Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pot Betanja - Gabrk oživela v novi luči

Primorski dnevnik: ŠKOCJAN - Čezmejni projekt Kras – Carso

V začetku julija je v Betanji, v osrčju zavarovanega območja parka Škocjanske jame, potekalo slavnostno odprtje obnovljene poti »Park Škocjanske jame (Betanja) - Gabrk«. Pot, urejena v okviru aktivnosti strateškega projekta Kras-Carso, sofinanciranega iz programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013, je v drugačni luči oživela pod roko Občine Divača, ki je eden izmed sedemnajstih partnerjev projekta.

Z Obnovo poti »park Škocjanske jame (Betanja) - Gabrk« je bil v verigo predvidenih čezmejnih infrastrukturnih pobud projekta Kras-Carso uradno vpet drugi izmed dvanajstih členov, kar pomeni korak bližje enemu izmed zastavljenih ciljev projekta - okrepitev mreže čezmejno povezanih visokokvalitetnih elementov kraškega prostora z namenom ovrednotenja teritorija za njegovo trajnostno koriščenje.

Za popotnico obnovljeni poti, ki jo je pospremil tudi krajši kulturni program, sta spregovorila župan Občine Divača Drago Božac ter direktorica Parka Škocjanske jame dr. Gordana Beltram, ki sta med drugim poudarila pomen poti tako na lokalni kot širši ravni. Obnovljena 1400 m dolga pot, katere izvedbena dela (odvodnjavanje, obsekovanje poti ter rekonstrukcija makadamskega vozišča) v vrednosti dobrih 75.000 € so potekala od sredine maja do sredine junija, bo namreč služila tako lokalnemu prebivalstvu kot obiskovalcem parka in teritorija Krasa nasploh. Predvsem je obnovljena pot namenjena kolesarjem in pohodnikom, obenem pa je le-ta tudi intervencijska pot za vas Betanja, zato se Občina Divača zavezuje k njenemu rednemu vzdrževanju, da se bo kot taka ohranjala tudi v bodoče.

Poleg Občine Sežana, vodilnega partnerja, v projektu sodelujejo naslednji partnerji: Občina Divača, Občina Komen, Občina Hrpelje-Kozina, Občina Miren-Kostanjevica, ORA Krasa in Brkinov, Zavod za gozdove Slovenije, LAS Kras, Občina Trst, Občina Milje, Občina Repentabor, Občina Zgonik, Občina Dolina, Občina Devin-Nabrežina, Pokrajini Trst in Gorica, Avtonomna Dežela FJK - Glavna direkcija za kmetijske, agroživilske in gozdne vire - Urad deželne gozdne službe.

27.07.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti