Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tradicionalna spominska slovesnost pod Mrzlim vrhom

Novi glas - Renato Podbersič ml.: V soboto, 18. avgusta, je Društvo Peski 1915–1917 iz Tolmina organiziralo že dvanajsto spominsko slovesnost s sv. mašo za vse padle vojake na soški fronti.

V devetindvajset mesecev trajajočih spopadih od maja 1915 do oktobra 1917 so hudi boji zahtevali številne žrtve med vojaki različnih narodov. Samo na avstro-ogrski strani je na tolminskem delu bojišča padlo skoraj 3000 vojakov, pokopanih na dvanajstih različnih pokopališčih.

Tradicionalno spominsko srečanje je potekalo pred t. i. madžarsko kaverno pod Mrzlim vrhom (1358 m) nad planino Pretovč v čudovitem objemu tolminskih gora. V omenjeni kaverni se nahaja kapelica, ki so jo leta 1917 vklesali madžarski vojaki III. bataljona 46. pehotnega polka avstro-ogrske vojske. Naborni okraj tega polka je bilo južnomadžarsko mesto Szeged z okolico. Kapelica je služila za duhovno oskrbo tik za prvo frontno črto. Mrzli vrh je namreč predstavljal ključni člen avstro-ogrske obrambe na tolminskem mostišču, ki so ga italijanske enote vztrajno napadale. O stiski branilcev-graditeljev in njihovi globoki vernosti priča napis na oltarju v madžarskem jeziku, ki se v slovenskem prevodu glasi: “Devica Marija, mati naša, bodi zaščitnica tvojega ljudstva”. Društvo Peski, ki združuje zanesenjake za zgodovino soške fronte iz Posočja, je oltar pred desetletjem zgledno obnovilo. Spomin na krute dogodke in prošnja, da se nikoli več ne bi ponovili, sta še živa med ljudmi. To vsako leto dokazuje številčna udeležba na slovesnosti od blizu in daleč. Med drugimi so se prireditve udeležili predstavniki slovenske države in vojske, okoliški župani ter uniformirani predstavniki društev iz Slovenije in Češke, ki negujejo zgodovinski spomin na nekdanje vojaške enote avstro-ogrske vojske. Prišli pa so tudi diplomatski zastopniki iz Madžarske, Slovaške in Ruske federacije.

Slavnostni govornik Zdravko Likar iz ustanove “Fundacija Poti miru v Posočju” je v svojem nagovoru poudaril predvsem stisko vojakov, ki so se znašli v krutih bojih na Mrzlem vrhu, kar je ponazoril tudi z odlomki iz dnevnikov vojakov, ki so se borili na Mrzlem vrhu.
Sledila je sv. maša, ki jo je daroval Milan Pregelj iz Vojaškega vikariata Slovenske vojske, somaševali pa so policijski vikar Janez Novak, tolminski župnik Damijan Bajec, Cvetko Valič iz Kromberka in Ivan Gregorc iz Drežnice. Vojaški vikar Pregelj je v pridigi opozoril, da je potrebno spoštovati žrtve spopadov, da bi znali živeti v miru. Za ubrano pesem med celotno slovesnostjo je poskrbel župnijski pevski zbor iz Tolmina.

Renato Podbersič ml.

31.08.2012

Časnik.si - Renato Podbersič (19.08.2012): Tradicionalna slovesnost pod Mrzlim vrhom

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti