Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klic v sili

URSZR: ... na 112, ko ni signala omrežja vašega operaterja

Klic v sili na številko 112 je storitev, ki jo brez izjeme lahko opravite v vseh mobilnih omrežjih, tudi tistih, ki jih za običajne klice ne morete uporabiti. Na številko 112 je tako mogoče klicati tudi na območjih, ki niso pokrita s signalom vašega operaterja, če signal zagotavlja drug operater. Za klice v sili je zelo pomembno, da so kar se da razumljivi, zato nekaj nasvetov, kako ravnati ob klicu v sili, če je na mestu, od koder kličete, slab signal.

Poskusite poiskati mesto, kjer je signal najboljši. Pri tem si pomagajte s prikazovalnikom signala na mobilnem telefonu (simbol antene). Večje število črtic ob simbolu antene pomeni boljši signal. Pomembno je, da ob klicu držite mobilni telefon čim bolj mirno. Priporočljivo je, da ga držite spodaj, tako da z roko čim manj pokrivate aparat. Držanje telefona s celo roko zmanjšuje moč signala. Tudi držanje telefona tesno ob ušesu zmanjšuje moč signala in vpliva na kakovost zveze. Držite telefon kar se da daleč od ušesa, vendar tako, da še slišite pogovor. Če imate slušalke, jih uporabite, saj boste tako telefon lahko dvignili nad glavo, kar bo še dodatno izboljšalo moč signala.

Uporaba telefona na območju šibkega signala tudi znatno poveča porabo baterije, ker telefon deluje s polno močjo. Tudi pri klicu na številko 112 telefon oddaja s polno močjo. Pri uporabi novejših, predvsem pametnih telefonov se poraba energije močno zmanjša, če izključimo UMTS (3G), GPS, Bluetooth in vse aplikacije, ki jih ne potrebujemo.

Če govorne zveze ne morete vzpostaviti, si lahko pomagate tako, da pošljete sporočilo SMS na številko 112. Sporočila SMS na številko 112 je zaenkrat možno pošiljati samo v omrežju Telekoma Slovenije (Mobitel).

Značke:
novosti USP

1 komentarjev na članku "Klic v sili "

Mijo Kovačevič,

Nivo radijskega signala - kvaliteto radijske zveze (telefonskega pogovora) na odročnih lokacijah povečamo tako, da snop antene telefona usmerimo proti bazni postaji.

GSM telefoni imajo vgrajene antene v zgornjem delu aparata, njihov snop je ob navpično postavljenem telefonu pravokoten na telefon. Se pravi, maksimum oddajnega in sprejemnega polja se širi približno horizontalno in malenkostno navzgor okoli telefona. Zato je na visokih lokacijah kot so gore, tam kjer ni v isti ravnini bazne postaje, smiselno aparat nagniti proti dolini kjer predvidevamo bazno postajo tako, da je pravokoten na bazno postajo. Še posebej to velja takrat, ko je optična vidljivost do bazne postaje in ni vmes skalnatih preprek, ki bi povzročile anomalije v razprostiranju signala in njegovi polarizaciji, ali celo preprečile širjenje signala.

V gorah nas močno polje GSM bazne postaje (veliko črtic na LCD prikazovalniku jakosti signala) pogosto lahko tudi zavede. Namreč bazna postaja lahko ima tudi do 10x večjo oddajno moč kot GSM telefon. Če je nameščena globoko v dolini, njene antene pa niso obrnjene v nebo proti vrhu gore, bomo kljub temu, da smo daleč iznad (izven) njenega polja pokrivanja, imeli prikazan večji nivo signala. Ker je maksimalna moč našega GSM telefona komaj do 1/10 moči bazne postaje obstaja verjetnost, da nas bazna postaja sploh ne bo slišala.

V tem primeru, pa tudi v vseh primerih kjer je šibak signal bazne postaje, velja poizkusiti s pošiljanjem tekstovnega SMS sporočila. Za pogovor digitalna telefonija uporablja veliko pasovno širino (potrebno je prenesti veliko bitov), kar pomeni ob neki mali oddajni moči telefona toliko manjši domet. Pri oddaji SMS sporočila pa so paketi podatkov zelo majhni in za njihov prenos ni potrebna velika pasovna širina. To ima za posledico, da se vsa, sicer majhna oddajna moč porazdeli v ozek pas in s tem doseže opazno večji domet telefona.

Če radijski signal ponazorimo z vodo: ko 1 dcl vode zlijemo v širokem pasu po tleh, doseže krak vode razdaljo recimo 1 m (pogovor = majhen domet). Ko ta isti dcl vode razlijemo v zelo ozkem pasu, seže krak vode krepko dlje, lahko tudi 5 m daleč (SMS sporočila = večji domet).

V hribih je proti praznjenju GSM baterije (zaradi tega ker nas baza slabo sliši) smiselno imeti GSM izključen, dokler ga zares ne potrebujemo. Sistem deluje tako, da se GSM vsake toliko časa pogovarja z bazno postajo, četudi mi ne opravljamo pogovora. V primeru, ko nas baza slabo sliši, ali pa naš GSM slabo sliši bazo, procesor samodejno dvigne moč oddajnika do maksimuma in s tem povzroči intenzivno praznjenje lastne baterije. Tudi zelo pogosto poizkuša doklicati bazo, če ga ta ne sliši. Ko pa smo v bližini bazne postaje in nas bazna dobro sliši, GSM telefon zniža lastno oddajno moč na minimum, in s tem tudi porabo el. energije.

Pri varčevanju z energijo GSM telefona pomaga tudi to, da izključimo piskanje tipkovnice, zvočnik nastavimo na minimum glasnosti, osvetlitev LCD prikazovalnika zmanjšamo na mimimum.

Tehnika ni vsemogoča, lahko pa jo maksimalno izkoristimo, če jo znamo pravilno uporabljati.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti