Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

K7 2012 - 25.07.

PZS: Danes, 25. julija, smo prejeli več informacij o novi smeri v vzhodni steni glavnega vrha K7.
Friko, 27.07.: K 7 - nekaj več podatkov o vzponu <> RockAndIce - Alpinist - Planet Mountain

Po opravljenem prvenstvenem vzponu v vzhodni steni glavnega vrha K7 so fantje sedaj že nekaj dni v bazi. V steni so bili štiri dni in tri noči brez šotora. Razmere so bile precej bolj zahtevne kot lani zaradi velike količine snega. Prvi bivak so imeli na odprti polici sredi stene. Naslednji dan jih je presenetilo kombinirano plezanje, težavnosti do M6. V naslednjih dveh dneh so morali zaradi velike količine novozapadlega snega in nenadnega poslabšanja vremena dati od sebe vse svoje moči. 19. julija so dosegli glavni vrh K7. Sledilo je nočno spuščanje po vrvi, še zadnji bivak in naslednji dan popoldne vrnitev v bazni tabor.


Friko - Urban Golob: 25. Friko ferajnSkrito orožje - Urban Novak
                                                           K7 - nekaj več podatkov o vzponu

Osrednja novica tega tedna še vedno ostaja uspeh Slovensko-ameriške naveze v vzhodni steni K7. Kot smo že poročali, so Urban Novak, Kyle Dempster in Hayden Kennedy med 17. in 20. julijem uspeli v do sedaj še nepreplezani vzhodni steni, ki se je pred tem že trikrat otresla alpinistov, ki so poskušali v njej.
Na strani PZS smo zasledili nekaj dodatnih informacij, še malo več pa na Rockandice.com, kjer piše, da so se fantje najprej aklimatizirali na Sulu Peaku (5950 m), potem pa pet dni aktivno čakali (beri: plezali po balvanih okoli baznega tabora) na izboljšanje vremna, ki je prišlo 16. julija. Istega dne so začeli s hojo po ledeniku, ki jih je privedel do prave vzhodne stene K7. Sedemnajstega julija so plezali ves dan in se povzpeli višje kot v njihovem lanskem poskusu. Brez opreme so bivakirali na odprti polici in naslednji dan nadaljevali v težkih razmerah po terenu, ki se je izkazal za precej težjega, kot so pričakovali. Ta del je vseboval kombinirano plezanje do težavnosti M6. Na koncu so se morali spopasti še z globokim snegom. Kot je Hayden Kennedy povedal svojemu očetu Michaleu Kennedyju (nekdanjemu odličnemu alpinistu, nekdanjemu uredniku revije Climbing in zdajšnjemu uredniku Alpinista), sta Američana tukaj imela »skrito orožje« - Urbana Novaka. »Na vrh smo prišli zaradi Urbana,« je očetu povedal Hayden. Nato so sestopali celo noč, ponovno bivakirali brez opreme in 20. julija prišli na varna tla.


RockAndIce, 24.07.12, 10:03:
Minimal Alpinism, Maximum Effort

Alpinist, 25.05.: K7 Update
... Deep snow near the summit led to the deployment of the secret weapon—Urban Novak (Slovenia) was "the reason we got to the top," according to Kennedy. ...

 

25.07.2012


Friko, 27.07., 10:15: K7 - nekaj več podatkov


PlanetMountain, 27.07.: K7, new route up the East Face


 


 

1 komentarjev na članku "K7 2012 - 25.07."

Franci Savenc,

Postavljeno šele 29.07., ko sem pri pregledu zaostankov naletel na objavo na PlanetMountain.com

Prvoten (za dve uri) dtm/čas objave ob 14:28 premaknil na 27.07., 13:54 (= po "videnju" na Friko.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46119

Novosti