Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

BMU Kazbek 2012

PZS: V organizaciji Balkan Mountaineering Union je od 17. do 24. avgusta potekala mednarodna odprava na Kazbek (5033 m), ki sta se jo iz Slovenije udeležila Bojan Rotovnik in Branko Ivanek.

Cilj odprave
Stratovulkan Kazbek (5033 m) je eden izmed najvišjih ter najlepših vrhov Kavkaza. Dviga se v vzhodnem delu osrednjega Kavkaza, njegovo gruzijsko ime pa je Mkinvartsveri (po naše Gora ledenikov, saj jih ima kar devet). Vzpon nanj tehnično ni zahteven, je pa resna gorska tura, ki terja dobro fizično kondicijo in izkušnje v hoji po ledeniku.

Potek odprave (za slovenska udeleženca):

17.08.: Brnik - Istanbul - Trabzon
Polet z letalom Turkish Airlines do Istanbula in po krajšem postanku nadaljevanje leta do Trabzona ob Črnem morju. Nastanitev v hotelu študentskega kampusa »Karadeniz Teknik Universitesi«, kjer je bilo tudi uvodno srečanje članov odprave. Odprava je potekala pod okriljem BMU (Balkan Mountaineering Union).

18.08.: Ogled samostana Sümela, odhod iz Trabzona
Prevoz s kombijem do 50 km oddaljenega samostana v nacionalnem parku Altındere. Ogled samostana, ustanovljenega leta 386. Samostan, vklesan v golo skalo, je bil večkrat prenovljen in razširjen, končno obliko pa je dobil v 18. stoletju. Je ena glavnih atrakcij v okolici.
Po ogledu je sledilo »tradicionalno kosilo« s postrvmi, ki jih gojijo v celotni dolini Altindere. Povratek v Trabzon in prosto popoldne za zadnje nakupe potrebščin za odpravo.
Ob 20. uri se vkrcamo na redni avtobus za Tbilisi.

19.08.: Trabzon - Tbilisi - Kazbegi
Nočni avtobusni prevoz iz Trabzona (Turčija) do Tbilisija (Gruzija). Na meji brez posebnosti, razen tega, da Makedonci rabijo vizo (26 EUR) za vstop v Gruzijo. Vožnja do Tbilisija je trajala 11 ur. Presedemo v kombi in preko prelaza Gudauri (2250 m) po treh urah vožnje prispemo v vas Kazbegi (1700 m). Namestimo se v zelo preprostem hostlu v vasi. Vas je znana tudi pod imenom Stepantsminda.

20.08.: Kazbegi - koča Bethlemi
Po izredno močnih nočnih nevihtah se ob šesti uri odpeljemo do cerkve svete Trojice oz. Gergeti Trinity Church (2170 m). V meglenem vremenu rabimo za vzpon do koče Bethlemi (3653 m) pet in pol ur. Pri prečkanju ledeniškega potoka se Maja iz Makedonije temeljito okopa v njem. Pod kočo prečkamo položni ledenik Gergeti. Namestimo se na tleh v preprostih sobah koče. Ponoči izredno močan veter, zapade tudi dva centimetra novega snega.

21.08.: Aklimatizacija
V dokaj umirjenem ozračju se povzpnemo do kapelice nad kočo na nadmorski višini 3.890 m in nato še dobrih 150 višinskih višje po vzhodnem pobočju Kazbeka.
Popoldan počitek in priprava na vzpon.

22.08.: Vzpon na Kazbek (5033 m)
Dan se prične ob drugi uri zjutraj, na pot se odpravimo točno ob treh. Vzpona se ne udeleži Ružica iz Črne gore zaradi bolečin v hrbtu ter Lazar iz Srbije, ki je ostal že v dolini.
Po treh urah hoje po kopnem ob prvem svitu stopimo na položni ledenik. Na zahodni strani gore se čez ledenik, ki leži docela v Rusiji v lepem in mirnem vremenu povzpnemo do platoja pod vršno piramido. Zadnjih 160 metrov je nekoliko strmejših (35 - 40°) in po devetih urah dosežemo 5033 metrov visok vrh.
Sestop v megli opravimo v štirih urah in po trinajstih smo spet v koči Bethlemi.

23.08.: Sestop v Kazbegi - Tbilisi
V zelo lepem in toplem vremenu ob pol deseti uri pričnemo s sestopom v dolino. Na poti si še ogledamo cerkev svete Trojice nad vasjo. Ob treh popoldan prvi prispemo v vas.
Sledi priprava za odhod v Tbilisi in pakiranje opreme. Ob 23. uri prispemo po nekaj iskanja do hostla v središču Tbilisija. V bližini nam uspe najti še nekaj za pod zob v eni izmed restavracij z gruzijsko hrano. Ob enih zjutraj se Bojan in Branko posloviva od ekipe ter se s taksijem odpraviva na letališče.

24.08.: Tbilisi - Istanbul - Brnik
Ob 4.15 poletiva iz Tbilisija do Istanbula, kjer izkoristiva nekaj ur postanka za kratek obisk Istanbula. S podzemno železnico (1 EUR v eno smer) se odpeljeva do Aksaraya, popijeva turško kavico, opraviva nekaj nakupov v znamenitem Grand Bazarju ter se vrneva na letališče. Ob 13.40 prispeva z vso prtljago na Brnik.

Branko Ivanek 

28.08.2012


 

   Člani odprave:
Turčija: Ersan Başar (organizator in vodja),
Caner Alpay, Cem Kıyak, Müslüm Öndeş , Mehmet Yağcı
Makedonija: Živko Temelkoski, Maja Boskoska, Jonče Ilievski
Črna gora: Edita Files-Bradarić, Ružica Stanković
Srbija: Slobodan Lalić, Lazar Popara
Slovenija: Bojan Rotovnik, Branko Ivanek

 
Naša dva: predsednik PZS in Branč

Vse, tudi na več fotografij: Branko Ivanek
 

 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46158

Novosti