Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.02.1997

Delo, Šport: ... Spominska smer v Loški steni

DIVJA STENA - Severna stena Bavha sodi med najbolj divje v naših gorah.
Vrisana je nova smer Nekoč so bili bojevniki.

Odjuga, ki je v januarju zajela naše kraje, je v gorah dodobra predelala snežno odejo in v marsikateri steni je nastal trd sneg in led. Dobre razmere sta izkoristila Tadej Golob in Štefan Mlinarič (oba AO Železničar) in med 1. in 3. februarjem v ostenju Loške stene nad dolino Koritnice preplezala prvenstveno smer »Nekoč so bili bojevniki«. Posvetila sta jo trem alpinistom AO Železničar, Vanji Furlanu, Žigi Petriču in Bojanu Počkarju, ki se lani niso vrnili z gora.
Smer poteka v levem delu severne stene Bavha, enega izmed vrhov v grebenu Loške stene. Celo smer sta preplezala po ledu in snegu, le na izstopu sta imela nekaj metrov skale. V spodnjem delu so bile snežne razmere odlične, pod vrhom pa so se nekoliko poslabšale. Težave v smeri niso popustile do zadnjega raztežaja. V osmem raztežaju, ki je bil najtežji, sta preplezala 20 metrov visoko požlejeno ploščo z naklonino 75 stopinj, v kateri jima ni uspelo urediti učinkovitega varovanja. Tudi nekaj varovališč sta imela precej slabih.
Veliko težav sta imela z lednimi kladivi. Mlinariču se je zlomil vijak, ki drži kladivo in mu je to že v spodnji tretjini odletelo v globino, potem pa se mu je zaradi tega razmajalo še oklo. Golobu pa se je zlomil vijak, ki drži oklo, tako da mu ni mogel več zaupati. Zato je najtežji raztežaj preplezal z dvema cepinoma in enim lednim kladivom, Mlinarič pa mu je sledil z enim razmajanim kladivom. Čeprav si je pomagal z vrvjo, je v prečki padel in izpulil vse vmesne kline in enega od treh na stojišču.
Za 620 metrov visoko smer sta porabila 24 ur efektivnega plezanja. Po francosko kanadski lestvici za ocenjevanje lednih smeri, ki je še nista najbolj vajena, sta zahtevnost smeri ocenila V+, težavnost 6, eno tehnično mesto pa A1.

M. P.

Jernej Grudnik najhitrejši v Bohinju
Pod Skalco v Bohinju je bilo 16. 2. že peto tekmovanje v plezanju zaledenelih slapov, ki se ga vsako leto udeleži večina naših najboljših lednih plezalcev. Letos je organizatorjem nekoliko ponagajalo pretoplo vreme, saj jim je dobro zamrznil samo spodnji del slapu, led v zgornjem delu pa so morali zaradi varnosti pred tekmo odbiti.
Tako kot vsako leto so tudi letos tekmovali v hitrostnem plezanju. V finale se je iz predtekmovanja uvrstilo osem najhitrejših moških in štiri ženske. Prvič so na tekmovanju sodelovali tudi tujci, saj sta se ga udeležila Philipe in Marie Pierre Dufrene iz Francije. Po paralelnem plezanju finalistov so se za prvo mesto pomerili Jernej Grudnik in Marko Čar ter Marie Pierre Dufrene in Jasna Pečjak. Pri moških je zmagal Jernej Grudnik, ki je letos preplezal že precej zahtevnih slapov, pri ženskah pa je zmaga odšla v Francijo.
Po tekmovanju so organizatorji podelili tudi pokal za Memorial Slavca Svetičiča najuspešnejšemu na vseh petih tekmah. Prejel ga je Pavle Kozjek, drugo mesto je osvojil Marko Čar in tretje Jernej Grudnik. Posebne nagrade so prejeli tudi Grega Kresal, Pavle Kozjek, Dušan Debelak, Janko Meglič in Franc Ferjan, ki so sodelovali na vseh petih tekmah.
Izvedbo letošnje prireditve so omogočili Lipa, Zavod za gozdove - enota Pokljuka, PD Bled in Bohinjska Bistrica, Color, Gorenjka, Didakt, Constant in Alpe.
Rezultati, moški: 1. Jernej Grudnik (AK Planika), 2. Marko Čar (AO Žiri), 3. Rado Nadvešnik (AO Kamnik), 4. Pavle Kozjek, 5. Andrej Pečjak, 6. Franc Ferjan, 7. Bojan Leskošek, 8. Grega Kresal; ženske: 1. Marie Pierre Dufrene (Francija), 2. Jasna Pečjak (AO Domžale), 3. Alenka Jerala (AO Kranj), 4. Andreja Belavič. M. P.

Vodnik za Pot kurirjev in vezistov
V sedemindvajsetih letih, kolikor je minilo od otvoritve Transverzale kurirjev in vezistov NOV Slovenije, se je na več kot 1000 km dolgi poti marsikaj spremenilo, sprejeli pa so tudi nekaj sprememb, da bi »Pot kurirjev in vezistov«, kot se po novem imenuje (čeprav je kratica še vedno TV), ognila prometnim cestam in da bi - če je le mogoče - potekala po markiranih planinskih poteh. Odločitev za izdajo novega vodnika, pa tudi dnevnika (tisti, ki so začeli pot s starim, ga bodo seveda lahko koristili še naprej), je bila zato nujna.
Novi vodnik (3., dopolnjena in popravljena izdaja), ki ga je napisal dosedanji avtor Jože Dobnik, je že v tiskarni in če bo šlo vse po sreči, bo natisnjen prihodnji mesec, predstavitev pa načrtujejo v začetku maja, ko bodo po predvidevanjih dokončana obnova, zlasti markiranje novih delov poti.
Seznam vseh sprememb na poti od Gančanov v Prekmurju do Slavnika v Slovenskem Primorju, je obsežen, zato omenimo le spremembo kontrolnih točk: odpravljene so v Lenartu, Trbovljah in Koči na Hleviški planini, nove pa so na Zavrhu, v Partizanski tiskarni Slovenija in v Planinski koči na Kozleku. Nova je tudi grafična podoba (delo Marka Marinška): na zeleni podlagi, ki ponazarja travnike in gozdove, sta nakazana profila kurirja in vezista, ki zreta v isto smer, k istemu cilju - zmagi. Ob levem robu pa je na rumeni podlagi črn napis »Pot kurirjev«, ki se na spodnjem modrem robu nadaljuje z belimi črkami »in vezistov«. Rumena in črna sta barvi Pošte Slovenije, modra in bela pa Telekoma Slovenije, ki sta se zavezala za vzdrževanje. Nova je tudi markacija: okrogla z modrim kolobarjem in rumeno piko na sredi.

FRANCI SAVENC

Zimski tečaj
Zimski začetniški alpinistični tečaj na Komni, ki ga prireja Podkomisija za vzgojo in izobraževanje na PZS, bo med 23. in 29. marcem. Tečajniki morajo imeti turno smučarsko in osnovno plezalno opremo. Prijave tečajnikov in inštruktorjev zbirajo do 7. marca na Planinski zvezi Slovenije, Dvoržakova 9, Ljubljana, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.

M. P.

Teden turnega smučanja
Davo Karničar, ki je sredi priprav na smučanje z Everesta, organizira teden turnega in ekstremnega smučanja na Ljubelju. Udeleženci bodo opravili več turnih smukov po okoliških gorah, ob večerih pa bo Davo Karničar imel tudi nekaj krajših predavanj o smučanju izven urejenih smučišč in pripravi opreme. Na voljo sta dva termina (9.3. -14.3. in 25. 3. - 30.3.), podrobnejše informacije pa lahko dobite na telefonu (064) 50 925 ali 0609 641 490 (Matija Koren).

M. P.

Nirvana še dvakrat ponovljena
Ledeni slap Nirvana (6) v Logarski dolini, ki je bil to zimo prvič preplezan, je bil ponovljen že petkrat. O prvih treh ponovitvah smo že poročali, četrto in peto pa sta opravili navezi Gregor Kresal - Matevž Gradišek in David Kucler - Simon Modrijan.
Modrijan je soliral tudi slap Fulova rida v Krnici in tako opravil prvo ponovitev.

M. P.

Po Turski gori
V petek, 7. 2., popoldne je Andrej Markovič vstopil v Kotliško grapo in se v njej tako zaplezal, da je prišel na Kotliče šele naslednje jutro. Navkljub celonočni hoji in plezanju je 8.2. ponovil še smer Jupiter, magija, bivak (90 st., IV+,/30-60 st., 450 m) v JV steni Turske gore, nato pa prespal noč v Bivaku pod Skuto. 9. februarja je v JZ steni Turske gore preplezal prvenstveno smer Smisel nesmisla (90 st. 5-, V+ v skali / 60-70 st., v skali III-IV, 400 m, 2 h), v kateri je imel idealne razmere. Nedeljo je zaključil s solo ponovitvijo Turskega slapu (90 st./60 st., 420 m, 1 h).

M. P.

Slapovi po Julijcih
Armand Polegek in Tomaž Erpič sta 8. februarja opravila četrto ponovitev ledenega slapu Kristusova zadnja večerja.
Andrej Štremfelj in Marko Čar sta v enem dnevu preplezala Centralni slap, Rariteto in Rastlinco v Tamarju. Rastlinco sta ponovila tudi Marjan Kovač in Janez Kešnar.

Najtežji slap na Štajerskem
Jernej Grudnik in Cene Roban sta 11. februarja v Robanovem kotu preplezala prvenstveni slap, ki je po njunem mnenju do sedaj najtežji v Zgornjesavinjski in Logarski dolini. Našla sta ga v Brezovskem grabnu pod ostenjem Poljskih devic. Prvi raztežaj poteka po slabem ledu z gobicami in pripelje na slabo stojišče. Sledi ključ smeri - 25 metrov plezanja med previsnimi ledenimi gobami. Potem ju je čakala še 15 metrov visoka navpična sveča, nad njo pa je plezanje postalo lažje. Tehnične težave v Centralnem Brezovskem slapu, kot sta ga imenovala, sta ocenila s 6. stopnjo.
Prvo ponovitev sta opravila Tržičana Aljaž Anderle in Klemen Premrl. Povedala sta, da je plezanje v 110 metrov visokem slapu tehnično zahtevno in potrdila oceno prvih plezalcev.
V Brezovskem grabnu pa sta Andrej Grudnik in Anton Pavlič 11. 2. preplezala še en nov slap. Levi Brezovski slap (5+/4,160 m) se začne s kratko svečo, najtežji pa je bil zadnji raztezaj, saj sta naletela na slab in navpičen led.
A.Grudnik in Pavlič sta preplezala še dva nova slapova v Logarski dolini: Centralni slap pod Pasjim sedlom (3-4,60 m) in Desni slap pod Pasjim sedlom (3,100 m).

M. P.

24.02.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti