Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.02.1991

Delo, Šport: ... Prvi naš vzpon na Severni stolp v skupini Paine

Andreja Velikonja je v navezi z Miho Praprotnikom opravila verjetno prvi ženski pristop na Severni stolp - Ves čas pretežno slabo vreme
LJUBLJANA - Potem ko sta z Markom Lukičem uspešno opravila vzpon na Fortalezzo, se je Miha Praprotnik odločil, da poskusi še vzpon na drugi zanimivi vrh v skupini Paine - Severni stolp, oz. Torre Nord, 2260 m, ali pa morda tudi malo več (kot navajata zakonca Buscaini v svojem vodniku Patagonia).
Miha Praprotnik in Andreja Velikonja, oba sta člana AO Ljubljana Matica (ki jima je ob KOTG in podjetja za višinska dela Potočnik tudi pomagal pri uresničenju odprave; za gostoljubje in pomoč v Južni Ameriki pa se zahvaljujeta družinama Brozovič in Rezelj), sta se odločila za smer prvega pristopa (in menda edino doslej), ki so ga 17. januarja 1958 opravili Jean Bich, Perino Pession, Leonardo Carrel in Camillo Pelissiere (udeleženci 17 članske italijanske -Monzionove odprave).


SEVERNI STOLP - Italijanska smer (a) na sredi, desno srednji vrh z Boningtonovo (b) in smerjo po SZ zajedi.

Smer sta letos ponovila že dva Španca, odprava petih Francozov in dva Američana, vsi po daljšem obleganju. Največji problem so namreč razmere, posebno v dostopnem ozebniku. Naša dva sta vzpon ocenila s VII-/ VI + , A2, v zgornjem delu IV-VI, 13 R težkega in 500 m ozebnika (45-50°). Opravila sta ga 14. januarja, zanj pa - s sestopom vred - potrebovala nekako 22 ur; ob 18. uri sta bila na vrhu, okoli polnoči pa spet nazaj v bivaku pod steno. Opravila sta ga tako rekoč zadnji trenutek, saj je bila med povratkom v ozebniku že prava plundra.
Zanimive pa so tudi novice o aktualnosti drugih, za katere sta zvedela. Arnold in Gülich sta s tovariši opravila »najtežji patagonski vzpon«. Splezali so novo smer v V steni Srednjega stolpa, med Orlandijevo in Južnoafriško smerjo; ocena IX, A2. Pritrdili so vrvi (vso opremo so pustili v steni) in čakali primerno vreme. Le tako so uspeli večino smeri preplezati prosto.
Na Gortalezo so poskušali tudi trije Američani, in sicer po smeri, ki so jo plezali (in tako rekoč končali) Angleži leta 1980. Toda po 300 m so odnehali. Španci pa so v dveh mesecih potegnili lepo novo smer (6c, A3) prek zahodne stene Srednjega stolpa. V isti steni so Japonci ponovili Boningtonovo (iz 1963), Francozi pa so preplezali novo v V steni (zaščiteni pred vetrom!) Painete.

FRANCI SAVENC

Alpinistična šola AAO
LJUBLJANA - Na akademskem alpinističnem odseku so začeli z redno alpinistično šolo sicer že pretekli četrtek, toda ker je bilo doslej le začetno predavanje (Mihe Peternela), se še vedno lahko priključijo novi. Pričakujejo jih vsak četrtek ob 19.30 v društvenih prostorih v Ljubljani, na Kersnikovi 4/11. Dokler se vreme ne bo ustalilo, bodo na sporedu v glavnem le predavanja, že marca pa računajo, da bodo lahko začeli z vajami na Turncu, pa tudi na kak turni smuk bodo popeljali tečajnike. Šolo vodi Vlado Jurekovič.

Predavanja Toma Česna
Februarsko turnejo s svojo multivizijsko predstavo SAM in filmom Katedrala Lhotse bo Tomo Česen ta teden nadaljeval v naslednjih krajih:
Danes, 18. t. m., bo ob 19. uri predaval v zdravilišču v Rimskih toplicah, v torek, 19. t. m., ob 19 uri bo gostoval v kinu v Železnikih, v sredo, 20. t. m., bo ob 19.30 v Ajdovščini, v četrtek, 21. t. m., bo ob isti uri v Logatcu, v petek, 22. t. m. pa si bodo njegovo uspešno predavanje lahko ogledali ob 19.30 v kulturnem domu v Bovcu. In še informacija o njegovih predavanjih v prihodnjem tednu: ponedeljek, 25. t. m., ob 20. uri v Kinu Union v Celju, torek, 26. t. m., v Novem mestu, sreda 27. t. m., v Kočevju in četrtek, 28. t. m., v Ribnici.

Zakonca Štremfelj o Everestu
Marija in Andrej Štremfelj bosta jutri, 19. t. m., ob 19. uri predavala o vzponu na najvišji vrh na svetu. 8848 metrov visoki Everest v domu krajevne skupnosti Stražišče pri Kranju. V sredo, 20, t. m., bosta predavanja ob 20. uri v kinu gledališču v Mariboru v četrtek, 21. t. m., pa v Tržiču.

Slap v Kotlu
Damjan Slabe, Mire Steinbuch in Izidor Tasič, vsi so člani AO Ljubljana Matica, so 26. januarja letos - kakor kaže kot prvi - preplezali zaleden slap nad vasjo Sv. Vid. Iz Cerknice je do vasi nekako 15 km, pri trgovini v Sv. Vidu je treba levo v dolino do potočka (JZ stranski pritok Zale), potem pa v smeri toka še slabih četrt ure in - po stezici na desnem bregu pod slap. Ker ima potok sorazmerno majhen pretok, dokaj hitro zamrzne. Slap v Kotlu, kot so ga imenovali, so ocenili s 80° (4 m), 45-50° (50 m) in 60°, 1 h; varovanje je mogoče na več mestih. Po prvem vzponu je Slabe opravil še solo ponovitev.

Smučal z Nizkega vrha
Borut Črnivec je 3. februarja smučal z Nizkega vrha (1262 m, ob Pelcih) čez Osojnik v Balo. Zgornjih 600 m, do Prevale, je ocenil s S 4/3, III. Sneg je bil do višine 1100 m, vendar zelo različne kvalitete, večinoma pretrd. Ker je smer smučanja zelo logična in smuk ni pretežak, je prav mogoče, da ga je kdo že opravil - zanimivo bi bilo izvedeti kdo in kdaj.

Snemanje na Cerro Torreju
Lani novembra je znani nemški režiser Werner Herzog začel snemati (o tem smo že poročali) igrani film o plezanju na »najtežjo goro sveta«. Filmska družba je za delo na gori pridobila nekaj znanih plezalcev (Kammerlanderja, Glowacza, bariloška plezalca Sebastiana in Nicolasa De la Cruz...), snemalca Fulvija Marianija, ki je med drugim snemal tudi znani Pedrinijev solo vzpon na Cerro Torre idr. Seveda so imeli na voljo tudi helikopter, plezalce je odložil na vrhu Cerro Torreja, nato pa so med sestopom pritrdili stalne vrvi.

Na mehiških vulkanih
Skupina naših planincev, ki jih je (v organizaciji komisije za stike s tujino PZS) vodil Janez Pretnar, je v času od 18. januarja do 10. februarja opravila zanimivo popotovanje po Ekvadorju. Za prvo aklimatizacijo so se lotili vrha Pichincho (4800 m) in na njem dosegli 4350 m. Sledila je Tungurahua (5016 m), delno (fumarole, para) še vedno aktiven vulkan. Nanj se je povzpelo vseh deset udeležencev. Čhimborazo (6310 m), ki je od zadnjih obiskov naših planincev povsem spremenjen - JZ pobočje je docela golo in vzpone sedaj opravljajo raje prek Thilmannovega ledenika - pa je bil spet zahtevnejši in je na vrh spustil le tri. Za konec še Cotopaxi (navajajo 6005 m, pa tudi le 5897). Nova koča je udobna, z električnim agregatom itd., cesta do višine 4800 m, ledenik pa se sedaj prične šele na višini 5200 m. Zato tudi obiska ne manjka.
Srečali so se tudi s tremi našimi popotnicami, ki so povedale, da je v Peruju spet velika draginja (Ekvador vsaj pol cenejši). In snega doslej ni bilo dovolj. Zna se zgoditi, da snežno-ledene razmere do maja, ko se v Peruju začenja sezona, ne bodo najbolj ugodne.

F. S.

Močan vtis
Ne le na tekmah za svetovni pokal, tudi v skali kaže češki plezalec Jindrich Hudeček odlično formo. Močan vtis je zapustil pri Američanih, ko je med turnejo po zahodnih plezalnih centrih opravil nekaj odličnih vzponov. V centru American Fork je na pogled preplezal smer Malnyng (5.13 a), v City of Rock pa Take a Hike (5. 12d/13a). Obiskal je tudi Smith Rocks in tam na pogled ponovil Taco Chips (5. 12d), Kings of Rap (5.12d), Churning in the Wake (5.13a) in Darkness at Noon (5.13a). Naj omenim, da je zadnjo na enak način preplezal tudi naš Marko Lukič, prav tako na lanski turneji po Ameriki. Hudeček je v drugem poskusa preplezal tudi Agro Monkey (5.13b) in Time's up (5.13a). Pa tudi znan Scarface ni ostala brez njegove ponovitve. To smer z oceno 5.13d je preplezal z rdečo piko.

N. R.

Trije novi slapovi
Rok Grandič (AO Matica) in Tomaž Jakofčič (AAO) sta 26. januarja opravila prvenstven vzpon po slapu 10 metrov levo od Zapotoškega slapu. Mali Zapotoški slap sta ocenila IV+, 85,70/40-60 stopinj, visok pa je 80 metrov.
Grandič je potem z Mihom Kajzeljem (AP Šmarna gora) v Vrsniku v Spodnji Trenti splezala slap, na tretjem kilometru ceste proti Vasi na Skali pod goro Kaluder. Domači temu predelu pravijo v Zjabcih. Zato sta slap, ki je visok 200 metrov, imenovala Zjabca (V+, 90, 70-85/40-60 stopinj). Spodnji strmi del slapu je visok 110 metrov in ima povprečno naklonino 70 stopinj. Varovanje v strmem delu je zaradi tankega ledu praktično nemogoče. Slap, ki sta ga plezala 2. t. m. 5 ur, se vidi s ceste. Naslednji dan sta oba splezala še slap, ki stoji 1 km (na levem bregu Soče, 500 m levo od Končarjevega slapu) pod vasjo Trenta in se zelo lepo vidi iz ceste. Del, ki sta ga splezala, je visok 130 metrov (sicer je možno celotno smer podaljšati do 300 m) in se imenuje Ferjanovica (VI, 95, 80—90/ 70 stopinj). Naredila sta 3 raztežaja s 50 metrsko vrvjo. Ključno mesto je 40 metrov dolga stopinja s povprečno naklonino 85 stopinj (2. raztežaj), na enem mestu je naklonina celo 95 sto-pinj.

Polet z Mrzle gore
Silvo Babič in Rok Preložnik sta 3. t. m. v Mrzli gori splezala Fotografsko smer, potem pa 40 metrov pod vrhom poletela v dolino z jadralnim padalom. Polet z višinsko razliko 1400 metrov je trajal 16 minut in bil verjetno prvi iz Mrzle gore.

Iz Soškega AO
Po nekaj sezonah so ponovno zelo dobre razmere v nekaterih slapovih. Zelo dobre razmere so bile v Zelenih slapovih, ki spadajo s svojimi 400 metri ledu med najlepše ledne ture pri nas. Od leta 1981, ko sta smer prva splezala brata Podgornik, so bile doslej dobre razmere le še leta 1985, ko so ga ponovile tri naveze. Letos pa ima smer že več ponovitev. 25. januarja sta jo med drugim ponovila Miro Fon in Darko Podgornik, naslednji dan pa Edo Kozorog in Jože Šerbec.
Miranda Ortar in Simon Čopi sta že zadnjega dne lanskega leta opravila vzpon čez Predelico v Loški Koritnici.
Edo Kozorog in Peter Mežnar (vsi so člani Soškega AO) pa sta 2. t. m. opravila prvi vzpon po zelo markantnem slapu v dolini Tolminke. Slap pod Ozidjem je visok okoli 230 metrov (5 raztežajev). Vzpon sta ocenila s V, 60-85 stopinj. V izstopnem delu sta zaradi zelo slabega ledu morala varovati z vrha.

Poročila odsekov
Jože Makuc in Silvo Mavri (oba AO Idrija) sta 1. t. m. opravila 2. vzpon v Levem Zapotoškem slapu (V+, 70-90 stopinj, 160m).Dva dni kasneje pa sta v 7 urah splezala Azmiško grapo (VI-, 90/60-85 stopinj, 300 m). Ta slap se nahaja v Pologu pri Tolminu. Nekaj novic je tudi iz AO Impol. Franček Knez je v Mrzli gori sam ponovil Direktno smer (V, 300m), potem pa splezal še slapove Sušica, Kristal in Ivovec (v Logarski dolini). Marjeta Lešnik in Mira Zorič sta preplezali slapove v Ivovcu: Centralni spodnji slap, Zgornji levi in Zgornji desni slap. V Mrzli gori pa sta ponovili Centralno grapo (600 m, 80/40-60 stopinj) ter sestopili po X grapi.

V Begunjščici in Storžiču
Janez Primožič in Slavko Rožič (oba AO Tržič) sta 19. januarja v severni steni Begunjščice preplezala Rdeči kamnolom (V+, Al, 300 m). Plezala sta 5 ur.
V steni Storžiča pa sta 3. t. m. v 4 urah ponovila Črni graben (V, III-IV, 400 m).

Grapa med Travnikom in Šitami obiskana
Kot smo že poročali, je letos v tej smeri zaradi dobrih razmer kar precej vzponov. Seznam najbrž ni popoln, med drugimi pa so jo ponovili: 2. t. m. Janez Primožič-Slavko Rožič (AO Tržič), Bojan Leskošek (AAO), 3. t. m. pa Tomo Česen (AO Kranj), Miha Dolinar-Janez Triler (AO Kranj), Marija in Andrej Štramfelj (AO Kranj) ter še dve ljubljanski navezi (Rok Grandič in soplezalec ter Mičo Kregar in soplezalec).

Pokal Slovenije za mlade plezalce
JESENICE - Že več kot petdeset osnovnošolcev iz trinajstih slovenskih krajev je prijavljenih na prvo tekmo za pokal Slovenije, ki bo 24 t.m. na Jesenicah, v osnovni šoli Polde Stražišar (nasproti GEŽ). Tekmovanje se bo pričelo ob 10. uri, prireditelji pa pričakujejo, da si bo to zanimivo prireditev ogledalo veliko gledalcev.
Tudi prireditelj druge tekme je že znan. 10. marca bo tekma v Radovljici, prijave pa zbirajo do 1. marca. Vsi pogoji za tekmovalce ostajajo enaki kot doslej, druge informacije pa dobite na naslovu: Srečo Rahberger, Podlubnik 72, Škofja Loka, telefon (064) 622-432.

Občni zbor PD Novo mesto
NOVO MESTO - Planinsko društvo Novo mesto bo imelo na redni letni zbor v torek, 26. t. m. ob 17. uri v dvorani doma Svobodnih sindikatov Novo mesto. Društveni trg 2.
Po zboru bo alpinistični odsek PD Novo mesto pripravil prikaz barvnih diapozitivov o svoji dejavnosti v letu 1990.

Pohod na Stol konec maja
JESENICE — Številni planinci v teh dneh sprašujejo, kako bo z letošnjim pohodom na Stol. Vrsto let je bil zimski pohod v februarju, potem pa so ga zaradi večje varnosti prestavili na maj. Člani pripravljalnega odbora imajo že nekaj let velike finančne in organizacijske težave, ki so jim sami komajda kos. Kljub vsemu pa bodo pohod izvedli tudi letos, in sicer konec maja. Obeta se precej organizacijskih in drugih sprememb. Med drugim bo odslej pohod pod okriljem ZTKO Jesenice, pri zagotavljanju finančnih sredstev pa bodo predvsem več pozornosti namenili marketingu.

JANKO RABIČ

Popotovanje v Sikim
TRBOVLJE - EPSI iz Trbovelj bo priredil že svoje drugo popotovanje v Himalajo (oktobra lani je Matevž Lenarčič vodil t.i. »Annapurna Sanctuary trekking«). Odhod v malo znani Sikim, na indijsko stran Kangčendzenge, tretje najvišje gore sveta, bo 22. aprila, popotovanje pa bo trajalo tri tedne. Osem dni bo pohoda po gorah, pred tem pa bodo obiskali tudi več kulturnih znamenitosti Indije. Povratek pa bo skozi glavno mesto Nepala Katmandu, kjer bo tudi nekaj časa za oglede.
Informacije: EPSI d.o.o., Novi dom 26 a, 61420 TRBOVLJE, po telefonu pa na številko (0601) 22-630.

  18.02.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Uredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti