Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pretrgala se je popkovina

Tirol.ORF.at: Nad jezerom Walchsee na avstrijskem zgornjem Tirolskem se je včeraj, v nedeljo dopoldne smrtno ponesrečil 17-letni plezalec. Po tem ko je padel, samovarovanje ni zdržalo / Policisti podali prijavo 

... sile zaustavljanja, obe popkovini sta se pretrgali. Tudi hudo precenjene lastne sposobnosti ...

V nedeljo dopoldne je sedemnajstletni fant skupaj z dvaintirdesetletnim prijateljem (oba iz Nemčije) plezal ferato „Diretissima-Klettersteig" pri Ottenalmu nad jezerom Walchsee, Tirolska.  Ferata, stara komaj leto dni, je visoke težavnosti E (D/E), poznana kot ena najzahtevnejših in dobro označenih z opozorili.

Oba plezalca sta bila po besedah policije s premalo - skoraj brez izkušenj iz najtežjih ferat.


Reševalci v vznožju ferate v Ottenalm-u

Približno uro po vstopu, oziroma po preplezanih prvih sto višinskih metrih je 17-letni plezalec onemogel (spustil jeklenico - odprlo mu je prste). Pri tem je padel približno tri metre do sidra pod njim. Na mestu zaustavljanja je prišlo do pretrganja obeh cevastih trakov (gurten) samovarovalnega kompleta, ki ga je uporabljal. Mladenič je od tam padel 100 m preko stene, približno na vstop v ferato. Zdravnik z reševalsko ekipo je lahko samo potrdil smrt mladeniča.


6. avgust 2012

Policisti podali prijavo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti

Plezalna oprema sedemnajstletnika je bila po prvih ugotovitvah izposojena. Poizkušali bodo ugotoviti kako se je lahko cevasti trak, ki bi naj skrbel za varno zaustavitev padca, pretrgal. (op.u.: iz objave ni jasno ali je šlo za pretrganje krakov samovarovalnega kompleta ali za prešiti trak - zavoro sistema?) Podana je tudi prijava na tožilstvo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti.

Praviloma bi morala plezalna oprema (samovarovalni kompleti) zdržati obremenitve vsaj 5-kratne telesne teže. Torej 5 x 80 kg, je povedal Peter Veider, vodja Tirolske reševalne službe. Trimeterski padec bi moral material v vsakem primeru prenesti. Stanje samovarovalnih kompletov je potrebno pred vsako posojo preveriti, še pravi Veider.

05.08.2012


Simbolična slika iz neke druge nesreče, ki se je žal prav tako končala tragično.

Tukaj zaradi napačne uporabe (samo enega) kraka popkovine je prišlo do raztrganja glavnega šiva samovarovanja.

 

 

Isto nedeljo sta se v bližini Predela v alpinistični smeri smrtno ponesrečila zdravnik, (izkušen) alpinist in njegova žena. Bergrettung.at   Gore-ljudje

V sredo se je smrtno ponesrečil še en nemški plezalec (37 let) v ferati na steni Rosskopf ORF.at

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti