Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sprema se oluja

Peter Bajec: Preplezali smo novo lahko smer v severni steni Zidne stene

Zidna stena, severna stena:
Sprema se oluja

Ta kratka smer izkorišča lepe naravne prehode v desnem delu Zidne stene. Skala je predvsem v zgornji polovici fantastična, spodaj pa se najde kak krušljiv odstavek. Prvi raztežaj poteka ob in po kaminu, nato pa se smer obrne v desno v bolj odprto in vedno bolj strmo steno. V prvih dveh raztežajih je težko zabiti kak klin ali namestiti kvalitetno varovanje, v zadnjih dveh pa se varovanje ureja z metulji in zatiči. Na zadnjem sidrišču je ostal klin, ostala sidrišča si urediš na skalnih ušesih in ruševju.

Prvi plezali: Peter Bajec–Poli, Marko Erčulj–Rambo, Boštjan Tomplak–Busanc (vsi AO
Železničar), 12. avgusta 2012
Ocena: II-III/IV+, 200 m, 2.30 h

Dostop: od Cestarske bajte ob vršiški cesti po poti, ki vodi v Mlinarico. Okrog 50 mterov za rampo steza zavije levo iz kolovoza (slabo vidno) in te vodi skozi gozd levo nad strugo Mlinarice mimo podrte lovske koče vse do melišč pod steno. Tam se usmeriš proti grapi, ki te pripelje pod Zidno steno. Tu uloviš slabo vidno stezo, ki te ob steni pelje v desno vse do vstopa v smer. Od cestarske hiše slabo uro.

Opis: Vstop po dobro vidni gredinici, ki te pelje v desno na nekakšen podstavek levo od kamina, ki ga zapira algasta streha. (Kamin je pogosto moker.) Od tu preplezaš lahek grebenček (II) ob kaminu, ki se izteče v ploščato steno. Tu prečiš v desno v kamin (nad streho), po katerem teče voda. Skala je dobra. Naravnost po kaminu (IV-) navzgor vse do skalnega ušesa na njegovi desni strani, kjer si urediš varovališče. Še malo navzgor, nato pa desno skozi kaminček (na levi ga omejuje zagozdena skala, še bolj levo pa vidiš žlebasto nadaljevanje kamina) na gredinico, ki te pelje proti desni v bližino stolpa, ki te spremlja na desni.
Od tu iskaje prehodov po odprti steni. Najprej navzgor, nato proti desni, nato pa proti levi (IV) vse do majhne votlinice, kjer si na rušju urediš varovališče. Od tu rahlo desno in naravnost navzgor po strmi steni z dobro skalo, ki je polna majhnih zajedic in lusk (IV). Plezaš bolj ali manj naravnost navzgor do majhne prižnice. Rahlo desno od nje si na skalnem ušesu urediš varovališče. Od tu na prižnico in zopet strmo navzgor (IV+), nato rahlo levo in nazaj v desno ter navzgor čez previs do gredinice, ki te pelje v levo. Na desni že vidiš rušje na robu stene. Nad gredinico pa se vije pas previsnih skal. Varovališče si urediš na koncu gredinice (klin). Do vrha te loči še deset metrov lahkega sveta (II), ki ga premagaš naravnost navzgor.

Sestop: Z mehke trave na robu stene se spustiš v očitno strmo grapo, iskaje prehodov navzdol do steze, ki te pripelje nazaj do vstopa v smer.

Oprema: pet različnih klinov ter komplet metuljev.

12.08.12, 18:18

 


Fotografije: Pater Bajec in Marko Erčulj

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46097

Novosti