Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koroška 8000

AK Črna: Broad Peak - 2012

Odprava na 8051 m visoki Broad Peak v Karakorumu se je praktično začela 29. junija, ko sta v Pakistan odpotovala prva dva člana – Ludvik Golob in Tadej Zorman. 2. julija sta se oglasila iz Skarduja in sporočila, da sta z več kot 80. nosači in nekaj osli krenila proti ledeniku Baltoro, po katerem načrtujeta v 7. dnevnem pohodu doseči bazni tabor pod Broad Peakom na višini 4500 m.

Ostali člani odprave so odpotovali včeraj in se bodo Ikiju in Tadeju pridružili v baznem taboru. Cilj odprave je ponoviti smer, ki so jo 1957 leta preplezali Marcus Schmuck, Fritz Wintersteller, Herman Buhl in Kurt Diemberger. Odprava je prvotno načrtovala tudi prvenstveni vzpon v alpskem stilu po deviškem JV grebenu, a mi je vodja odprave Grega Lačen pred odhodom povedal, da so se temu cilju zaradi objektivnih okoliščin odpovedali.

Člani odprave so:

GREGA LAČEN, vodja odprave. Je član Alpinističnega kluba Črna, pleza od leta 1992 . Iz njegove neverjetne bere vzponov (preko 600) je kar težko izbrati nekaj najpomembnejših. Udeležil se je 14. odprav v Yosemite, Patagonijo, Peru in Himalajo, kjer je preplezal serijo zelo zahtevnih smeri, med katerimi je tudi mnogo prvenstvenih. Naj jih omenim le nekaj: Tretji svet v Cayeshu, Koroška v Huantasanu, El Cenetelleo v Taulliraju (vse tri v Peruju), Eol v Cerro Almirante Nieto (Patagonija). Bil je na Everestu in Daulagiriju. Pozimi je med drugimi preplezal Heckmaierjevo smer v Eigerju in Schmidtovo v Matterhornu, Beyond good and evil v Aig des Pelerines, Omego v Petit Jorasses, Pinocchio v Mont Blanc du Taculu. Prav tako impresivna je tudi njegova bera letnih vzponov, ki po težavnosti segajo vse tja do VIII+.

JURIJ GORJANC, član Alpinističnega kluba Črna. Pleza od 1994 leta. Bil je na Ojos del Saladu, v Grossglocknerju je preplezal praktično vse klasične smeri, na Everestu pa je kot zdravnik odprave dosegel višino 7300 m. Na odpravi je zdravnik, a tokrat tudi enakovreden plezalec.

ADEJ ZORMAN, član Koroškega alpinističnega kluba. Plezal je v domačih gorah, Zahodnih Alpah, Pamirju, Andih in Himalaji. Z več podatki žal ne razpolagam, a nikakor ne gre dvomiti v njegove vrhunske sposobnosti po opravljenih več kot 600 vzponih.

ANDREJ GRADIŠNIK, član Alpinističnega kluba Ravne, pleza od 1981 leta. Bil je udeleženec 5. odprav, na katerih je preplezal več prvenstvenih smeri. Odprave so ga vodile v Bolivijo (dve prvenstveni smeri), Tien Šan, Garvalsko Himalajo (sedemtisočak Satopanth), na Gangapurno (prvenstvena jugoslovanska smer) in Cordillero Blanco. Pozimi je preplezal Mrtvaški prt v Grandess Jorasses, poleti pa smo ga lahko srečali v velikih klasikah, kot so Phillip-Flammova zajeda v Civeti, Hasse-Brandler v Veliki Cini in Walkerjev steber v Grandes Jorasess.

 

LUDVIK GOLOB – IKI, član Alpinističnega kluba Ravne. Pleza od 1994 leta. Opravil je preko 450 vzponov. Plezal je širom Evrope, v Južni in Severni Ameriki, Kavkazu, Afriki, Karakorumu in Himalaji. Tudi o njegovem plezanju žal nimam več podatkov, a prav tako ne gre dvomiti v njegove sposobnosti.

MATEJ FLIS, član Alpinističnega kluba Ravne, pleza od 1992 leta. Brez dvoma je njegova zbirka preko 500 alpinističnih vzponov vrhunska, a jih je v svoji skromnosti omenil le nekaj. Trikrat je plezal v Peruju (skupaj z Grego prvenstvena Koroška v Huantasanu in El Cenetelleo v Taulliraju). Bil je na vrhu Everesta.

SAŠO PROSENJAK, član Alpinističnega kluba Slovej Gradec. Pleza od 1980. leta. Doslej je opravil preko 500 vzponov. Bil je udeleženec odprave v Peru in Čile. V Peruju je bil na Chopiqalkiju, v Paine pa je preplezal Centralni stolp. Poleg številnih težkih letnih smeri v domačih gorah, kjer ne gre sopregledati solo ponovitve Skalaške z Ladjo v Steni ter Belač Zupana v Šitah, se je trikrat podal tudi preko Sfinge. Plezal je tudi v Zahodnih Alpah. Pozimi je preizkušal svoje moči v Skarabeju v Šitah, v Beli grapi Planjave, Bregarjevi v Rinkah, v Dularjevi zajedi Jalovca in še drugih zahtevnih smereh.

 

  06.07.2012


PZS/G-L: Broad Peak 2012

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti