Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi nadzorniki za prihodnost narave

Gorenjski glas - Samo Lesjak: Triglavski narodni park je osem dni gostil mednarodni tabor za mlade nadzornike iz evropskih parkov.

Kranjska Gora - Med udeleženci tabora za mlade nadzornike, ki je v Triglavskem narodnem parku (TNP) potekal do sobote v Kranjski Goriin okolici, je sodelovalo šestintrideset mladih in njihovih spremljevalcev, poklicnih naravovarstvenih nadzornikov iz dvanajstih evropskih držav.

Cilj programa tabora je predstaviti pomen zavarovanega območja, delo naravovarstvenega nadzornika ter spoznavanje narave, kulturne dediščine in življenja v TNP. Z razumevanjem vloge zavarovanega območja med mladimi, predvsem domačini je namreč varovanje lahko veliko lažje in učinkovitejše. V program je bilo do letos vključenih petinpetdeset mladih, v starosti od trinajst do štirinajst let iz okolice parka. Po zaključenem petletnem izobraževanju, ki vključuje vsakoletni tabor v TNP, mednarodni tabor v enem od evropskih parkov ter enodnevna srečanja in izobraževanja, bodo mladi tako lahko postali prostovoljni naravovarstveni nadzorniki.

Tema letošnjega tabora je bila posredovanje informacij obiskovalcem v parku. Mladi so se tako posvetili parkovni infrastrukturi na terenu, kot so informacijske table ter druga oprema za obiskovalce, in si obenem izmenjali mnenja.

Program Mladi nadzornik je dober primer sodelovanja s prebivalci parka in neposredne okolice, saj vsebina prek mladih lahko doseže tudi njihove bližnje in prijatelje. Je aktivno in vzgojno preživljanje prostega časa. Pomeni druženje z vrstniki iz drugih regij, tudi drugih držav, spoznavanje njihovih navad, tujih jezikov. Prispeva k vzgajanju odnosa mladih do okolice ter k zavedanju, da narava ni naša, temveč smo jo zgolj podedovali od naših prednikov in jo moramo varovati za naše zanamce.

»Triglavski narodni park organizira tabor v sodelovanju z rezijanskim Naravnim parkom Julijsko predgorje. Oba parka sta leta 2009 prejela certifikat za vzorno čezmejno sodelovanje,« je dejala Marjeta Albinini iz naravovarstvene nadzorne službe TNP.

Samo Lesjak
foto: arhiv tabora (F. Minozzi)

01.08.2012

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Mladi nadzorniki za prihodnost narave"

Tomaž Ogrin,

Kar korajžno fantje in dekleta.

Ne vem ali so vam povedali, da naravi niso sovražni obiskovalci, ki jo uživajo. Pač pa bagerji, ki uničijo stotisočkrat več, kot bodo obiskovalci kdajkoli pohodili. Pa nekateri zavodi, kot je npr. zavod za gozdove, kadar dovoljuje gradnjo cest v hribe (bagerji), s čimer odpira naravna področja za dolinski cestni promet in smrad, vzpodbuja črne gradnje in še taužent negativnih posledic lahko opazujemo. Post festum, žal.

Ali so vam povedali, da takoimenovani eko hotel načrtuje uničenje naravnih lepot in vrednot nad Bohinjsko Bistrico. Z bagerji. Koliko murk bo uničil! Pa vseeno si mi niti ene murke ne bomo zataknili za klobuk!

O takih nasprotjih vam verjetno nihče ne govori in vas ne oboroži za besedno obrambo narave. Z argumenti.

In kislimi kumaricami v tem času...

Pa še to. Ne vem, če so vam povedali, da je narava lepa tudi tam, kjer ni zavarovana. Gotovo ste že opazili sami.

In to je ta pravo.

Tako je učil Sivi volk!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti