teden julija in prvi teden avgusta obiskali francoska plezališča v okolici Briancona v dolini reke Durance. Tu je Miranda Ortar na pogled splezala Grande illusion in L'Amante peligiense (obe sta ocenjeni 7a+), poleg tega pa ji je na pogled uspelo še v treh smereh z oceno 7a in v eni z oceno 6c+/ 7a. Splezala je tudi veliko lažjih smeri. Poročata, da je v tem območju več zanimivih manjših plezališč. Smeri so težke do 7b, najde pa se tudi kakšna težja. Ogledali sta si tudi plezališča v okolici Grenobla, ki pa niso preveč uporabna.
Po vrnitvi iz Francije je Miranda Ortar prvič obiskala Bohinjsko Belo in na pogled preplezala smeri: Poezija (7a), Lady (7a+/7b), Pikapolonica (6c) in Gardenija (7a+/7b). Nekaj dni kasneje pa ji je na pogled uspelo v še težji smeri Natalie (7b).
Likar Marko (AO Nova Gorica) je v plezališču Lijak pri Novi Gorici splezal Iluzije (IX). Opravil pa je tudi prvi vzpon po smeri Fly machine (IX/ IX+). Prvi je preplezal tudi smer Oh Nataša (IX/IX+) v plezališču Dolga njiva. V Kotečniku je preplezal Herkulesa (VIII+).
Sašo Prosenjak in Zala Žaže sta preplezala vse nove smeri, ki so jih opremili Italijani (do 6c) in Hard Rain. V raznih plezališčih (Osp, Mišja peč, Kotečnik, Finkenstein) pa sta splezala več smeri, Zala do 6c, Sašo pa do 7b+.
(MP)

Na Vzhodno Kumbakarno
LJUBLJANA - V sejni sobi PZS, Dvoržakova 9, bo danes, 30. t. m., ob 12. uri tiskovna konferenca s predstavitvijo alpinistične odprave AO Železar Štore na Vzhodno Kumbakarno (7468 m) v nepalski Himalaji. Stena tega še nepreplezanega drugega vrha Džanuja je doslej doživela en britanski in dva slovenska poskusa (do 7050 m), tretja slovenska odprava pa je zaradi tragične nesreče Damjana Vidmarja obrnila že na pristopu. Največ možnosti za uspešen vzpon bodo prve dni oktobra, ko je monsuna že konec, ni pa še prenizkih temperatur in zimskih viharjev.

(T. Š.)
 

  30.08.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti