Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pred 50 leti

8. avgusta 1962 so naši alpinisti prvič ponovili Peuterey Integral, tisti čas eno najbolj velikopoteznih smeri v Alpah

Že uveljavljena jeseniška naveza Tomaž Ažman - Milan Valant in začetniško mlada kranjska Franci Ekar - Srečo Travnik so Peuterey plezali štiri dni.

To dejanje je takratna Komisija za alpinizem uvrstila med vrhunske dosežke leta 1962, Marjan Keršič - Belač pa je o njihovi grande course zapisal, da je:  opravljen vzpon čez enega najtežjih centralnoalpskih grebenov ...
Montblanški greben Peuterey se fantastično dviga iz doline Aoste z nešteto drznimi vertikalnimi iglami od Aig. Noire, Angleških dam, Aig. Blanche prek sedla Peutery ... tura pa zaključi na vrhu Mont Blanca; velikopotezna tura, na katero so slovenski alpinisti čakali dobro desetletje in več.

Sporočil Franci Ekar


Polet (1962): ... Skoraj istočasno kot Ščetinin in Lipovškova v Dolomitih je četverica mladih »Gorenjcev«; Milan Valant, 25-letni elektrotehnik tovarne »Iskra«, iz Radovljice, 21-letni Srečko Travnik iz Kranja in Tomaž Ažman, študent medicine z Jesenic, ter 21-letni Franc Ekar, elektrotehnik iz kranjske »Iskre«, plezala v italijanskih Alpah okrog Mt. Blanca. Z doma so odšli 1. avgusta in so po treh tednih vrnili domov z opravljenim vzponom čez enega najtežjih centralnoalpskih grebenov: Aiguille Noire in Aig. Blanche de Peuterey do vrha Mt. Blanca.
To grebensko prečenje je eno najdaljših in najtežjih v skupini najvišjega, vrha Evrope, z višinsko razliko ca. 3000 m in skupno dolžino skoraj 5 km ter nosi naziv tako imenovanih »grande course« vzponov.
To grebensko prečenje s pristopom iz romantične italijanske doline Val Veni čez zavetišče Gamba (2605 m) in Col d'Innominata ter s prečenjem ledenika Freney dosegli 8. avgusta zjutraj škrbino pod južnim razom Aig. Blanche du Peuterey. V 14 urah so preplezali izpostavljeni greben čez vrh Aig. Blanche du Peuterey na Col du Peuterey in čez Grand Pilier in Mt. Blanc de Courmayeur dosegli vrh Mt. Blanca (4807 m). Z vrha so že skoraj v mraka sestopili na francosko stran in noč prespali v ledeno mrzlem aluminijastem zavetišču Vallot na višini 4362 m. Devetega avgusta so sestopili čez Dom du Gouter na sedlo Col du Bionnassay in čez ledenika Dom in Miage nazaj v dolino Val Veni do svojih šotorov. Sestop je dolg ...

Marjan Keršič - Belač
Polet, 14. oktober 1962


Planinski vestnik (1963, str. 422-) - Milan Valant: Greben Peuterey

 

 

Na desni: Gorenci pred bivakom v Angleških damah


Tomaž Ažman in Srečko Travnik



 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti