Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.05.1991

Delo, Šport: ... Za Master v Kranju gre vse po načrtih

Četrta tekma na kranjski umetni steni bo ob odlični konkurenci najkvalitetnejša pri nas
KRANJ — V Športnem parku v Kranju se na Rock Master že nekaj časa skrbno pripravljajo. Umetna stena ob plavalnem bazenu je dobila novo podobo. Nekoliko so jo podaljšali in prekrili s streho, glavna dela so praktično pri koncu in do petka, 7. junija, ko se bo ob 19.30 začelo četrto tekmovanje Master v Kranju, bo vse kot mora biti.
ZTKO Kranj kot organizator si je ob sodelovanju s Tomom Česnom in glavnim pokroviteljem tega tekmovanja Iskra Commerce prizadeval, da bi na letošnje tekmovanje privabil najkvalitetnejše plezalce na svetu. Vsem skupaj je to tudi uspelo in tako si bodo gledalci, ki jih je bilo v Kranju vedno zelo veliko, lahko ogledali zares vrhunsko tekmovanje.
V Kranju bo v ženski konkurenci nastopilo šest plezalk, pri moških pa je število tekmovalcev 11. Skupno bo nastopilo 5 predstavnikov Francije, po en predstavnik Italije in ZDA ter 10 naših najboljših plezalk in plezalcev. Morda kot zanimivost - na startu bodo vsi trije dosedanji zmagovalci in zmagovalke kranjskega Mastra.
Lahko rečemo, da bo prva zvezda kranjskega tekmovanja prva dama svetovnega plezanja, Američanka Lynn Hill, prva in doslej edina ženska, ki je splezala smer z oceno 8b (X), zmagovalka lanskega svetovnega pokala in številnih najmočnejših tekem. Ob njej bo v ženski konkurenci nastopila lanska zmagovalka, Francozinja Corine Labrune, prav tako ena redkih, ki ima vzpon z oceno 8b (X). Z obema pa se bodo merile še štiri naše: Kranjčanka Marija Štremfelj, Metka Lukančič (AO Trbovlje), Miranda Ortar (Soški AO) in Damjana Klemenčič-Hudolin (PK Škofja Loka).
Pri moških iz tujine prihajajo štirje Francozi. Lanski zmagovalec Jean Baptiste Tribout, Robert Cortijo, Stephane Poussardin in David Chambre, šesti tuj tekmovalec pa je Italijan Arči Vernerin iz Trsta. In še šesterica naših: domačina Dorian Šuc in Luka Zaplotnik, Ljubljančana Tadej Slabe in Igor Jamnikar (zmagovalec druge tekme v Kranju), Mariborčan Marko Lukič in Vili Guček iz Trbovelj (zmagovalec prve tekme v Kranju), ki se po daljši odsotnosti zaradi poškodbe spet vrača na tekmovanja.

T. Č.

Odprava Kanč '91 doma v soboto
LJUBLJANA - Slovenska alpinistična himalajska odprava Kanč 91, ki se je po uspešnem vzponu na Kangčendzengo končala s tragedijo Marije Frantar in Jožeta Rozmana, se bo vrnila domov v soboto, 25. t. m. Člani odprave bodo prispeli na Brnik ob 18.40. 

12. vzpon na Titov vrh
PD Ljuboten iz Tetova vabi na svojo tradicionalno akcijo — letos, že 12. vzpon na 2747 m visoki Titov vrh. Hoje je nekako sedem ur, potrebna pa je popolna zimska oprema, saj snega ne manjka. Zbor bo 25. maja ob 4. uri v Titovem dolu, od koder bo vozil avtobus do hotela na Popovi Šapki. Informacije nudita Stevo Ilijanski in Garvo Vačelov, tel. 094/55-02 ali 24-297.

Razvrstitev mladih za pokal Slovenije
LJUBLJANA - V organizaciji podkomisije za športno plezanje pri PZS letos prvič potekajo tekmovanja mladih plezalcev za pokal Slovenije. Končan je spomladanski del, v katerem je bilo izpeljanih pet tekem, z udeležbo več kot stotih osnovnošolcev iz vse Slovenije. Vsakokrat je točke prejelo najboljših pet v posamezni kategoriji. Vrstni red — cicibanke — 1. Blažka Klemenčič (Škofja Loka) 50 točk, 2. Sandra Kirbus (Škofja Loka) 30, 3. Mojca Novak (Jesenice) 12, cicibani — 1. Domen Perat (Radovljica) 30, 2. Uroš Grilc (Radovljica) in Aleš Sedovšek (Škofja Loka) 22, mlajše pionirke — 1. Jerneja Tratnik (Idrija) 26, 2. Lenča Gradišar (Tržič)25, 3. Dunja Černigoj (Tržič) 21, mlajši pionirji — 1. Jure Burjak (Žiri) 29, 2. Gašper Eniko (Žiri) 25,3. Gašper Poljanšek (Žiri) 16, starejše pionirke — 1. Martina Čufar (Mojstrana) 46, 2. Jasna Koler (Idrija) 22, 3. Nina Orehar (Kranj) 14, starejši pionirji — 1. Anže Šanca (Radovljica)26, 2. Tadej Malovašič (Žiri) 21, 3. Davor Velikonja (Idrija), Andrej Tepina (Jezersko) in Uroš Perko (Kamnik) vsi 16 točk.
Rezultati še niso dokončni. Jeseni namreč pričakujemo še dve tekmi pokala, ki bosta odločilni za najboljše tekmovalce v skoraj vseh kategorijah. Za končni vrstni red ne bo štelo pet najboljših rezultatov od sedmih in za prva mesta bodo še zanimivi boji.

NUŠA ROMIH

Milan Meden prvi
Znani mariborski planinec Milan Meden je prvi, ki je prehodil Ormoško planinsko pot. Po njej je pričel hoditi v soboto 11. maja, takoj po otvoritvenem slavju v Lahoncih, v nedeljo pa jo je prav tam spet zaključil. Skupno je hodil 16 ur in povedal: »pot je prelepa in je zelo primerna za spomladanski in jesenski čas«.

Dan planincev BiH
Letošnji dan planincev Bosne in Hercegovine bo 14. septembra na Lopati (Bitovnja). Pripravlja ga PD Bitovnja, ki letos slavi 55. obletnico. To društvo pripravlja avgusta tudi vzpon na tamošnji najvišjih vrh Lisin (1744 m), julija pa pohod Bitovnja — Pogorelica —Vranica.

Ni bilo pravih razmer
Zimskega popotovanja v Kavkaz, ki ga je pripravil Lazar Popara v imenu PZ Vojvodine, so se sicer udeležili le štirje, dva iz Kranja, eden iz Sarajeva in vodja, pa so bili na koncu vseeno zadovoljni. Bili so v hotelu Sokol pod Elbrusom, kjer se odcepi Baksanska dolina. Matej Kejžar se je 18. aprila po grebenu povzpel na Čeget (okoli 3700 m meri, točne višine mu niso znali povedati); vrh nad smučišči, ki se razprostirajo tja do višine 3000 m. Z njega je potem smučal na drugo stran, kakih 1700 m nižje. Smuk je ocenil s S4; na začetku pršič in naklonina okoli 55°, potem pa okoli 30° in na koncu še nekak ozebnik.
Na Elbrusu je bilo manj sreče. Z Nejcem Ajdovcem sta se povzpela nekako do 5330 m, višje zaradi poslabšanja vremena ni šlo. Potem pa sta v megli zašla na vzhodno stran, morala bivakirati (na 5100 m) in le s težavo sta se izmotala iz labirinta razpok. Kejžar je večino sestopa presmučal, vendar brez posebnih zadovoljstev.

F. S.

Prvi planinski sejem
V Mariboru bo od 16. do 22. junija pomembna prireditev, kakršne po mnenju organizatorjev še nismo doživeli. Planinski sejem, ki ga v dvorani Tabor in njeni okolici pripravlja podjetje VEM (veliko - elegantno - moderno), je njihov direktor opisal kot prireditev, ki bo na enem mestu kar najbolj popolno predstavila planinstvo; ne le s propagando, ne, tudi s praktične in ekonomske ter zabavne plati.
Pripravljajo razstavo likovnih del in fotografij, predvsem starih. Vsak dan bo na programu kako predavanje ali predavanje. Na sejmu bo deloval planinski vrtec. Tudi na modno revijo niso pozabili - njen naslov bo »Od copat do kape« - tako kot ne na prodajo planinske obleke in opreme. Eden od večerov bo namenjen slovenski narodni pesmi, seveda tisti s planinsko tematiko. V načrtu imajo koncert s citrami, pa kviz s planinsko tematiko, avkcijsko prodajo planinskih fotografij ... Vsak večer pa bo na prireditvenem večeru tudi zabava s plesom. Računajo kar na 30.000 obiskovalcev.

ID

Vojvodinska odprava
Komisija za alpinizem pri Planinsko smučarski zvezi Vojvodine organizira odpravo na Pik Lenin (7135 m) od 12. julija do 8. avgusta. Cena udeležbe je 1300 nemških mark. Informacije daje Lazar Popara, Gagarinova 10/7. 21000Novi Sad, telefon(021) 339-735 (doma) in (021) 615-599(021) 615-599 (služba). Prijavni rok je do 5. junija.

Vodnik za trekinge v Peruju
Planinska založba Rother iz Munchna je izdala vodnik za trekinge v Peruju. Avtor je Oskar E. Busch. ima 336 strani (njihovega klasičnega, žepnega formata, 11 cm x 15 cm, s plastificiranim ovitkom), 61 barvnih in še dve črnobeli fotografiji, 12 krokijev itd. Cena 39.80 DEM,...

Sovjetska invazija v Himalajo
Popolnejših poročil o dosežkih prvih letošnjih odprav v nepalske Himalaje seveda še ni, zato o njih kasneje, znane pa so - vsaj nekatere - napovedi. In nekatere so hudo zanimive. Poglejmo, kaj pripravljajo sovjetski alpinisti, ki so po obeh uvodnih uspehih (Everest, Kangčendzenga) že lani napovedali pravo invazijo. In prvi rezultati (J stena Lotseja) so že bili.
Ukrajinci so se v predmonsunskem času odločili za vzhodno steno Manasluja (8163 m), ki je lani sovjetskim alpinistom iztrgala troje življenj. Vodja je predsednik njihove federacije V. S. Sumihin, med člani pa Sergej Beršov - »najboljši sovjetski alpinist«. (Da ne bi šlo kaj narobe, je že lani jeseni prišla v Nepal njihova sedemčlanska ekipa, ki je po ureditvi formalnosti tudi vplačala takso 2300 USD.)
Jeseni bo več ekip. Valentin Ivanov bo alpiniste iz Moskve vodil v južno ostenje Anapurne (8091 m). Isti vrh, le da s severne strani, bodo poskušali Gruzinci pod vodstvom Romana Giutašvilija (nekateri trdijo, da ne bodo prišli pod sovjetsko »zastavo«, temveč pod svojo, nacionalno). Sergej Efimov, za njim sta že dva osemtisočaka, Everest in Kangčendzenga, bo vodil izbrano ekipo Ruske republike v vzhodno rebro Čo Oja (8201 m).
Alpinistična federacija ZSSR sporoča, da bo letos v Himalaji delovalo kar 12 njihovih ekip, del njih pa bo imel le raziskovalni značaj. Odprta je redna letalska linija Moskva-Katmandu in možnosti za kontakte je vse več.

FRANCI SAVENC

Tekmovanje na umetnem ledu
V Courchevelu (Francija) je bilo februarja tekmovanje v lednem plezanju. Bilo je na umetni »steni« in se je precej razlikovalo od tekem v SZ (razlika je bilo seveda predvsem v zahtevnosti, saj »ledolazi« plezajo v ledenih odlomih in podobnem terenu). Udeleženci tekmovanja so menda pokazali dobro pripravljenost, odlikovala jih je zlasti hitrost in akrobatika v premagovanju težav. Se rojeva nova tekmovala zvrst?
Seveda so se tudi ob tej priložnosti oglasili zagovorniki »klasičnega« alpinizma: je to sploh še alpinizem, je tekmovanje združljivo z etiko, čemu naj bi služile take ekshibicije ...? Pa tudi organizatorji so ugotavljali, da je še mnogo nedorečenega, od tega, čemu dati prednost - hitrosti ali premaganim težavam, pa do pravil, kako pripraviti steno/smer. Seveda pa je to povsem razumljivo - vsak začetek je težak. Takih tekmovanj menda doslej še ni bilo, vsaj uradnih ne, pravijo poznavalci.

Konec tedna Domžale Open
V nedeljo, 26. t. m., bo v dvorani Komunalnega centra v Domžalah drugo letošnje tekmovanje v športnem plezanju, ki bo štelo za republiški in YU pokal. Organizator tega tekmovanja, Alpinistični odsek iz Domžal, je sporočil, da se bodo kvalifikacije začele ob 10. uri (in ne ob 9. uri, kot je bilo rečeno), začetek finalnega obračuna pa ostaja nespremenjen in se bo torej začel ob 16. uri.
Tekmovali bodo po veljavnem pravilniku, ki ga je sprejela republiška PŠP in JUSPEK, v katerem so napisani tudi pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prijavljeni tekmovalci. Na tekmovanju lahko sodelujejo vsi listi, ki so preplezali določeno težavnost z vzponom na pogled (mladinci 6c, mladinska 6a, člani 7a in članice 6b) ali z rdečo piko (mladinci 7b, mladinke 6c, člani 7c in članice 7a). T. Č.

Karta Kraljeve verige
Tri leta dela je menda terjala nova karta Kraljeve verige, tudi našim alpinistom dobro znane Cordillere Real v Boliviji. Pripravil jo je profesor Rudiger Finstenvald s tehnične univerze v Munchnu s sodelavci, izdal pa Deutscher Alepnverein. Osembarvna karta v merilu 1:50.000 in plastnicami na 40 m stane člane DAV 11,40, v prosti prodaji pa je po 18,60 DEM.

Kam z odpadki?
Tudi na naši TV smo lahko videli del filma o naporih posebne ekipe, da bi počistila K2 (8611 m), drugo največjo goro sveta. Z gore so sneli 10.000 m vrvi, ki so bile pritrjene tja do višine 7000 m in počistili so prostore prvih treh višinskih taborov. Tri tone smeti so nabrati samo okoli baznega tabora. Tono odpadkov so sežgali kar v njegovi bližini, drugo so naložili nosačem, ki so smeti odnesli v Skardu. Zanimiv je podatek, da je bilo največ, kar okoli 30.000, pločevnik od raznih pijač. Za lažje embaliranje kovinskih odpadkov so razvili posebno stiskalnico, ki so jo vzeli s seboj na ledenik (kljub temu pa so veliko embalaže stolkli kar s kamni). Velika stiskalnica je ostala v Skarduju, da jo bodo lahko uporabljale tudi druge odprave.

Prva ponovitev Opre Roma
Arno Koštomaj in Bojan Korinčič sta opravila prvo ponovitev smeri Opre Roma v Osapski steni. Toda med prvim poskusom sta morala zaradi dežja odnehati na precej nerodnem mestu, zato sta zavrtala dodaten svedrovec; sedaj jih je v steni osem. Tudi njuna ocena je, da je to lepa smer.

AS Bohor-Krško
Člani alpinistične sekcije Bohor-Krško so med prvomajskimi prazniki obiskali Paklenico. Med plezanjem s tečajniki so preplezali tudi novo smer. Marjan Grah (AO Novo mesto) in Miloš Kolšek sta Srečo potegnila v območju raza izrazitega stebra. Levo od spodnjega dela smeri Rio, do velike police, na kateri se Rio križa z Jenjavo. Za novo smer so značilne velike (in doneče) rumene luske, ki pa začuda kar dobro drže. Stojišča sta pripravila s svedrovci, ki sta jih dva uporabila tudi za napredovanje. Ocena A2-3 V+, 150 m, potrebna oprema pa: 25 različnih klinov, zatiči, krempelj, in štiri ploščice. Plezala sta 18 ur, opremila pa sta jo tudi za spust z (dvojno) vrvjo. Primerjata jo s Tango vertical, le da je nekoliko daljša in nekoliko težja, na vsak način pa je lepa. Kolšek in Marč Zver (Lj.-Matica) pa sta ponovila Rumeni strah in bila nad smerjo - razočarana. Je prenavrtana, pravita, saj ima kar 18 svedrovcev (seveda brez ploščic) in razen prvega raztežaja skoraj v celoti opremljena. Ocenjujeta jo s A1 po ameriški lestvici. Videti je, da je pripravljena za prosto ponovitev.

O opustitvi planinskih poti
Komisija za poti je sprejela nove sklepe o tem, kaj je potrebno storiti ob opustitvi planinske poti.
Postopek za odpustitev poti začne planinsko društvo ali PZS. Predlog je potrebno temeljito utemeljiti in poskrbeti, da se objavi v sredstvih javnega obveščanja. Šele potem, če ni reakcije, se lahko odstranijo markacije (na začetku in koncu); odstraniti je potrebno tudi uničena varovala, dobra pa morajo ostati, tako kot tudi-vmesne oznake/markacije. Opuščeno pot je potrebno tudi ekološko sanirati. Pobudnik mora poskrbeti tudi za vnos sprememb v kataster poti (pri komisiji za pota PZS) in obvestiti izdajatelje zemljevidov in vodnikov.
Med potmi, ki naj bi jih pri nas opustili, so tri znane iz Julijskih Alp: Hanzova na Prisojnik, skozi Jalovčev ozebnik in čez Komar na Dolič. Pri obravnavanju predlogov je komisija za pota upoštevala predvsem ekonomske in varnostne razloge ter njih obremenjenost. Prav bi bilo, da svoje povedo tudi planinci, predvsem seveda tisti, ki te poti (in njih okolico) dobro poznajo.


Marija Frantar

Iščem nevarnosti, ne zaradi smrti,
temveč zaradi življenja, ki je tam,
v strmih stenah in previsih,
najbogatejše in najlepše.
To je moje življenje in veliko
doživetje.

M. Frantar

»Le najboljši umrejo mladi.« Kolikokrat smo že slišali to trditev in se skušali tolažiti z njo. Zopet bomo nemo sedeli v četrtek zvečer na sestanku odseka, povešali poglede, kakor bi se bali, da bomo v očeh zagledali tisto večno vprašanje: Zakaj prav ona? Mar res ne bomo nikoli več skupaj plezali, si čestitali ob uspehih? In teh je bilo veliko, odkar je pred desetimi leti že kot izkušena alpinistka prišla v vrste našega odseka. Zahtevni vzponi so se vrstili drug za drugim. In vedno je želela še več. Dokazati je hotela, da lahko tudi dekleta sama opravljajo vzpone, ki so bili dolgo časa rezervirani le za moške naveze, da lahko organizirajo in dosegajo uspehe na odpravah v daljna gorstva. Okoli sebe je zbrala najboljše alpinistke in osvojile so vrh Pik Komunizma. Želje so si postavile še višji cilj. Ženska odprava v Himalajo - greben Južne Anapurne. Splet okoliščin, vrh ostane neosvojen, a odprejo se nova obzorja, ki vlečejo z neustavljivo silo.
Vse njeno življenje je bilo prežeto z alpinizmom, ne le tistim vrhunskim, kajti vedno je našla tudi čas, da je kot alpinistični inštruktor prenašala znanje na tiste, ki so šele začeti usmerjati svoje korake v skalnati svet.
In potem zadnja sezona. Uspeh na Nanga Parbatu, zimski Eiger, Kanč …
Prekmalu je še, da bi se sprijaznili z dejstvom. Mariča je za nas enostavno odšla na odpravo. In vrnila se bo. Še vedno se je ...

Alpinistični odsek
Planinskega društva Rašica


Jože Rozman 

V zibel si bil položen pod mogočnim Storžičem, kjer se je odvijalo vse tvoje življenje. Že v svojih prvih korakih si se oziral tja v goro, ki zaključuje Lomsko dolino. V želji, da bi stal na njenem vrhu, da bi se zazrl tja daleč v svet, predvsem pa, da bi imel pred seboj svojo dolino. Toda steza je bila prelahka. Hotel si čez steno in se zato vključil v alpinistični odsek: Ne samo Storžič, na vrsto so prišle stene širom po Sloveniji, Jugoslaviji, Evropi in svetu. Tih, miren in delaven si ostajal v senci bolj govorečih. Tudi delo lesarja, ki si ga opravljal s srcem, ti včasih ni dopuščalo, da bi bil še bolj aktiven. Kljub vsemu pa si uspešno sodeloval na različnih akcijah, bil gospodar bivaka v Storžiču, načelnik alpinističnega odseka in gorski reševalec. Žal si na največje alpinistične želje in načrte - Himalajo - čakal predolgo. Vrh Čo Oja je bil dokaz tvojih sposobnosti in plačilo za vse dotedanje delo. Hitel si dalje in dosegel še večji uspeh na Nanga Parbatu. Letos je prišla na vrsto Kangčendzenga, tretja najvišja gora na svetu.
Kdo bi si upal misliti, da se bo tvoja pot v domačih gorah končala tam, kjer se je začela - v Storžiču, kjer si nabiral moči za odpravo celo zimo. Tiho in skromno, kakršen si bil si odšel na dolgo pot v Himalajo, v veliki želji, da osvojiš tretji osemtisočak. Toda usoda je hotela drugače. Gorska narava, v kateri si vse življenje znal odkrivati in uživati njene lepote, te je vzela v svoje naročje. Žal mnogo prezgodaj. Toda obdržala te je tam v višavah, kjer si bil najraje. Tam je ostalo le tvoje telo, spomin nate pa bo za vedno zapisan ne samo v domačih gorah Bele peči in Storžiča, ampak širom po svetu, predvsem pa v naših srcih.

AO Tržič
 

  20.05.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti