Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Končno nam je uspelo!

PD Tolmin: Na Tolminskem Migovcu povezati dva sistema jam: Migovec in Vrtnarijo

Tako imamo sedaj najdaljši jamski sistem v Sloveniji v skupni dolžini 24.900 metrov raziskanih in izmerjenih rovov. Višinska razlika med vhodom in dnom pa je 975 metrov..

Tolminski jamarji raziskujemo podzemlje Migovca že od leta 1974, od leta 1994 naprej pa sodelujemo z angleškimi kolegi iz Imperial College iz Londona (ICCC). V vseh teh letih smo skupno raziskali nad 30 km rovov. Glavnina podzemlja je v treh sistemih jam: Primadona, Migovec in Vrtnarija. Migovec tako dobi vzdevek "Votla gora".

V zadnjih letih smo poleg vseh ostalih raziskav začeli intenzivno iskati povezavo med tremi sistemi. Možnost povezave smo - po računalniškem tridimenzionalnem modelu - videli na večih mestih. Vendar so bila najbolj obetavna mesta tudi najožja. V večih akcijah smo počasi napredovali, vendar povezave ni in ni bilo.

Tudi na letošnjem raziskovalnem taboru, z imenom "Sledi vetra", smo zgledno sodlovali in v Vrtariji skupaj odkrili nad poltretji kilometer novih delov, ponovno naleteli neslutene lepote, tehnično preplezali kamine in tudi ponovno (neuspešno) poskušali odkriti povezavo med sistemoma Migovec in Vrtnarija.

"Bila je zadnja akcija odprave" je povedala Karin Rutar iz Cadrga. "Z so-jamarjem sva raziskovala nove prehode (ime: Sanje Za Dušo), ko sva zagledala da je bil ta del jame že obiskan, saj je bil opremljen. Po podrobnem pregledu sva ugotovila, da sva iz novih prehodov prišla v že odkriti del (odkrit leta 1998) sistema Migovec.

Zdenko Rejec

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
JAM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46129

Novosti